Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam depresję z powodu włosów

Polecane posty

Gość gość

Sa beznadziejne odkąd mialam operacje w narkozie

Gość gość
Depresja z powodu włosów, dobreee :D

Gość gość
Kiedy miałaś operację?

Gość gość
Następny temat "zabiła sie z powodu złamanego paznokcia"? :D Włosy jak włosy, obetnij to odrosną normalne

Gość Edziaaaaaaaa
Nie ty jedyna :( tez mam żałosne wlosy, a w zasadzie to jakies piórka, albo bardziej strąki na głowie

Gość Edziaaaaaaaa
Oczywiście na kafe jak zwykle zero zrozumienia i empatii dla drugiej osoby. Jak byście się czuły jakbyście na przykłas ołysiały z dnia na dzień? Ludzie mają rózne problemy, nie kazdy potrafi sobie z nimi radzic

Gość gość
W życiu nie słyszałam, żeby narkoza jakoś wpływała na włosy. Chyba, że czegoś nie wiem. Najgorsze są stresy, niedożywienie i brak snu.

Gość gość
Wplywa, mi trochę wypadlo odrosly, ale dziwnie sie ukladaja sa slabe, co chwilę musze sie czesac a to uciazliwe

Gość gość
Pytałam o to kiedy była operacja, bo sama narkoza potrafi nawet na kilka tygodni (u co wrażliwszych) osłabić dość mocno organizm, również spowodować stany depresyjne. Ale to przejściowe i mija. Ja po narkozie miałam dość silne stany depresyjne przez około 2 tygodnie (ale mam też tendencje). Być może jednak stan włosów nie jest związany ściśle z samą narkozą a ze stanem chorobowym i rekonwalescencją po operacji...?

Gość gość
Edziaaaaaaaa dziś Oczywiście na kafe jak zwykle zero zrozumienia i empatii dla drugiej osoby. Jak byście się czuły jakbyście na przykłas ołysiały z dnia na dzień? Ludzie mają rózne problemy, nie kazdy potrafi sobie z nimi radzic x Wyłysiałam od chemioterapii i co? Ludzie k******a to TYLKO WLOSY Inni mają wazniejsze problemy, walczą o zycie i nie stękają z powodu durnych włosów. Zachorujesz to wtedy docenisz to ze w ogole te włosy miałaś i nie lezałaś rok na onkologii.

Gość gość
Mam depresję z powodu rzęs, nie są takie gęste jak kiedyś XDD

Gość gość
Minęły dwa lata

Gość gość
Ale skąd założenie że to od narkozy? Dlaczego jesteś tego taka pewna? x Do koleżanki od chemioterapii: to nie ja pisałam o empatii co prawda, ale dziwi mnie twoje podejście. Założę się, że ze szczęścia nie skakałaś jak zaczęłaś tracić włosy garściami. Ty miałaś raka, ale dlaczego z góry zakładasz, że autorka postu nie ma też innych poważnych chorób, i nie docenia zdrowia? Właśnie może docenia, ale czy to znaczy że ma zupełnie przestać dbać o wygląd???

Gość gość
Mnie wypadały jak sie odchudzałam, a potem zaczęły mi odrastać i mam pełno takich krótkich pomiędzy dłuższymi.

Gość gość
Do koleżanki od chemioterapii: to nie ja pisałam o empatii co prawda, ale dziwi mnie twoje podejście. Założę się, że ze szczęścia nie skakałaś jak zaczęłaś tracić włosy garściami. Ty miałaś raka, ale dlaczego z góry zakładasz, że autorka postu nie ma też innych poważnych chorób, i nie docenia zdrowia? Właśnie może docenia, ale czy to znaczy że ma zupełnie przestać dbać o wygląd??? x Zdziwisz sie bo było mi to obojętne. Gdy człowiek NAPRAWDE jest chory, a nie urojona choroba to walczy O ZYCIE, A NIE WLOSY

Gość gość
A mi wypadały od stresu i od hormonów.

Gość gość
@ gość dziś No dobrze, ale skoro operacja była 2 lata temu, może już dziewczyna się wykurowała, ale nie rozumiem dlaczego hejtujesz to, że ktoś chce dbać o siebie by się ze sobą dobrze czuć?! :O

Gość gość
Wystarczy nie żreć jak świnia to i stan włsów sie poprawia :o

Gość gość
23:24 Wcześniej byly normalne

Gość gość
Właśnie mało jem, nie wiem co to ma do rzeczy

Gość gość
"Zdziwisz sie bo było mi to obojętne. Gdy człowiek NAPRAWDE jest chory, a nie urojona choroba to walczy O ZYCIE, A NIE WLOSY" Co to w ogóle za licytowanie się kto jest NAPRAWDĘ chory?! :O choroba to choroba, nieważne jaka. Czy czujesz się lepszym człowiekiem od autorki postu bo się martwi o włosy a tobie są twoje obojętne? A tak swoją drogą, tracenie włosów też może być objawem początków NAPRAWDĘ POWAŻNEJ choroby :O 🖐️

Gość gość
A kto mówi ze jesz duzo? Swinia zeżre wszystko, a nie duzo :o

Gość gość
Też bylam bardzo chora, temat dotyczy włosów a nie chorób. Jak je poprawić?

