Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Irmina88

niska waga 15 miesiecznego dziecka

Polecane posty

Gość Irmina88

Dzień dobry, piszę bo ciągle borykamy się z problemem niskiej wagi naszego synka. Maksio waży bardzo mało. Dwa dni temu skończył 15 miesięcy, jest baaaaardzo mądry, spostrzegawczy i strasznie *****iwy. Zaczął chodzić w wieku 10,5 miesiąca. Teraz już biega po całym domu, jest uśmiechnięty, gadatliwy i zdrowy, do tej pory miał w swoim życiu dwa razy katar... W czwartym miesiącu życia zdiagnozowano u niego skazę białkową (wysypało mu jeden policzek i miał śluz w kupie) i od tamtej pory jest na bebilonie pepti. Choć ostatnio robiliśmy kilka prób z twarożkiem i wszystko było super. Lekarka twierdzi, że pewnie powoli alergia będzie ustępować. Problem jest z wagą, waży tylko 8,5 kg!! Wzrost 77/78 cm... Przybiera na wadze ale baaardzo mało. Wyniki krwi są super, pediatra twierdzi, że wręcz rzadko zdarzają się tak dobre wyniki. Robiliśmy analizę kupki, wyszło też bardzo dobrze. Usg brzuszka też nic nie wykazało.... Ja powoli zaczynam się przyzwyczajać, że jest taki drobniutki... sama całe życie słyszałam, że chyba nic nie jem bo jestem taka chuda. Mały ma dobry apetyt. Przesyłam jego przykładowy dzienny jadłospis może coś doradzicie: 1. jak tylko się obudzi tj 5:30/6:00 w porywach 6:20 zjada butelkę mleka 180-210 ml z 4 łyżeczkami kaszki bobovita 2. około 8 rano jest śniadanie (jogurt kozi 120 ml, ostatnio twarożek ze szczypiorkiem lub jajecznica ze szczypiorkiem z jednego jaja i do tego np pokrojona w kostkę papryka, chlebek kminkowy z masełkiem, czasem kanapka lub dwie z chudą szyneczką, bardzo rzadko ale się zdarza że zje jedną całą parówkę cielęcą) o 9 godzinna drzemka 3. około 11 zupka ( najbardziej lubi krupnik z kaszą jęczmienną, ale ogólnie zupy ****ardzo chętnie, ogórkową, pomidorową, rosołek z manną, warzywną, brokułową, robię je na mięsie indyka, kurczaka lub cielęcinie) zjada od 200 do 250 ml 4. około 14 drugie danie( najczęściej jest to mięsko z ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną, do tego starta marchewka, brokuł, kalafior lub marchewka na parze) po obiedzie ma godzinną drzemkę 5. około 17 owoc, jabłko, banan, lubi te tubki 100% owoc 6. przed snem wypija butelkę mleka 180-210 ml z 4 łyżeczkami kaszki bobovita Śpi od 20 do rana, czasem przebudzi się raz lub dwa razy w nocy, wtedy znajduje smoczka i usypia. Co myślicie? Będę ogromnie wdzięczna za rady.

Gość gość
A jaka waga i wzrost urodzeniowy?

Gość Irmina88
waga urodzeniowa 3140 wzrost 53 cm urodzony w 39 tc

Gość gość
Alez on pieknie je :-) Pediatra powinna wyslac Was do endokrynologa i gastroenterologa by wylkuczyc problemy i wtedy bedziesz mogla odetchnac z ulga ze on szczuply po mamie :-) Moj syn ur. 620 g ma 2lata.wazy 11,5kg. Sasuadka tydzien starsza ur.4kg..wazy 10,5-lezeli tydzien w klinice,porobili wszystkie mozliwe badania.dziecko zdrowe-ten typ tak ma.

Gość gość
Ja bardzo dobrze wspominam wizyty u prywatnego pediatry z tego gabinetu www.pediatralublin.com.pl . Teraz wyjechałam do Anglii ale drugiego takiego pediatry już pewnie nie znajdę.

Gość gość
Z wagą pewnie jest nisko na siatce centylowej ale ze wzrostem zapewne też ! Widocznie to małe drobne dziecko ale jak jest niski i mało waży to jest to w miarę zrównoważone.