Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mocny katar i 1,5 rocznego dziecka. Co mu podać?

Polecane posty

Gość gość

Za nami ciężka noc. Moje 1,5 roczne dziecko ma silny katar, ale gorączki ani kaszlu nie ma. Wybudzał się po pół godzinie, po godzinie, a ja nie wiedziałam, jak mu pomóc. Dałam mu Ibum nad ranem, ale poprawa właściwie żadna. Nasivin nie wchodzi w grę, bo nie da sobie tego zaaplikować. Co podajecie swoim dzieciom?

Gość gość
Tylko Nasivin, naprawdę pomaga. Spróbuj w trakcie zabawy. Niech mąż zrobi z małego samolot brzuszkiem do góry i przechyli mu główkę na dół a Ty wtedy wpuśc kropelki. Chwilę odczekajcie i dalej zabawa. U mnie działało.

Gość gość
Dzięki, wczoraj próbowałam dać mu Nasivin i nie udało mi się. Może dziś się uda... A co oprócz Nasivinu można jeszcze podać?

Gość gość
Inhalacje z soli.fizjologicznej - pół ampulki.dwa, trzy razy dziennie. Do tego posmarowac na noc klatke piersiowa jakims kremem na katar (farmaceuta w aptece ci doradzi.co.dla takiego malucha). No i nawilzone powietrze w pokoiku gdzie spi, plus wietrzenie. Jak ma wodnisty katar to probowac nasivin, do tego odciagac nosek ile.sie da (nie gruszka a aspiratorem).

Gość gość
Ale co ma znaczyć- "nie da"? Przytrzymujesz, aplikujesz lekarstwo i tyle, masz zamiar pytać malucha o pozwolenie? Jak "nie da" podać sobie szczepionki, to też nie podasz? Pewnie ze lepiej na spokojnie, i spróbować zrobić z tego zabawę, ale bez przesady, w pewnym momencie jak dziecko histeryzuje bez powodu (bo to ani nie boli, ani nic groźnego w tym nie ma), to trzeba przestać się cackać... Ibuprofen po co podajesz? Wiesz jaka jest przyczyna kataru? Bo równie dobrze mogą być rosnące ząbki czy alergia... A co do domowych sposobów- mojemu zawsze pomagała ciepła kąpiel- po niej zawsze katar dobrze spływał, kropelka olejku eukaliptusowego na dekolt (tu ostrożnie u dzieci które mogą być nadwrażliwe), no i woda morska i regularne dmuchanie. Jeśli sam nie wydmuchuje, staraj się odciągać tylko tyle ile musisz, odciąganie bez przerwy również podrażnia śluzówkę i robi się błędne koło. Jeśli wiesz że to przeziębienie, to najlepiej przygotować syrop cebulowy

Gość gość
Zawsze stosowałam nebulizację z soli fizjologicznej, krppelki oilbas na poduszkę, maść majerankową pod nos oraz wodę morską w sprayu plus domowe syropy na przeziębienie, ale jesienią jedno z moich dzieci dopadł taki katar, że to wszystko nie dawało rady. I ktoś podsunął mi fajny sposób na przespaną noc - rozgniotłam nożem kilka ząbków czosnku i położyłam na talerzu obok łóżeczka. Niewiarygodne, że taki łatwy sposób okazał się taki skuteczny. Polecam. To prawie nic nie kosztuje, tyle co główka czosnku z warzywniaka a może pomoże. Do tego oczywiście nawilżanie powietrza w mieszkaniu!

Gość gość
Nasivin bardzo pomaga. A w dzień dodatkowo inhalacje i cały czas wyciąganie glutów z nocha. Nie wychodzcie też na dwór żeby tego nie zaziębic. Ja wychodziłam z córką jak miała taki ciężki katar i rzuciło jej się dodatkowo na uszy.

Gość gość
U nas pomogły kropelki Olbas na poduszkę, Euphorbium compositum spray do nosa i katarek ten do odkurzacza.