Gość gość
Czyli jak za mało jesz, i do tego ubogo, to nie dziwne że włosy są słabe. A co miałaś operowane? Powiesz?

Gość gość
gość dziś Czyli jak za mało jesz, i do tego ubogo, to nie dziwne że włosy są słabe. A co miałaś operowane? Powiesz? x Guza mózgu mi wycinali

Gość gość
No i jak, pani od raka? Teraz licytujemy, co jest cięższą chorobą, guz mózgu czy rak? :O

Gość gość
A guz mozgu to nie rak ?:D

Gość gość
Bakteryjne zapalenie spojówek Bakteryjne zapalenie spojówek to najczęstsza odmiana choroby. Zwykle zajmuje jednocześnie oboje oczu. Jego objawy to wydzielina ropna lub surowiczo-ropna w worku spojówkowym i łzowym, przekrwienie i obrzęk spojówek, czasem całych powiek. Gdy choroba jest zaawansowana, na spojówkach mogą pojawić się wybroczyny krwiste albo szarożółte plamy. Leczenie: Podaje się sulfonamidy (Sulfacetamidum) lub roztwory antybiotyków w postaci kropli i maści (np. Tobrex, Biodacyna, Gentamicin, Neomycinum, Chloramphenicol). Jeśli przez tydzień stan się nie poprawi, okulista może zalecić odstawienie leków na 3-4 dni, a następnie wykonanie posiewu z worków spojówkowych z określeniem antybiogramu. Po stwierdzeniu, jakie bakterie wywołują zakażenie, zaleci kurację. Wirusowe zapalenie spojówek Zapalenie, którego przyczyną są wirusy, występuje w okresie nasilonych infekcji górnych dróg oddechowych, wywołanych przez adenowirusy (głównie na jesieni i wczesną zimą). Wirus najpierw atakuje spojówkę, a po ok. 8 dniach zwykle obejmuje również rogówkę oka. Najczęściej choroba pojawia się w jednym oku, a po kilku dniach przenosi się na drugie. Objawy wirusowego zapalenia spojówek to obrzęk spojówek, swędzenie i uczucie ciała obcego w oku, pojawienie się wydzieliny surowiczej. Na spojówkach widać skupiska obrzękniętych naczynek krwionośnych (rozproszone zaczerwienienie). Gdy zapalenie obejmie rogówkę, pojawiają się na niej małe zmętnienia. Towarzyszy temu silny ból, łzawienie, światłowstręt. Czasem powiększają się węzły chłonne w okolicy żuchwy. Leczenie: miejscowo stosuje się leki przeciwwirusowe (np. Cusiviral, Zowirax) i zmniejszające obrzęk (np. Betadrin), przeciwzapalne i odkażające (Sulfacetamidum, Floxal). Aby nie dopuścić do zakażenia bakteryjnego, konieczne bywa podanie antybiotyku. Choroba jest bardzo zakaźna. Łatwo zarazić się przez dotyk. Jeżeli używałaś w czasie infekcji kosmetyków do oczu, powinnaś je wyrzucić, żeby ponownie się nimi nie zarazić. Zapalenie spojówek wywołane przez zespół suchego oka Zapalenie spojówek bywa skutkiem zespołu suchego oka - związanego z niedostatecznym wydzielaniem albo niewłaściwym składem łez. Wtedy często pojawia się też zapalenie rogówki. Objawy takiego zapalenia spojówek to podrażnienie oczu, “piasek” pod powiekami, rzadziej światłowstręt i swędzenie. Dolegliwości nasilają się w nocy, w czasie pracy przy komputerze albo gdy przebywamy tam, gdzie jest suche powietrze. Leczenie: ulgę przynosi częste mruganie i zamykanie powiek, robienie przerw w czytaniu i zakraplanie tzw. sztucznych łez (Lacrimal, Artelac, Isopto-Tears, Tears Naturale, Vidisept, Oculotect, Hylo-comod). Ponadto należy nawilżać powietrze oraz pić 2-3 litry płynów dziennie. Alergiczne zapalenie spojówek Zwykle pojawia się z katarem siennym u osób uczulonych na pyłki kwitnących roślin. Przyczyną mogą być też środki chemiczne, kosmetyki, lekarstwa. Objawy alergicznego zapalenia spojówek to silne swędzenie, przekrwienie, łzawienie i obrzęk powiek. Leczenie: podaje się leki przeciwhistaminowe miejscowo (Alergoftal, Cusicrom, Emadine, Zaditen), a w nasilonych przypadkach także doustnie. Czasem konieczne jest odczulanie. Grzybicze zapalenie spojówek Grzybicze zapalenie spojówek występuje rzadko, na ogół jako powikłanie długotrwałej kuracji antybiotykami lub skutek przeniesienia zakażenia z innych części ciała (narządów płciowych). Jego objawy to swędzenie, łzawienie oraz zaczerwienienie spojówek. W kanalikach łzowych często pojawiają się białawe złogi. Leczenie: podaje się leki przeciwgrzybicze (Clotrimazol, Nystatyna) w postaci kropli albo maści. Zakażenie proste Przyczyną może być światło, pył, dym, opary. Ponadto brak snu, nerwica, a także nieskorygowane wady wzroku, szczególnie nadwzroczność i niezborność, za silne albo za słabe szkła korekcyjne lub ich niewłaściwy rozstaw. Objawy to pieczenie, swędzenie oczu, lekki światłowstręt, łzawienie. Chorobie mogą okresowo towarzyszyć zakażenia bakteryjne. Często zakażenie proste występuje w parze z tzw. zespołem suchego oka. Leczenie: trzeba usunąć czynnik wywołujący chorobę. Zakażenia bakteryjne leczy się preparatami o działaniu przeciwzapalnym, zespół suchego oka - sztucznymi łzami. Zrób to koniecznieZrób to koniecznie Nie pocieraj oczu rękami, mimo że swędzą. To tylko zaostrzy objawy choroby. Wydzielinę usuwaj delikatnie patyczkiem z wacikiem lub jednorazową chusteczką i zaraz je wyrzucaj. Przemywanie oczu herbatą czy naparem z rumianku nie wyleczy choroby, a zrobione przed spotkaniem z lekarzem może zamazać jej obraz i utrudnić postawienie diagnozy. Lepiej stosować specjalny płyn do przemywania oczu, dostępny w aptece bez recepty. Na czas choroby zrezygnuj z basenu. Chlorowana i ozonowana woda będzie tylko podrażniała spojówki. Noś okulary przeciwsłoneczne. Ochronią chore spojówki przed drażniącym je światłem. Soczewki kontaktowe myj częściej niż zwykle. Jeśli objawy choroby są silne, zrezygnuj z noszenia soczewek na kilka dni. Nie używaj kosmetyków do oczu. A jeśli to niemożliwe, starannie zmywaj makijaż zaraz po powrocie do domu. Nie pożyczaj i nie używaj pożyczonych kosmetyków. Nie przerywaj zaleconej kuracji nawet wtedy, gdy dolegliwości szybko ustąpią. Zbyt wczesne odstawienie leków grozi nawrotem choroby. Jeśli długo przebywasz poza domem, wybieraj preparaty w postaci maści. Krople szybko wypływają, trzeba je więc stosować nawet co 3 godziny. Maści pokrywają spojówkę warstwą, która utrzymuje się dość długo - można je nakładać tylko 2-3 razy dziennie. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/oczy/zapalenie-spojowek-objawy-i-leczenie_33722.html

