Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy realizować receptę od lekarza ? Co byście zrobiły na moim miejscu ?

Polecane posty

Gość gość

Dzisiaj poszłam z dzieckiem do laryngologa ponieważ dziecko 365 dni w roku ma katar, nawet we wakacje i dobija mnie już to bo nie znam przyczyny tego. Do wizyty u laryngologa skłoniło mnie jednak to że dziecko od tygodnia ma już nie tyle katar niewiadomego pochodzenia co w ogóle nową infekcję z ogromną ilością wydzieliny z nosa i podejrzewałam że poszło mu w uszy bo płakał jak smarkał w chustkę że go uszy bolą poza tym często dopytywał co do niego mówimy, tak jakby gorzej słyszał. Ale teraz nie wiem czy to był dobry pomysł wybierać sie do laryngologa kiedy on miał tą infekcję bo na tym czy mu poszło w uszy skupiano się mało tak jakby tego nie stwierdzono natomiast skupiano się głównie na tym katarze 365 dni w roku. Oczywiście to dobrze ale ta infekcja pokomplikowała nam badania. Laryngolog chciała małego wysłać na morfologię ale ja nie wiedziałam czy takie wyniki bedą miarodajne skoro mały teraz jest zwyczajnie chory. Dziecko miało w zeszłym tyg gorączke przez dwa dni. Po czym na weekend nie miało gorączki myślałam że wychodzi z tego a tu wczoraj wieczorem zaskoczyło mnie, dziecku skoczyła gorączka 39 i 4 kreski. Powiedziałam o tym tej laryngolog, więc ona przepisała antybiotyk oraz leki na katar i kazała przyjść w następny poniedziałek. Wykupiłam te leki ale okazało się że teraz wieczorem dziecko nie ma w ogóle żadnej gorączki i co będzie jak tej gorączki w następne dni też nie będzie. Czy jest sens je szprycować antybiotykami. Tyle że ta wydzielina nosa cały czas jest, choć może mniejsza. Czy słyszałyście o tym żeby antybiotyk ktoś brał na sam tylko katar i kaszel z chrypą bez gorączki ? Ja będąc u tej laryngolog dziś rano byłam pewna że dziecko dziś bedzie też mieć wysoką gorączkę skoro wczorej zbliżało sie aż do 40-stu, aż sie przestraszyłam. Naprawde dziwne to jest dzisiaj wieczór temperatura jest w normie. Nie wiem zupełnie co robić

Gość gość
Jeśli odruchowo czysto nie podawalabym. Leki na kaszel i katar.. a może to na tle alergicznym

Gość gość
Wykup lek i podaj dziecku tak jak ci kazala laryngolog

Gość gość
A uszy ma czyste ? Ponad 39 st gorączki to dużo jak na zwykłego wirusa.

Gość gość
Osluchowo* oczywiscie.. a z resztą najlepiej znasz swoje dziecko i wiesz jak infekcja może być silną..i co trzeba robić..zdaj się na intuicję.. teraz większość lekarzy wypisuję antybiotyk na pale

Gość gość
Dlaczego podanie antybiotyku kojarzysz tylko z gorączka? Ja nie mialam.temp tylko kaszel. Leczylam.sie sama i czulam sie coraz gorzej (nadal temp 36.6).Okazalo sie ze mialam zapalenie oskrzeli. Ja osobiscie podalabym dziecku ten antybiotyk.

Gość gość
Ja brałam antybiotyk bez gorączki już jako dorosła osoba i to ze 3 razy. Czasem tak jest, że jest poważna infekcja ale gorączki nie powoduje albo organizm sobie świetnie z gorączką radzi ale z bakteriami już niekoniecznie i nie bójcie się już tych antybiotyków jak diabeł wody święconej. A lekarze też głupi nie są, nie dałby Ci antybiotyku "bo tak". Wiadomo, że nie można faszerować co chwilę dzieciaka, ale już bez przesady. Jak się obawiasz to najwyżej podaj dodatkowo może probiotyk jakiś dla dzieci.

Gość gość
Akurat wielu lekarzy przepisu je antybiotyk w razie W ze by mieć podkladke

Gość gość
Ja bym jednak podała, moja córka ostatnio chorowała, tylko jedną noc miała 37,6, nawet nic jej nie dawałam na to a u lekarza wyszło zapalenie oskrzeli i antybiotyk, po którym przeszły w końcu wszelkie infekcje męczące ją od grudnia. Skoro bolą go uszy to chyba nie warto czekać aż dostanie gorączki. Z tego co piszesz syn nie bierze antybiotyków co chwila więc raczej mu nie zaszkodzi.

Gość gość
Dziecko czesto bierze antub? Jesli nie, podalabym. Byc moze wybij***akterie ktora dziecku doskwiera. Pozatym uwazasz ze dziecko jest zdrowe???? Skads ta temp byla przeciez.. Ile dziecko ma lat? Potrafu jasno zakomunikowac ze bilaly je uszy???

Gość gość
Dziecko czesto bierze antub? Jesli nie, podalabym. Byc moze wybij***akterie ktora dziecku doskwiera. Pozatym uwazasz ze dziecko jest zdrowe???? Skads ta temp byla przeciez.. Ile dziecko ma lat? Potrafu jasno zakomunikowac ze bilaly je uszy??? Jaki antybiotryk?????

Gość gość
A czemu ty się pchasz do laryngologa zamiast do alergologa???

Gość gość
Autorko podam ci przykład mojej corki: zwykłe przeziębienie , katar , kaszel , temp 38 i to tylko raz ,zero bólu ucha etc. Siedziała tydzień w domu ,wyglądała na wyleczona, kontrole u pediatry etc. Po tym wszystkim zauważyłam ze niedoslyszy. Diagnoza potwierdzona przez 2 laryngologow: plyn w uszach i antybiotyk. Skąd? Pewnie po infekcji,która nawet nie dotyczyła pierwotnie uszu. Nie zawsze gorączka to problem. Czasem i bez gorączki można mieć coś poważniejszego.

Gość gość
Zalegajacy katar to droga do niedosluchu... W gardle sa dwa otwory ktorymi bakterie wedruja do uszu... Tylko badanie to potwierdzi czy jest plyn, niedosluch....

Gość gość
Moje dziecko tez ma katar caly czas i okazalo sie ze to przez 3 migdal.jest do usuniecia i jeszcze migdaly przyboczne do podciecia.czekamy na zabieg zeby tez horror z katarem sie zakonczyl

Gość gość
A mój ma migdały w porządku tylko a tylko katar złapie to od razu na uszy idzie. już dwa razy drenaż mieliśmy i poprawy nie widać. U nas laryngolog preferuje steryd na katar a nie antybiotyk. autorko idź do pediatry i do alergologa z dzieckiem.

Gość gość
Hej tu autorka. Dziękuję za rady. Przekonaliście mnie. Postanowiłam że podam ten antybiotyk. Dziecko u alergologa oczywiście też było ale przeszło zaledwie testy wstępne a następny termin dopiero na kwiecień bo lekarka na urlopie. Jednak mój entuzjazm trochę opadł, bo już od dwóch lekarzy usłyszałam że jakiś brak przekonania do tych testów na alergie. Mówią że te testy raz wychodzą, raz nie wychodzą w sensie dziecko w przeciągu pół roku może mieć różne wyniki, a konsultacje o laryngologa dodatkowo też jeden zalecił w razie powiększonych migdałków czy coś. Tego wczoraj co prawda nie stwierdzono ale mi się ta laryngolog spodobała. Zleciła dziecku badania na które do tej pory żaden lekarz nie wpadł.