Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skośnie spłaszczoną główka plagiocefalia spotkał się ktoś?

Polecane posty

Gość gość

Niedawno po kąpieli zauważyłam u synka nie typowo spłaszczoną główkę - tak skośnie( ma długie kudełki z tyłu główki wiec dobrze się to ukrywalo). Synek ma 3 miesiące, staram się go układać by to wyrównać, ale nie widzę żadnych rezultatów, trochę się martwię... Umówiłam się już do lekarza, ale zastanawia mnie czy ktoś jeszcze się z tym spotkał u swojej pociechy?

Gość gość
Witaminka d3 w ciąży była? Teraz dziecko dostaje?

Gość gość
Pewnie za mało.

Gość gość
Wyrowna sie i nie befzie sladu

Gość gość
W ciazy zestawy witamin z min. d3 femibion teraz do dziobka dawkę która podali jeszcze w szpitalu

Spokojnie, syn tez mial pladka glowke z jedmej strony. Jak juz usiadl wszystko sie wyrownalo. Ma piekna ksztaltna glowe. Mlodszy tez widze ze z jednej strony delikatnie plaski. Czekam az bedziemy sie bawic na siedzaco.

Gość gość
Podstawa- w ciąży suplementacja witaminy d3, po porodzie, dzieci karmione piersią suplementacja witaminy d3. Swoją drogą, żeby dopiero po 3 miesiącach zauważyć krzywą główkę? I proszę nie "zasłaniać się" włosami!

Ps. Moj tez wcina wit d i na dodatek od urodzenia w podwojnej dawce (800 jedn.)

Gość gość
Ulka 262, no nie mogę:-) jak dziecko siada to główka się prostuje:-):-):-) to mówi matka nie znająca przyczyn powstawania krzywizn, nie wiedząca jak im zapobiegać! Zero wiedzy medycznej na poziomie podstawowym! Prymitywna, prosta kobieta! "Jakoś to będzie, wyrówna się":-):-):-)

Gość gość
Popieram. O dziecko dba już się od pierwszych tygodni życia! Płodowego!!! To procentuje. ps. Ulka nie kompromituj się.

Gość gość
Pediatra ( ze 2 tyg.) tez wspomniał ze jest delikatnie spłaszczona, ale cyt. " nie ma się o co czepiać", ale ja na mokrej główce to widzę ze to wcale nie jest troche. Widziałam ze odrobinę jest płaska, ale przyznam że nie zauważyłam że aż tak..

Gość gość
Gość 21.42 to przecież pisze ze od samego początku ciąży na femibionie, po ciąży d3

Gość gość
Autorko, kiepska z Ciebie matka skoro takich rzeczy u dziecka nie zauważasz, będąc z nim najbliżej, całując je, głaszcząc, tuląc (jeżeli to robisz!)...i pediatrę też masz kiepskiego...No i ginekologa też skoro nie zalecił suplementacji witamin.

Gość ulka262
Oczywiście, że się wyprości. Jeżeli dziecko układa się na jednym boku (problem jest ze starszym którego już nie da się układać na boku raz na jednym raz na drugim. Gdy dziecko bawi się więcej na siedząco ta główka wraca do normy. PS. Mam wcześniaka i jestem z nim u pediatry raz na dwa tygodnie. Jakoś mi nie powiedziała że jestem głupia i prymitywna. A starszy syn - też z nim stale byłam pod kontrolą znakomitego pediatry (alergia). PS. przez obydwie ciąże suplementowałam się wskazanymi witaminami i dzieciaki dostawali pierwszy d+k drugi d. I nie róbcie ze mnie płytkiej debilki

Gość gość
Poczytaj o poduszce head care

Gość gość
Mój synek też ma krzywą główkę.Byliśmy u różnych specjalistów i twierdzą że się wyprostuje.Tylko że on ma już 16mcy i do tej pory jest krzywa.Mniej ale jednak.Ma jakby nierówno przez to osadzone uszy... nikt tego nie widzi prócz nas rodziców na szczęście.jak komuś mówię o tej główce to nikt nie widzi tego. ostatnio przeczytałam właśnie o tej poduszce head Care ale czy to ma sens u tak "duzego"dziecka?

Gość gość
W necie są zdjęcia dzieci przed i po i naprawdę ta poduszka super dała efekt ale u mniejszych dzieci ...kilkumiesiecznych a co z kilkunastomiesiecznymi?

Gość gość
ja jestem dorosla i mam spłaszczoną głowę z tyłu, właśnie przez niewłaściwe układanie i takie "jak siądzie to się naprostuje". Bardzo się z tym męczę, ale na szczęscie jestem kobieta mam półdługie włosy - troche podtapiruje i jest ok, nie widać tego... Dziecko trzeba od malego układac na przemian - boki - plecy i lezenie na brzuchu, bo nawet suplementacja wit d nie pomoże ja dziecko jest kladzione w jednej pozycji. Po za tym wit d3 czy ktoras z was robila dziecku poziom wit d3? przecież to nie cukierki a nadmiar tez szkodzi.

No wlasnie tak dzieciaki ukladalam. Na jednym boku na drugim, brzuszek. Ale dziecka od ok 3 m-ca nie da sie "ulozyc" bo ono i tak kladzie sie jak mu wygodnie. Zreszta. Kazda mama ma swoj rozum. Jesli ktoras ma ochote to moze kupowac cudowne poduszki.

Gość gość
wszystko się da, trzeba tylko chciec. Wystarczy tylko pod plecki zrobic walek z recznika na przyklad, włożyc pod plecki i juz się nie odwroci. Trzeba tylko pomyslec, poza tym dzieci przyzwyczajone do spania na bokach pozniej ja juz same się odwracaja czesciej wybieraja tą pozycje.

Gość gość
Podnoszę

Gość gość
Taaa... Bo od suplementacji wit d w ciąży zależy czy dziecko będzie miało spłaszczoną główkę...

Gość gość
nie chcę panikować, sle konsultacja u dobrego lekarza wskazana aby wykluczyć pewne schorzenia, w tym schizofrenię

Gość gość
Tak na serio to zastanawiam się czy to złośliwe komentarze czy rzeczywiście niektóre z was mają nie pokolei pod kopułą?

Gość gość
Hej, moj synek mial taka wlasnie splaszczona główkę. Trudno powiedziec czy z taka sie urodzil czy to nasze zaniedbanie z pierwszych 3-4 tygodni. W kazdym razie lekarz u nas szybko zauwazyl to skrzywienie i kładliśmy naszego malucha do spania zazwyczaj na drugim boczku. Wazne zeby pilnowac glowke bo noworodki i niemowlęta potrafia sie tak wkrecic ze kladziesz go na prawy boku a glowa leży na lewej stronie. U mojego dziecka dzieki ukladaniu na druga strone troche sie poprawilo ale niezupełnie. Ma teraz 5 lat i ja ciagle widze to spłaszczenie. Dobieram mu specjalnie takie dłuższe fryzurki żeby nie było widac. Teraz wiem ze mozna jechac do takiej kliniki w Niemczech i tam zakładają dziecku taki specjalny kask, przeszukaj internet duzo mam o tym pisze.

Gość gość
W Krakowie jest oddział niemieckiego Cranifo rma. Leczą tam spłaszczenia dziecięcych główek przy użyciu terapii kaskowej. Przez parę miesięcy dziecko nosi specjalny kask po 23 godziny na dobę, który prostuje główkę.