Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko ma 19 miesięcy i nie chodzi sam.

Polecane posty

Gość gość

Mój syn ma 19 miesięcy i nie chodzi samodzielnie, tylko musi się trzymać za palec. Był przeprowadzone badania usg głosy wszystko prawidłowe. Badanie krwi dobre. Wizyta u neurolga potrwiedził że będzie chodził. Coraz bardziej się denerwuje. Co robić?

Gość gość
Moja córeczka też tak miała zaczęła chodzić jak miała 20 m-cy teraz ma 5,5 lat i jest wszystko ok. Moja była takim pulpecikiem, i prawdopodobnie to było przyczyną ale nie wiem na 100% teraz jest szczuplutka Twój smyk ile waży?

Gość gość
Moim zdaniem to wygląda na strach przed samodzielnym chodzeniem. Chodzi trzymając się za palec? Czyli normalnie utrzymuje równowagę? Przy meblach chodzi? A jak się porusza, kiedy chce podążyć za domownikami? Raczkuje?

Gość gość
Mój smyk waży 12 kg. Chodzi trzymając się za palec. Utrzymuję równowagę. Przy meblach chodzi . Kiedy podąża za domownikami raczkuję

Gość gość
Będzie chodzić nie martw się

Gość gość
Moja rada. Nie skupiać się na jego chodzeniu. Nie namawiać wprost. Zachęcać do zabawy jak stoi np. przy meblach, albo trzyma za rękę. Np. rzucanie piłki, podnoszenie czegoś, zabawa w chowanego itd. Kontakt z innymi chodzącymi dziećmi. Przyjdzie czas zacznie chodzić samodzielnie. Bo samo już chodzi tylko potrzebuje asekuracji. Zwyczajnie boi się. Masz potwierdzenie od specjalistów, że wszystko w porządku. Czym się martwisz? Jest w normie. Nie porównuj dziecka do rówieśników, bo to duży błąd. I napędza ciebie w błędne koło. Dziecko boi się postawić pierwszy samodzielny krok. Jeżeli już czymś martwiłabym się to raczej tym czy przypadkiem coś nie spowodowało, że dziecko boi się teraz samo chodzić. Może jakiś upadek lub zbyt nachalne uczenie chodzenia.

Gość gość
Spokojnie, Twój synek zacznie chodzić gdy bedzie gotowy. Moj tez był z tych późniejszych- zaczął chodzić mając 16 mcy z waga ok 12 kg. Mieszkam we Francji i lekarz uspokajał ze ma czas do 20-24 mcy na samodzielność. A jak już zaczął chodzić jesienią to na wiosnę śmigał na hulajnodze.

Gość gość
Zobaczysz chodzić się nauczy ale tylko na chwileczkę później będzie tylko biegać:-)

Gość gość
tsh było robione ?