Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka marketingu

Prośba o wyjaśnienie pewnej kwestii

Polecane posty

technicznej. Dlaczego baterie połączone równolegle zwiększają napięcie w obwodzie?

Gość gość
W połączeniu równoległym opór jest mniejszy, a wiec natężenie prądu rośnie, a z prawa ohma: u=ri, natężenie i jest proporcjonalne do napięcia u, a wiec napięcie wzrasta.

Gość gość
Droga DEBILKO uczelni technicznej :P : ogniwa elektryczne (baterie) połączone równolegle dają takie napięcie, jak najmocniejsza z nich i ani mikrowoltawięcej :P. Tego powinni nauczyć cię DEBILKO w gimnazjum :P.

Gość gość
18:32.Moc rośnie a nie napięcie. Odpowiadasz nie na temat. Jedynka

a zajeebać ci świniaku? :)

Gość gość
gość dziś Gdzie ty PÓŁGŁÓWKU szukasz rezystancji (oporu) w źródle zasilania ?

Gość gość
Ale siara. Studentka techniczna. Po zawodowej szkole mają więcej w głowie. Czym się tam zajmują, seksem na przerwach, że znika im pamięć od przeżyć?

http://e-baterie.com/uploads/bw_il_bat2.jpg Spotkałam się w google z takim schematem. Przepraszam jeżeli używam nienomenklaturalnych określeń. z tego co mi wiadomo V to jednostka napięcia

Gość gość
Wy debile kurfa :D :D :D studentką to ona jest marketingu, a słowo "technicznej" dotyczy kwestii!

Gość gość
studentka marketingu dziś Na dolnym obrazku jest połącznie szeregowe, a nie równoległe - jeśli o to pytałas.

Gość gość
Jak napisał przedmówca, na dolnym rysunku jest połączenie szeregowe, a na górnym równoległe. Taki układ analizuje się na lekcjach fizyki w gimnazjum :D.

Ba. nawet pożyczyłam od kolegi studiującego elektronike miernik gdyż kwestia ta nie dawała mi spokoju i zrobiłam z baterii wagoniki po czym zmierzyłam napięcie (wg instrukcji dołączonej do miernika) na końcach i rzeczywiście wartości się sumowały. może mi ktoś wyjaśnić jak sześciolatce dlaczego używając do tego np metafory bądź pokazując w jaki sposób przemieszcza sie ładune elektryczny w takim obwodzie?

Gość gość
Przy połączeniu szeregowym sumuje się napięcie, a przy równoległym prąd.

Gość gość
no tak. już ustaliliśmy że jestem debilką ale to chyba nie zwiększa napięcia w obwodzie z bateriami połączonymi szeregowo.

Gość gość
studentka marketingu dziś Nie wierzę, że cokolwiek podłączałaś, bo nie potrafiłabyś trwale połączyć ze sobą poszczególnych baterii, bez odpowiedniej obudowy. Jakiś szczeniak, albo bezmózgi prawiczek napisał tą prowokację.

Gość gość
ja rozumiem, że się sie sumuję nie rozumiem dlaczego sie sumuje.

nie łaczyłam nic na trwałe po prostu połozyłam jedną baterię za drugą (względnie drugą przed pierwszą tak aby stykał się + z - a następnie przyłożyłam końcówki miernika do do końców, które nie były ze sobą połączone. czy przez baterie przemieszcza się ładunek elektryczny?

Gość gość
gość dziś Bo takie są prawa fizyki :D. Osoby ułomne umysłowo :P, mogą przedstawić to sobie tak, że w połączeniu szeregowym, baterie stoją jedna na drugiej, więc ich słupek jest wysoki i różnica potencjałów między dołem, a górą większa :D.

Gość gość
bo jeżeli nie to między bateriami połączonymi szeregowo napięcie powinno się po prostu wyrównywać (baterie powinny sie rozładować)

Gość gość
studentka marketingu dziś W momencie zamknięcia obwodu (nawet przez woltomierz) ładunki elektryczne zaczynają się przemieszczać.

Gość gość
"bo takie są prawa fizyki" xxx niesety nie są mi znane prawa fizyki gdyż ich nie studiuję śmiem jednak wątpić aby cokolwiek sie działo dlatego, że takie są prawa. Już raczej prawa te ustalono na podstawie tego c sie dzieje a ja nadal kooorfa nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje

Gość gość
gość dziś Nie rozładujesz baterii, nie zamykając obwodu. Woltomierz jest takim wielkim rezystorem, który zamyka obwód i dlatego widać, że płynie prąd i można zmierzyć napięcie. Gdyby woltomierza nie było, to prąd by nie płynął.

Gość gość
Autorka była tam gdzie ja byłem. Miałem wizję obiektu. Mały zamkowy dom nad jeziorem. Serio

Gość gość
gość dziś Żeby studiować cokolwiek, trzeba najpierw zaliczyć gimnazjum, a tego właśnie tam uczą :P.

Gość gość
drogi kolego. domyślam się że w chwili zamknięcia obwodu ładunki zaczynają się przemieszczać jednakowoż moja nikła wiedza na temat praw wg jakich się przemieszczają mói mi że ładunki przemieszczają się od + do - a teraz spójrz na schemat i wyjaśnij mi jak muszą sie przemieszczać ładunki aby wg praw fizyki napięcie w obwodzie sie sumowało

Gość gość
jedno pytanie. którędy przeieszczają sie ładunki między bateriami? tego też uczą w gimnazjum?

Gość gość
pytanie nr dwa. dlaczego ładunki nie przemieszczają sie po, w, dookoła, jakkolwiek po baterii skoro najwidoczniej taka możliwość istnieje przy różnicy potencjałów między plusem a minusem. inaczej mówiąc co je blokuje zanim połączy sie szeregowo?

Gość gość
Wybacz, ale przy twoim poziomie wiedzy, nie można wyjaśnić tego. Można ci to tylko wyjaśnić przez porównanie.

Gość gość
z tego co czytałam w google konstrukcja baterii nie ma tu znaczenia Czy jest tu jakiś Gimnazjalista, któy mi to wyjaśni bo najwidoczniej wy zapomnieliście tudzież w okresie kiedy uczęszczaliście do gimnazjum wiedza ta nie była przewidziana w programie nauczania byc może z tego powodu, że nikt tej wiedzy nie posiadał

Gość gość
to w jaki sposób tobie to wyjaśniono zanim osiągnąłeś odpowiedni poziom wiedzy?