Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak ubezpieczenia w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych mam i innych kobiet. Otóż od kilku tygodni nie mam ubezpieczenia, w styczniu zrezygnowałam z pracy i ciągle szukam nowej, niestety mam z tym problemy. Chciałam się zarejestrować w up ale nie skompletowalam jeszcze wszystkich papierków potrzebnych do tego. Niestety okazało się dwa dni temu że jestem w ciąży, wg internetów 5 tydzień. I teraz nie wiem co mam zrobić, chciałabym się umówić do lekarza, czy wszystko jest ok ale jak mam to zrobić bez ubezpieczenia? Czytałam ze kobiety ciężarne są ubezpieczone w ciąży i 6 tyg po ciąży. Ale jak to wygląda od strony praktycznej? Czy mogę normalnie zarejestrować się w przychodni ginekologicznej na kasę chorych od razu i powiedzieć ze jestem w ciąży? Czy muszę najpierw pójść na wizytę prywatna żeby dostać potwierdzenie i kartę ciąży a dalej już do gina na fundusz? Nie stać mnie na prowadzenie ciąży przez najbliższe kilka tygodni prywatnie, ciąży również nie planowałam...

Gość gość
Najlepiej jeżeli masz 100% pewność że w ciąży faktycznie jesteś. Nie musisz mieć karty ciąży, ani potwierdzenia, wystarczy sam fakt bycia w ciąży żeby mieć ubezpieczenie. Ja też nie miałam ubezpieczenia jakiś czas i od pierwszej wizyty nie miałam z tym problemu, poradnia (a potem szpital) gdzie byłam miała już gotowy druczek, na którym podpisywałam oświadczenie że korzystam ze świadczeń na mocy takiej a takiej ustawy, nikt się nie krzywił i nie robił żadnych problemów, nikt nie wymagał żadnych dokumentów. Nie wiem czy wszędzie to tak wygląda, ale ten przepis działa od długiego czasu już więc raczej placówki są zaznajomione z tym.

Gość gość
A jeśli masz z tym problem albo nie jesteś pewna ciąży jednak- w jednej przychodni do której chodziłam lekarz przyjmuje normalnie w ramach NFZ, ale przyjmuje też pacjentki bez ubezpieczenia i jak kiedyś z tego korzystałam, to kosztowało to raptem 40 zł, ostatnio chyba 50. Więc zupełnie znośnie. Oczywiście nie ma żadnych bajerów i luksusów, ale na pewno taniej niż typowa prywatna wizyta.

Gość gość
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz, już jestem trochę bardziej spokojniejsza. W ciąży jestem na pewno, okres się spóźnia kilka dni a testy ciążowe są pozytywne...