Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ngrb

skomplikowana sytuacja z zusem,co z L4 w ciąży

Polecane posty

Dostałam umowę o pracę, gdy byłam w 1 tyg ciąży. Dowiedziałam się o niej w 3, a na badaniach u lekarza medycyny pracy zataiłam tą informację. Miałam obawę, że nie wyda mi pozwolenia do pracy. Planuje pracować do 4-5 msc ciąży. Czy ZUS ma podstawy do nie wypłacenia l4 i macierzynskiego ?

Gość gość
A twoja praca była przeciwwskazana w ciąży?

Gość gość
Ale jak zataiłaś? W 3 tygodniu mogłaś po prostu nie wiedzieć, że jesteś w ciąży i tego się trzymaj ;) Niektóre kobiety do samego porodu nie wiedzą a ty przeżywasz 3 tydzień :D

Gość gość
Zus nie ma prawa się o nic czepiać. W Polsce nie ma zakazu zatrudniania ciężarnych - byłaby to fatalna dyskryminacja. Ty z kolei nie masz obowiązku informować o ciąży, bo to Twoja sprawa. Jeśli faktycznie będziesz pracować (chociaż miesiąc) a nie że dogadałaś się ze znajomym, że da Ci etat w celu wyłudzenia zasiłku, to nic Ci nie grozi. Nie zakładaj ile tygodni, miesięcy będziesz pracować. Ja w pierwszej ciąży musiałam iść na l4 w 6 tyg! Za to w drugiej mogłam pracować do końca, tak dobrze się czułam, ale zrobiło się lato więc wybrałam relaks na działce i wycieczki z synem za miasto przed 30 tyg.

Gość gość
Spokojnie nie ma w tej sytuacji nic skomplikowanego :) gość wyżej db pisze