Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dioniza, Rozalia czy Aurelia?

Polecane posty

Gość gość

Doradźcie, tylko w taki hm.... kulturalny sposób. Lubię rzadsze a jednocześnie szlachetne , tradycyjne, niewpisujące się w żadne obecne głupie trendy(krótkie, rosyjsko brzmiące) imiona. Te to mój top 3 . I każde z nich ma jakieś wady niestety. Dioniza rzadka, a od lat 80 nienadawana większość żyjących kobiet o tym imieniu sprzed roku 1950, za to rodowód świetny, świetne zdrobnienia, stylistycznie dla mnie bardziej w kierunku Melanii, Stefanii, czy nawet Wiktorii niż Henryki czy Czesławy, względnie międzynarodowa Aurelia- rzadka jednak coraz popularniejsza, ryzyko mylenia z popularną Amelią, poza tym brak sensownych zdrobnień-na Relę czy Relkę robi mi się słabo Rozalia-też coraz popularniejsza i brak sensownych zdrobnień w sumie najmniej mi podchodzi z tych imion. Poradźcie które? Najlepiej z uzasadnieniem.

Gość gość
Moja mama ma na imie Aurelia, to imie oznacza zlota. I tak w rzeczywistosci jest moja mama ma zlote serce

Gość gość
Mnie akurat najbardziej podoba się Rozalia, kojarzy się z różą, ma fajne zdrobnienie - koleżanka ma córkę Rozalkę, mówią na nią Rozi - łatwe do wymówienia nawet dla obcokrajowca. Tak więc ja głosuję na Rozalię :) Autorko, z ciekawości - jakie są zdrobnienia od Dionizy??? To imię jest dla mnie tak obce, że trudno mi sobie wyobrazić małą dziewczynkę tak nazwaną :D

Gość gość
co za paskudne imiona?jak mozna tak krzywdzic dziecko dajac takie imiona,Dioniza czy Rozalia kojarza sie ze starymi zapuszczonymi nauczycielkami,a Aurelia tez jakies z kosmosu,co to juz nie ma ladnych imion?porazka

Gość gość
Dioniza trochę zbyt starcza. Choć akurat mnie się dobrze kojarzy, bo znałam bardzo miłego starszego pana o imieniu Dionizy;) Aurelia ładne ale nieco pretensjonalne. Kojarzy mi się z książką M. Musierowicz i jedną wkurzającą dziewczynką ale ogólnie nie jest złe. Tylko nazwisko do tego imienia powinno być też odpowiednie,bo np. Aurelia Sitko brzmi conajmniej kiepsko. Rozalia chyba z tych trzech najbardziej mi leży (bo nie podoba mi się żadne,tak jak i Leny , Niny i Pole ;) ). Eleganckie,dla dziewczynki i kobiety,międzynarodowe. Tu też pasowałoby mieć ładne nazwisko.

Gość gość
A po co zdrobnienia? Ja mam imie 9 literowe i nie zycze sobie zdrobnien. Mam kuzynke Aurelie i jej tez nikt nie zdrabnia. Takze to moj typ

Gość gość
Dioniza moim zdaniem za bardzo odjechana, zdrobnienie Dyzia? dla mnie nieładne i moim zdaniem nie pasuje do kobiety.. Rozalia ładne o wiele bardziej wolę jednak Różę Aurelia najbardziej osłuchane, wersja Aurela jednak mi się już nie podoba Mój typ to Rozalia

Gość gość
Autorce te 3 imiona sie podobaja, wiec darujcie sobie te teksty, ze co to, nie ma innych imion!? Sa, ale nie podobabaja sie autorce. Panimajesz jedna z druga?? Z tych trzech imion to mnie najmniej podoba sie Dioniza- mam ciotke Dionize, strasznie wscibska osoba, taka typowo wiejska baba. A kazdy mowi na nia Dyśka. Rozalia i Aurelia sa ladnymi imionami.

Gość gość
Dionizia - brzydkie, Rozalia - Różyczka, Rozalka, Aurelia - święta Aurelia na głowie, aureola.

Gość extra mama z bonusami
z tych trzech najlepsze Rozalia. Aurelia jest francuskie.Dioniza jest męskie ,dziwnie brzmi. A tak w ogóle polecam tureckie imiona,szeroki wybór pięknych imion

Gość gość
znam Aurelię zwaną Relcia.

Gość gość
Rozalia zawsze mi się podobało. Niestety, mąż-pas.;)

Gość gość
autorko a ty bys chciala miec choc jedno z tych imion ?

Gość gość
Moja nastoletnia córka ma na imię...ROZALIA. Czy żałuję nadania Jej "starodawnego" imienia? Absolutnie nie!!! Dlaczego? Przede wszystkim oryginalność np. szkoła, gdzie nauczyciel wyczytuje imię dziecka np. jest to b. popularne imię w Pl. (w celu sprawdzenia obecności) a rękę podnosi kilka osób. Co do zdrobnień...? Temat rzeka. Dlaczego mamy wybierać imię dla dziecka kierując się tzn. zdrobnieniami. Charakter pociechy, wykreuje odpowiednią nPatagonia (dawna nazwa Patagonica) – kraina geograficzna w południowej części Ameryki Południowej, położona na terenie Argentyny i Chile. "nazwę" dla dziecka:-)

Gość gość
Rozalka lub Aurelia byle nie Dioniza

Gość gość
Też mnie ciekawią te ładne zdrobnienia od Dionizy - Niza? Donka? Dionka? Diona? Dina? x Akurat zdrobnienia i skrócenia są dość ważne wg mnie - oczywiście możesz lansować, ze każdy ma na Ciebie mówić Aleksandra a nie Olka, Ola, Olunia czy nawet Aleksis, Aleks etc jednak lepiej mieć szerszy pakiet zdrobnień niż węższy i to jeszcze brzydki (dla Dominiki głowne zdrobnienie to Domi - co nie każdej odpowiada i część Dominik bardzo tego nie lubi, a Dominisia i Dominiczka są bardzo infantylne). x Też obstawiam Rozalię - ładne imię i w takiej formie i w formie różnych skrótów.

Gość gość
Wg mnie najładniejsze z tych imion to Rozalia. Takie kobiece, zmysłowe, podobają mi się też zdrobnienia od imienia. Aurelia, Dioniza - za bardzo odjechane.

Gość gość
Dioniza -straszne, starcze i megarzadkie .Zdrobnień brak, imię -kandydat do zatrucia dziecku życia i beki z niego od przedszkola posród rówieśników . Rozalia 5/10 ujdzie , Aurelia całkiem niezłe .

Gość Ewa2017
Ja mam Aurelię-Aurelcię, Aurunię, Aurkę, Aurelkę. Nie żadną Relkę.Teraz ma 11 miesięcy. Uważamy z mężem że to imię jest naprawdę super.