Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

syndrom dziecka potrzasanego

Polecane posty

Gość gość

witam, pisze poniewaz bardzo sie martwie. mam 5 miesieczne dziecko które czasem podczas zabawy zdazyło mi sie podrzucic do góry, tzn nie wypuszczajac z rak tylko takie szybsze podnoszenie do góry i opuszczanie napewno wiecie o co mi chodzi, moje dziecko bardzo sie przy tym zawsze smieje. zdazalo mi sie tez jezdzic wozkiem po wybrukowanej ulicy a synus gdy tak trzeslo wozkiem szybko zasypial. ostatnio jednak wpadl mi w rece artykul o tym ze podczas takiego podrzucania lub potrzasania moze dojsc do uszkodzenia mozgu dziecka bardzo sie boje bo nam sie takie sytuacje zdazaly praktycznie codziennie. przypomnialam sobie tez ze w szpitalu w pierwsza noc po porodzie moj synek ciagle plakal i polozne tez tak dosyc mocno go w tym rozku bujaly zeby sie uspokoil a on przeciez mial wtedy tylko jeden dzien i byl bardzo delikatny, prosze powiedzcie co o tym myslicie i czy spotkalyscie sie z czyms takim. bardzo sie martwie

Gość gość
musze sie przyznac tez ze jak czasem dziecko mi plakalo ciagle i nie moglam uspokoic to jak juz nie mialam sil to wlasnie tak troszke szybciej bujalam w wozku i na rekach az usnal. teraz mam ogromne wyrzuty sumienia. a ja glupia sie wtedy cieszylam ze uspokoilam dziecko.... nie daruje sobie jak cos mu sie przez to stanie

Gość gość
tak teraz mysle i jak synek byl mniejszy to czasem w oczku pojawiala mu sie taka mala czerwona kropeczka i po dwoch dniach znikala tak bylo ze dwa czy trzy razy. kazdy mi mowil ze to pekniete naczynko ze pecznie od plakania a teraz mysle ze to moze od tego podrzucania i potrzasania... tak chcialam dziecka a teraz to nie wiem czy ja sie nadaje na matke skoro nawet nie umiem sie nim zajac i podczas zabawy robie mu krzywde

Gość gość
podnosze

Gość gość
Chodzi o potrząsanie za ramiona i wtedy główka bezwładnie lata(i wtedy można uszkodzić mózg) A nie o bujanie w wózku .Chociaż podrzucanie 5m.niemowlęciem to mądrych rzeczy nie należy! Skąd ten pomysł w ogóle????

Gość gość
Ale ja dziecka nie pidrzucam tylko tak czasem biore go pod raczki i podnosze do gory i na dol on sie wtedy cieszy. Nie wiedzialam ze tak mozna zaszkodzic