Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tacierzynski a prawo proszę o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Witam chciałam zapytać czy ktoś się orientuje mąż ma umowę na czas nieokreślony ja nie pracuje ale mamy starszego syna z autyzmem w związku z tym pobieram świadczenie pielęgnacyjne. Nie mogę być zarestrowana w urzędzie pracy bo wszystkie składki odprowadza mops czy jak się urodzi młodszy mąż będzie mógł wziąść tacierzynski?

Gość gość
TAk ja mam taka sama sytuacje na syna biore swiadzczenie pielegnacyjne nie dawno urodzilam corke i maz wzial tacierzynski bez problemu

Gość gość
Tak.2tygodnie mu przysługuje.

Gość gość
2 tyg to jest urlop ojcowski a nie tacierzynski, ten drugi to jest 6 tyg który przysługuje ojcowi jeśli matka wykorzysta 14 tyg macierzyńskiego i z reszty zrezygnuje wtedy ojciec bierze jej dalsza część czyli 6 tyg

Gość gość
Ojciec ma prawo korzystać z urlopu tzw. Ojcowskiego przez 14 dni nawet jeśli matka dziecka jest na macierzyńskim bądź nie pracuje. Jest to dodatkowy przywilej aby oboje rodziców mogło spędzić trochę czasu z dzieckiem w tym samym momencie. Twój maz musi napisać tylko podanie o udzielenie mu takiego urlopu ojcowskiego 14 dniowego i wyznaczyć termin od kiedy chce na niego przejść. Pracodawca wyraża zgoda i musi ta zgodę wyrazić bo takie jest prawo. A autorka dostaje pieniądze za bycie opiekunem syna . Z tego co sie orientuje jest to około 1400 zł i taka osoba ma odprowadzane składki na emeryturę tak jakby pracowała.