Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badanie glukozy w ciazy wasze porady

Polecane posty

Gość gość

Dzien dobry, Mialam dzis w ciazy badanie na cukier tj. wypicie glukozy a potem pobieranie krwi. O ile samo wypicie nie bylo problemem to po 45 minutach zaczelo mnie nagle rwac i niestety zwymiotowalam. Niedlugo mam powtorke badania. Macie jakies rady jak utrzymac to w zoladku? Wiem ze trzeba byc na czczo, ale czy w trakcie mozna cos popijac, lepiej chodzic czy siedziec? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

Gość gość
Mi sie robiło goraco i slabo ale na szczęście udalo sie bez wymiotow.

Gość gość
No wlasnie mi tez bylo bardzo goraco, czulam jak mi wszystko powoli sie zbiera, ledwo dobieglam do lazienki. :(

u mnie na szczęście obyło się bez wymiotów. Ale słyszałam że na badanie można wziąć cytrynę i poprosić o wyciśnięcie do tego roztworu. Nie wiem czy to prawda i na ile pomaga. Ja proponuję usiąść sobie na zewnątrz na świeżym powietrzu i tam posiedzieć. Bo chodzić nie wolno, żeby nie spalić tego cukru.

Gość Slodchen
Ja mialam robione to badanie 2 razy ze wzgledu na niekorzystny wynik. U mnie dostalam w zapieczetowanej buteleczce soczek glukozowy, smakowal malinami. Tyle sie naczytalam o tym badaniu a ten Sok byl dobry i nawet nie slodszy niz zwykly Nektar do picia ze sklepu.

Gość gość
Ale mi smak nie przeszkadzal wlasnie. Wypilam normalnie, bez skrzywienia, wiec to ie o to chodzi, ze nie moglam przelknac. Przez 30 min po wypiciu wszystko bylo ok i bylam pewna ze juz najgorsze za mna. I wlasnie wtedy zoladek sie zaczal buntowac. :(

Gość gość
Ja też za pierwszym razem zwymiotowałam. Za drugim razem dałam radę. Nie nachylaj się. Nie czytaj gazet, książek. Po prostu głowa nie może być pochylona. Pozycja leżące pomaga. U mnie było miejsce w gabinecie obok. Jeżeli nie to brałam pod uwagę leżenie w samochodzie. U mnie pomogło.

Gość gość
Jeszcze ja od tego leżenia. Pomaga wietrzenie pomieszczenie. Po pierwszym nieudanym badaniu miałam wizytę u ginekologa i powiedział, że jak nie dam rady to zostanę skierowana do poradni. Dostanę glukometr i będę mierzyć chyba przed 2 tygodnie tak jakbym miała cukrzycę ciążową. I tak też można sprawdzić cukier.

Gość gość
Badanie glukozy u ciężarnych powinno odbyć się w punkcie pobierania krwi. Pobiera się krew, potem pije się glukozę, kolejne pobranie 1h po wypiciu i jeszcze kolejne 1h od poprzedniego ukucia. W trakcie badania nie powinno się wychodzić z punktu pobrań. Dlaczego? Ano dlatego, że jeśli, któraś z Was dostałaby wstrząsu wynikającego z problemami z insuliną to można się przekręcić. U mnie w punkcie Pani powiedziała, że jak wyjdę z badania to badanie uważa się za nieważne. Można dodać sok z cytryny jeśli ktoś ma problem z wypiciem tej substancji.

Gość gość
Nie chodzic trzeba przede qszystkim dlatego, ze organizm inaczej metabolizuje glukoze w ruchu, a gdyby chodzilo o bezpieczenstwo ciezarnej badanie odbywaloby sie na oddziale, kazde badanie glukozy (czy jest sie facetem, staruszka, dzieckiem) odbywa sie w laboratorium z nakazem siedzenia

Gość gość
Mozesz wziasc ze soba cytryne i wycisnac do glukozy. Mnie z cytryna smakowalo. Jak oranzada domowej roboty z czasow dziecinstwa.

Gość gość
Nakaz siedzenia a to ciekawe. U mnie było tak, że punkt pobrań był na parterze. A ubikacja na 1 pietrze. I pielęgniarka powiedziała, że jakbym źle się czuła to na 1 piętro. Albo jakbym chciała skorzystać z ubikacji.

Gość gość
Czy Wy potraficie czytać??? Autorka nie ma problemu z wypiciem. Tylko ma problem z tym, że po pewnym czasie nie może powstrzymać wymiotów. Te rady z cytryną możecie sobie wsadzić w cztery litery.

Gość gość
Wyjscie do toalety to nie to samo co pojscie na godzinke na zakupy, czy spacer, chyba kazdy rozumie co znaczy ten nakaz siedzenia, chodzi o to zebys nie paradowala cala godzinke

Gość gość
Robilam badanie w UK i dali mi wodę do picia, z tego co pamiętam też było mi niedobrze, ale dałam radę, pomogła woda i otwarte okno.

Gość gość
Może podepne swoje pytanie: mam teraz powtorke badania po ciazy, czy ktos wie, czy w czasie oczekiwania mogę karmić piersią?

Gość gość
Tu autorka. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Po wypiciu siedzialam na kanapie i czytalam ksiazke, moze faktycznie to mialo wplyw. W przychodni wydawalo mi sie strasznie duszno, ale pielegniarki nie pozwolily mi wyjsc samej sie przewietrzyc, bo nie mialby mnie kto pilnowac i jak ktos wspomnial, moglo mi się coś stać. Na nastepne badanie jedzie ze mna partner, mysle, ze wtedy moglabym np sprobowac polezec przy otwartm oknie w samochodzie (przed przychodnia jest parking). Myslicie ze beda mialy cos przeciwko takiemu rozwiazaniu? Ogolnie nie jem slodyczy, nie slodze kawy i herbaty, możliwe, że to przez to żołądek tak zareagował? Całą ciąże miałam bezobjawową, żadnych mdłości, wymiotów, nic, a tu proszę... Wstyd się przyznać, ale wypiłam kubeczek glukozy a zwróciłam chyba całe wiadro. :(

Gość gość
Ja też miałam dzisiaj to badanie i na szczęście się udało. Ja od razu po wypiciu czułam się źle, miałam pełny żołądek od tego ulepku ale usiadłam i było ok, czytałam trochę gazetę ale ją odłożyłam bo to wzmagalo mdłości. Czułam że mi ta glukoza podchodzi do gardła więc chociaż było mi gorąco nie wychodziłam bo czułam, że jak wstanę to zwymiotuję. Po pierwszym pobraniu wyszłam na dwór i to bardzo pomogło. Myślę, że weź osobę towarzyszącą i po wypiciu wyjdź i czekaj na dworzu, nic nie czytaj, po prostu usiądź na ławce czy nawet na schodach. Mi dzisiaj tak się krew zagescila, że przy trzecim wkluciu mi pobrały i powiedziały, że nie zaszkodzi jak będę piła wodę więc weź butelkę.

Gość gość
Nie martw się, mi wypicie glukozy poszło bardzo łatwo, nic się nie działo, a potem szok przy wyniku - cukrzyca ciążowa i płacz.

Gość gość
Dieta i aktywność jest bardzo ważna przy cukrzycy typu 1 i 2. Zapraszamy na https://www.facebook.com/kampaniastopacukrzycowa/ znajdziecie tam dużo informacji o zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym i diecie. Trzeba współdziałać w dbaniu o zdrowie i skuteczne leczenie.