Gość gość
Nie każdy guz to od razu rak 😴

Gość gość
Wypadanie włosów jest procesem fizjologicznym. Włosy wypadają nam każdego dnia, jest to widoczne szczególnie podczas ich czesania i mycia. Każda osoba ma na głowie ok. 100 tys. włosów, które to po pewnym czasie wypadają i zastępowane są nowymi. Dzienna utrata włosów nie powinna przekraczać 55 włosów. Jednak, gdy wypada ich dwa razy więcej, wtedy pojawia się problem. Najczęściej nadmierne wypadanie włosów można zaobserwować wiosną i jesienią. Przyczyną takiego nadmiernego wypadania włosów jest: stres, palenie papierosów, anemia, nerwica , nieodpowiednia dieta. Zwiększone wypadanie włosów u kobiet może występować po porodzie, w okresie menopauzy lub w wyniku nieodpowiedniego i częstego farbowania, oraz przez stosowanie złych szamponów i lakierów. Spotykane jest również nadmierne wypadanie włosów w wyniku podania narkozy. Wprawdzie operowany pacjent w stanie ogólnego znieczulenia znajduje się zazwyczaj tylko przez kilka godzin, jednak środki anestetyczne użyte do narkozy długotrwale blokują podziały komórkowe mieszków włosowych. Środki do znieczulenia ogólnego oddziaływają na mieszki włosowe tak silnie, że powodują niedokrwienie mieszków włosowych. Przechodzą one w fazę spoczynku i po dwóch – trzech miesiącach obserwuje się wypadanie włosów. Etap telogenowy – wypierania włosa martwego przez nowy włos zdrowy trwa jakiś czas, dlatego łysienie po operacji pojawia dopiero po dwóch-trzech miesiącach. Po dalszych kilku miesiącach mieszki włosowe są znów w pełni aktywne i wytwarzają nowe włosy. Na głowie znajdują się włosy w różnych stadiach życia – wymiana jest mniej więcej stała. W wyniku działania czynnika stresogennego jedne włosy wypadną szybciej (kwestia tygodni) a drugie później. Wszystko zależy od długości okresu katagen-telogen.