Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakie macie zdanie

Pytanie o prezent komunijny, wejdźcie proszę.

Polecane posty

Gość jakie macie zdanie

W maju mój chrześniak - siostrzeniec ma komunię. Zastanawiam się nad prezentem. Tylko sytuacja wygląda tak - w tamtym roku jego rodzica, czyli moja siostra z mężem kupili mieszkanie na kredyt. Nie zarabiają kokosów, więc brakło im pieniędzy na wykończenie. My z mężem zarabialiśmy dość dobrze, sprezentowałam więc siostrze lodówkę, pralkę, okap, kuchenkę elektryczną, zastawę kuchenną i meble do pokoju siostrzeńca. Tzn ona wybierała, ja płaciłam. I nie były to najtańsze sprzęty, np lodówka z samsunga za prawie 2 tys itp. W sumie grubo ponad 10 tys. A teraz sami bierzemy się z mężem za budowę domu i liczymy każdy grosz. I nie wiem, czy biorąc pod uwagę te "prezenty" z zeszłego roku mogę dać skromniejszy prezent na komunię? Czy to będzie słabe? Oczywiście nie chcę dać 50zł i powiedzieć, że już w tamtym roku hojnie Was obdarowałam, ale jeśli dam np 300-400 zł to jest szansa, że siostra z mężem nie obrobią mi d**y, żem skąpa, choć dużo zarabiamy, bo wezmą właśnie pod uwagę to, że pomogłam im wyposażyć mieszkanie, by się mogli szybciej wprowadzić?

Gość koko121
Ja myślę,że jak dasz skromną kwotę ,może jednak 500zł., i powiesz siostrze ,nie gniewaj się,że w tym roku tak skromnie ,ale wiesz przecież ,że budujemy się i teraz potrzebujemy każdej złotówki to siostra zrozumie . D**y tak czy inaczej nie powinna ci obrobić ,bo to nie jest przymus.

Gość gość
13:04 czy ty na łeb upadlas? Przepraszać siostrę , że daje taką kwotę a nie inną? Ja chyba śnię. To prezent dla dzieciaka a nie dla siostry. Uważam że cztery stówy dla 9 latka to kupa forsy.

Gość gość
Heh. Trudna sytuacja, ale może pomyśl o tym, żeby kupić chrzesniakowi jakiś materialny prezent, np. zegarek w https://www.demus-zegarki.pl/, a nie dawać pieniądze. Bo jak dasz pieniadze, to dziecko moze ich nawet nie zobaczyć, skoro siostra spłaca kredyt.

Gość gość
Rzadko spotyka się taką rozsądną reklamę, jak powyżej. Może niekoniecznie najlepszym prezentem jest zegarek, ale z ostatnim zdaniem zgadzam się w 100% Ja bym proponowała nieśmiertelny sprzęt sportowy :) Np. rolki. Btw. nie wiem, co zrobi Twoja siostra, skoro przyjęła od Ciebie tyle drogich prezentów. Jakbym musiała brać pieniądze od brata, to bym wybrała raczej sprzęty kategorii "najtańsze z tych dobrej jakości" zamiast "spełnienie moich marzeń".