Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w latach 70 i 80 były w Polsce kleszcze?

Polecane posty

Gość gość

Tak z ciekawości pytam, ponieważ często się spotykam z opiniami wśród ludzi starszych, ze za czasów ich młodości, to kleszczy w lasach nie było. Czy to prawda?

Gość gość
pewnie, że były!

Gość gość
Może i były, ale bardzo mało.

Gość gość
byli tylko me byli gupie i jak gryzli to myśleli o niebieskich migdałach ze tond je tera tylu gupich po boleroiozie nie leczonych i ten swiat taki spierniczony

Gość gość
Były. Ale nie były zarażone boreliozą, a przynajmniej sie o tym nie mówiło,

Gość gość
Ja w latach 80 jako dziecko biegałam po lasach, bo rodzice często robili wypady do lasu i nie przypominam sobie, żebym kleszcza miała wbitego. Boreliozy też nie mam. Kleszcze z tego co pamiętam pojawiły się około 2000 roku.

Gość gość
Ja w latach 90 latalam po lasach i sosninach u babci przez cale wakacje. Raz tylko przylazlam z kleszczem.

Gość gość
Były były, tylko mniej było tych z boreliozą. Fakt, że kogoś nie ugryzł nie oznacza że ich nie było. Ja doczekałam się kleszcza w 60 roku życia, a moja siostra dostała boreliozy 30 lat temu po kleszczu. Jej syn z kolei miał odkleszczowe zapalenie mózgu. Po prostu w tamtych latach nie było netu, a jedynie słuszny Dziennik Telewizyjny takich wiadomości nie podawał. Tak samo zresztą, jak główny lekarz krajowy pani dr Bożyk mówiła, że spoko można dzieci po Czarnobylu na dwór wypuszczać...