Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

znacie sie troche na MIODACH????? Pytanie..

Polecane posty

Gość gość

Czy miód może się popsuć?? Chodzi o taki ze sprawdzonej malej pasieki, nie ze sklepu. Cala rodzina zawsze kupuje miód od brata mojej babci. Wielokrotnie bylam przy produkcji wiec nie ma mowy o żadnych przekrętach, dosypywaniu cukru czy innych dodatków. Ot prawdziwy miód. Właśnie otworzyłam sloik z tamtego roku i miód ma taki dziwny lekki posmak jakby alkoholowy/ sfermentowany nie wiem czy wiecie o co chodzi. Czy miód mogl się zepsuć???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mógł sfermentować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jeśli sfermentował to można z niego upędzić alkohol.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Potwierdzam ten miód mógł sfermentować, tak się dzieje w sytuacji gdy miód jest wyciągany z ula za szybko gdy jeszcze " ma zbyt dużą wilgotność". Nie powinno sie wyciagać miodu ktory ma ponad 19% wilgoci w sobie. Aby określić ile miód w plastrze ma % szczelarze zazwyczaj stosują refraktometry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kurczę kupuje od nich miód juz dluuugo i jeszcze nigdy nic takiego się nie zdarzyło. Czy można cos jeszcze z takim miodem zrobić?? Dodac do ciasta czy cos?? Szkoda mi wyrzucać litrowy sloik miodu. Tak jak pisałam posmak jest lekko wyczuwalny. Mój mąż nie czuje, ja i bratowa tak..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zgadzam się z powyższymi, za wcześnie odwirowany miód, jeszcze nie zdążył dojrzeć. Nawet sprawdzonemu pszczelarzowi zdarzają się wpadki. Ja bym go nie jadła na twoim miejscu - rozwinęły się już w nim nieprzyjemne drobnoustroje, po co psuć sobie ciasto i zdrowie dla zaoszczędzenia kilku złotych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie jadłabym :( może wykorzystaj na maseczki do włosów jakieś ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zrób z niego wino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ooo w sumie maseczki- dobry pomysl :) musze cos w necie poszukac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mogl sfenremtnowac min dlatego miod zawsze nalezy nabierac czyta lyzeczka, nie lizac, nie smarowac nozem ktoreym przed chwila smarowalas maslo itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Też mi się tak zepsuł. Robiłam z niego pikling.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tak z ciekawości ile kosztuje u was litr miodu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×