Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Torbiel jajnika

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam pytanie odnosnie torbieli. W zeszlym miesiącu dowiedziałam sie, ze mam torbiel na jajniku 7 cm. 3 tygodnie później juz 8, 3 cm. Za duzo o niej nie wiem bo ze stresu zapomniałam sie dopytać. Wiem jedynie, ze jest dwukomorowa i troche grube scianki. Musze isc w miare szybko na zabieg. Jakie macie doświadczenia? Jak wygląda zabieg metodą tradycyjną?

Gość gość
Ktos doradzi?

Gość gość
Laparoskopowo tego nie zrobią? Tradycyjnie czyli rozetną Ci pół brzucha, to operacja nie zabieg.

Gość gość
Po pierwsze zmień lekarza. Tradycyjny zabieg ( długie rozcięcie na podbrzuszu ) wykonuje się w ostateczności. Laparoskopia polega na zrobieniu 3 niewielkich nacięć ( na podbrzusiu i pod pępkiem ) i wprowadzeniu kamerki przez 1 z nich. Jak się wygoi to prawie nic nie widać.

Gość gość
Ja miałam torbiel 9 cm na 7 cm i zrobili laparoskopowo ale byłam uprzedzona ze jak nie uda się laparoskopia to wtedy cięcie ale jednak wszystko było ok na drugi dzien wyszlam

Gość gość
Laparoskopia, pokecam :-)

Gość gość
Ok. Dzieki . Wlasnie mam isc we wtorek do innego. Pani ginekolog u ktorej byłam bardzo miła ale tez bardzo mloda

Gość gość
czasami daja hormony na zmniejszenie torbieli i wtedy na laparoskopie.

Gość gość
mi tez lekarz w pazdzierniku ub roku wykryl torbiel wielkosci 7 cm,caly miesiac najadlam sie strachu bo juz mieli mnie "kroic",ale na szczescie dostalam okres duzo po terminie a po nim po torbieli nie bylo sladu

Gość gość
takze nie stresuj sie,poczekaj na okres i po okresie idz do ginekologa,moze to zwykla torbiel czynnosciowa i po okresie sama wchlonie sie,nie zamartwiaj sie

Gość gość
Dzieki. No ostatnio cos mnie choróbska dopadają. Dawno temu dwa zabiegi wyciecia tarczycy ostatnio biopsja piersi z powodu guzka a teraz ta duza torbiel. Okres niby mam ale nie w terminie. Raz słaby raz większy.

Gość gość
Dzieki. No ostatnio cos mnie choróbska dopadają. Dawno temu dwa zabiegi wyciecia tarczycy ostatnio biopsja piersi z powodu guzka a teraz ta duza torbiel. Okres niby mam ale nie w terminie. Raz słaby raz większy.

Gość gość
Up

Gość gość
A jakie badania zlecila ci gin? Czy tylko usg i dala skierowanie na wyciecie?

Gość gość
Ja tez miala torbiel jak wykryto 6 cm, dr kazal mi za mc przyjsc i wpierw leki probowalismy czy sie zmniejszy i tak kilka mies chodzilam i sprawdzalam niby nie rosla ale sie nie zmniejszala. Potem zapadla decyzja o wycieciu i bad histpoatolog. Ale laparoskopowo mialam, i to bylo niegrozne po badaniach.

Gość Mama32
W 7 października 2016r miałam laparaskopie właśnie przez torbiel na jajniku prawy czuć go było za macica i też mówili mi że jeżeli nie uda się laparoskopowo to będą ciąć wszystko się udało moja była 7,5 na 4,6 i przy laparaskopi okazało się że miałam też guzek kreski jajnika lewego.Na drugi dzień szłam już do domku i dobrze się czułam choć przewialo mnie na tej sali operacyjnej.Ja miała robione markery Ca125 i H4 i ten właśnie drugi miałam podwyższony żeby to nie był rak więc jak najszybciej chciałam to dziadostwo usunąć bo zwlekalam ponad rok bo miałam nadzieję że wchłonie się jak będę brała tabletki antykoncepcyjne lecz one nie podziałały. Jeśli nie miałaś robionych tych markerów to zrób je i nie zwlekaj z usunięciem ja mam jeszcze guzki na tarczy.

Gość gość
Mi zleciła badanie Ca125 i wyszedł 34,8 wiec na granicy normy ale z tego co czytałam to roznie wychodzi to badanie. Mi powiedziala, ze odrazu na zabieg i nie da mi teraz tabletek anty, poniewaz moze teraz jeszcze bardziej po nich urosnąć gdyż torbiel jest juz duża. Nie wiem czemu ale nie chciała aby obserwować torbiel tylko odrazu do wycięcia i metodą tradycyjną. Acha i wiem, ze mam ją w zatoce douglasa czy coś takiego.

Gość gość
Spytaj gin o przyczyne bo mi usuneli endometrialna 4cm torbiel nie dali tabletek hormonalbnych ...minelo pol roku I mam 3 torbiele I jajnik powiekszilony do 7 cm...pytanie czy chcesz co roku chodzic na laparo.bo torbiele lubia wracac.

Gość Mama32
Masz już duży ten torbiel a gdy się zwleka może przerodzić się w raka dlatego lekarza mówią by usunąć jak najszybciej.Nie powiem bo bałam się ile wejdzie bo nigdy nie miałam żadnej operacji prócz porodów ;-) Mi gdy usunęli te wszystkie dziadostwa w październiku to w listopadzie okazało się że jestem w ciąży i było wielkie zaskoczenie ;-)Ja miałam podwyższony ten H4 i mój lekarz powiedział mi że lepiej bym usunęła teraz niż czekać a później mieć pretensje że nie wysłał mnie wcześniej i rozwinął się tak.Ja zrobiłam sobie szczepionki na żółtaczkę w przyspieszonym tempie by się zabezpieczyć.Mnie po laparaskopi nic nie bolało tyle co pisałam przewialo mnie na sali operacyjnej.Ja szukałam szpital gdzie mają dobry sprzęt i lekarzy więc w Warszawie na Saszerow tam miałam najpierw konsultacje i wyznaczony termin długo nie czekałam.

Gość gość
Up