Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lęk przed porodem sn

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam lęk przed porodem sn. Czy wizyta u psychiatry będzie pomocna? Czy jest na forum jakaś kobieta ,która może polecić psychiatrę z Wrocławia?

Gość gość
Będzie pomocna, psychiatra może uznać że nie powinnaś rodzić sn i dać Ci stosowne zaświadczenie dla gin. Ale to nie jest na 100% że tak uzna.

Gość gość
Czego sie boisz?

Gość gość
od psychiatry mogą Ci podwazyc skierowanie...bo rozumiem ze chcesz mieć cc?

Gość macierzanka011
Tak, szukam ewentualnie lekarza, który wystawi zaświadczenie do cc

Gość gość
Kiedy masz termin?

Gość gość
Rozumiem Cię doskonale.Pamiętam jak ja się panicznie bałam porodu A przez to że bardzo dużo w ciąży leżałaM w szpitalu I słyszałam te wszystkie krzyki rodzących kobiet szczególnie w nocy to było słychać że serce biło mi jak oszalałE.Po nocach spać nie mogłam przez ten strach.U mnie skończyło się cc ze wskazań okulustycznych o czym dopiero pod koniec ciąży się dowiedziałam że mam iść do okulisty.Ale to co przeżyłam przez te 8 miesięcy tylko ja wiem.

Gość gość
No może przesadzilam że bałam się całe 8 miesięcy bo zaczęło się to od pierwszego pobytu w szpitalu czyli ok 7 tydzień ciąży

Gość gość
Załatw sobie wskazanie do cc. Poród sn bardzo boli to fakt. Ja akurat rodziłam ekspresowo szybko ( pierwszy poród 4 godziny, drugi 2,5 godziny ) ale ból był nieziemski. Generalnie da się to przejść, ale cc na pewno jest wygodniejsze

Gość gość
Bez przesady dziewczyny, kobiety od stuleci rodzą i dają radę, nie róbcie z siebie takich sierot, to jest ból który mija, jest przejściowy, wyobraźcie sobie jak się czuje człowiek który cierpi z bólu bo ma np raka i wie że jedynym zakończeniem tego bólu jest śmierć...miałam okazję zajmować się bliska osoba umierający na raka, wiem że ból porodu przy tym to nic

Gość gość
Ciezka sprawa, kobiety od zawsze rodza ale tez od zawsze przy porodach umieraja. Jedna ma szybki porod i moze rodzic co rok, inna kobieta bedzie sie meczyla 40 h. Takze rozumiem, bo ten strach przed porodem to nie tylko strach przed bolem ale przede wszystkim przed niewiadoma. Jak dlugo bedzie bolalo, jak mocno,, czy wszystko bedzie ok, czy dziecko urodzi sie szybko, czy zaklinuje, czy trzeba bedzie uzyc kleszczy. Pytan jest duzo, wiec strach jest normalny w tej sytuacji. Jak czujesz, ze nie dasz rady zamow sobie cc w prywatnej klinice.

Gość gość
Tez sie balam. Ale porod sn jest lepszy dla dziecka a kobieta po nim dochodzi do siebie szybciej niz po cc. Ja rodzilam sn i tez sie balam ale i nie moglam sie tego doczekac. Strasznie bolalo ale nie zaluje. Warto czegos takiego w zyciu doswaidczyc.

Gość gość
Ja tez mam takie obawy, również zamierzam okazać się zaświadczeniem od psychiatry. Myślę że w dzisiejszych czasach nikt takiego zaświadczenia nie będzie podważał, bo na jakiej podstawie? Strach jest paraliżujący a myśli są tak natrętne że nie potrafię myśleć o niczym innym. W imię czego mam się stresować całą ciążę, nie spać po nocach? Chociaż tyle że będę miała spokój ducha.

Gość gość
Jeżeli masz nie spać po nocach to idź do psychiatry i opowiedz o tym. Powinien wystawić Ci zaświadczenie. Twój spokój jest teraz najważniejszy Pamiętaj jednak ze cc jest operacja i też wiąże się z pewnym ryzykiem.

Gość gość
Ja też się bałam, ale rodziłam ze znieczuleniem zewnątrzoponowym, anestezjolog przychodził kilka razy i zwiększał dawki. Prawie nic nie bolało. Wiadomo ból był,czasem silny, ale to nie była taka rzeź jakbym rodziła bez znieczulenia. Poród bajka a i blizny na brzuchu nie ma :-)

Gość gość
Ja też zachęcam do porodu sn w znieczuleniu. Na prawdę można urodzić po ludzku, zero bólu a jednak sn to nie operacja jak cc, właściwie kilka godzin po odejściu znieczulenia można funkcjonować jak przed porodem. Ja nie chciałam cc, prosilam o próbę sn i tak urodziłam dwoje dzieci. Pierwszy trochę gorzej wspominam poród, bo miałam bóle już zanim ktg wykazało skurcze, chyba aparat był zepsuty ... pomeczylam się do znieczulenia, ale później było szybko i bezboleśnie a drugi porod chociaz dłuższy i wywoływany to cały z uśmiechem na twarzy. Nie bój się, nie nastawiaj źle tylko sprawdź możliwość znieczulenia.