Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Truskawkowaguma

PÓŁ ETATU A CAŁY ETAT POMOCY

Polecane posty

Gość Truskawkowaguma

Witam.Jestem zatrudniona na umowę o pracę na pół etatu jest napisane na umowie , a robię po 8 godzin tak na prawdę. Ponieważ moja szefowa nie chce wpisac że cały etat bo wyższy ZUS ma później. . Czy na świadectwie pracy jak bym się zwolnila będzie napisane że robiłam cały etat? ? Bo tak na prawdę robię na cały a tylko na piśmie tak jest. Szefowa twierdzi ,ze napiszę że cały etat ale słyszałam, że tak jak jest na papierze ze pol etatu (tak od znajomych slyszalam) to nie będzie mogła mi napisać cały etat. Dodatkowo mam pytanie jak to jest z tymi podwyzkami? Co miały być od stycznia? Bo Ja nie dostałam podwyzki. .a zarabiam 1300 zł. .jako stylistka paznokci. . .

Gość Truskawkowaguma
Proszę o odpowiedzi.

Gość gość
Musisz iść do ispekcji pracy zapytać o coś takiego

Gość gość
Dorabia się na wyzysku pracowników. Skoro płaci za pół to w dokumenty nie wpisze cały bo będzie miała problemy.

Gość teklla_a
Stylistka 1300 zł. ..? Współczuję Ci kochana. Jak tu pracować? Jak człowiek ma się motywować wstawać do pracy uśmiechnięty za taką kase. ..tragedia..otwórz sama interes

Gość gość
Po pierwsze, to jak masz umowę na 1/2 etatu, to na świadectwie pracy również wypiszą ci 1/2 etatu. Po drugie, jak masz umowę na 1/2 etatu, to pracodawca może ci kazać przepracować więcej (przynajmniej dawniej miał prawo). Po trzecie, jak masz umowę na 1/2 etatu, to dotyczy cię połowa minimalnej stawki (a zarabiasz więcej). Po czwarte: jeżeli wszystkie pieniądze masz opodatkowane, to ZUS płaci bez różnicy, wymiaru czasu pracy w umowie. Jeżeli połowę pieniędzy dostajesz "pod stołem", to zastanów się, czy bardziej opłaca ci się pracować w takich warunkach, czy lepiej nie pracować wcale.

Gość gość
gość dziś A kto tobie zabrania założyć własną firmę i tak samo wykorzystywać innych :P ?

Gość gość
Na świadectwie bedziesz miec napisane pół etatu, dlatego ze gdyby napisała Ci cały etat a składki płaciła za połowe to mogłabyś ją podac do sądu . Tak to jest kryta bo powie ze miałas pol etatu i za tyle Ci płaciła a ile pracowałas to inna sprawa i ciezko to udowodnic...

Gość gość
Wyzysk. Szkoda tylko młodych ludzi

Gość gość
gość dziś A kto jej każe tam pracować ? Niech założy własną firmę :P.