Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

za miesiąc biore ślub i przeprowadzam sie do meza.musze sie wymeldowac z domu??

Polecane posty

Gość gość

czy musze wtedy sie wymeldowac z domu rodznnego? co jesli tego nie zrobie??grozi jakas kara?? oczywiscie zmienie dowód na nowy i dokumenty ,ale u meza w domu rodzinnym zamelduje sie na razie tymczasowo..i pytanie czy moge miec dwa adresy meldunku po slubie??jeden normalny a drugi tymczasowy??jak dlugo tak mozna ? kto sie zna??

Gość gość
Obecnie nie ma obowiązku meldunkowego.

Gość gość
niby nie ma ,ale ja jestem zameldowana w domu rodzinnym i teraz tymczasowo bede zameldowana u malzonka zaraz po slubie.czyli bede miec w praktyce dwa adresy meldunku...czy musze sie wymeldowac z domu rodzinnego ?jak to rozwiązać wg was?

Gość gość
Po co chcesz się wymeldowywać jak u męża będziesz mieć meldunek tymczasowy??? Przecież tak się nie robi, stały meldunek masz w jednym miejscu, tymczasowy w innym i koniec. Nie studiowałaś nigdy że nie wiesz jak to wygląda?

Gość gość
Powodzenia w mieszkaniu z teściami. Przerabiałam i nie polecam;p

Gość gość
jezeli wyprowadzisz sie ze swojego miasta do innego miasta do męza to wtedy musisz sie wymeldować z domu rodzinnego ,bo tworzysz juz swoja rodzine itd. po co mialabys miec az dwa adresy meldunku?to jest niezgodne z prawem.wszystkie listy dalej by przychodzily na stary adres itd.. przeciez bedziesz mieszkac z mezem u niego ,więc po co mialabys dalej miec w papierach stary meldunek??to dziwne troche.wtedy musialabys dwa razy placic nawet za śmieci :)

Gość gość
przeciez po ślubie kazda kobieta ,która przeprowadza się do swojego męża tam melduje sie na stale i wtedy sami w urzedzie miasta cie wymeldują ze starego adresu.boze jak mozna tego nie wiedzieć??bez jaj. po co ktos mialby sie meldowac tylko tymczasowo w domu meza?

Gość gość
Teraz wszędzie podajesz adres zamieszkania który może być inny niż adres zameldowania. Ja jestem zameldowania u rodziców a mieszkam od 10lat gdzie indziej. I tylko raz zameldowalambsie ma pobyt czasowy tutaj. 7 lat temu bo tymczasowy meldunek był mi potrzebny do szkoły rodzenia.

Gość gość
A po co komu zmiana meldunku? W jakim celu. Pytam poważnie.

Gość gość
po co mialabys miec az dwa adresy meldunku?to jest niezgodne z prawem.wszystkie listy dalej by przychodzily na stary adres itd.. X Po pierwsze to wg prawa można mieć meldunek czasowy i stały jednocześnie. Po drugie jak sobie nie zaktualizuje adresów w bankach zusach itd. to nadal będą jej listy przychodziły ba stary adres, bo adres korespondencyjny to nie to samo co zamieszkania i zameldowania.

Gość gość
11:51 i co z tego że tworzy swoją rodzinę. Co to ma wspólnego z meldunkiem. A jakby się przeprowadziła do bloku dalej to nie musiałaby zmieniać meldunki? Teraz nie ma obowiązku meldunkowego.

Gość gość
czy wy jestescie normalne baby? nie znam nikogo kto by dalej byl zameldowany w starym miesjcu na stale. jesli ktos bierze slub i przeprowadza sie do małzonka to normalne jest ze tam sie zameldowuje na stale a w starym domu go w gminie wymeldują. nie wstyd wam obciązac rodziców którzy musza placic za was wiecej za smieci itd ... bo od osoby czesto sie placi)a nie korzystacie z domu tylko mieszkacie gdzie indziej? ja wyszlam za mąż i meza mam z warszawy ,więc w warszawie w nowym domu sie zameldowalam na stale a na wsi w której mialam dom rodzinny mnie wymeldowali od razu bo im przyszla informacja w systemie ,że zameldowalam sie gdzie indziej juz na stale. ..to chyba logiczne.

Gość gość
piszecie ,że teraz sie wszedzie podaje adres zamieszkania a nie meldunku...too dlaczego jak cie przyjma do nowej pracy to musisz wszedzie im podac adres meldunku a nie mieszkania??

Gość gość
12:01 to że ty nieznasz to twojproblem. Ja i mąż jesteśmy zameldowani u rodziców. U rodziców płaci się za śmieci od ilości zgłoszonych osób.

Gość gość
12:04 nie wiem jak jest z praca bo nie pamiętam, to było 7 lat temu. Ale w przedszkolach, zlobach, szpitalach normalnie podaje adres zamieszkania. Z reszta jak trzęsą podać adres zameldowania to podaje z zaznaczeniem że zamieszkania jest inny i nikt nie ma z tym problemu.

Gość gość
Ja wszystko zmieniłam. Meldunek na mieszkanie męża, dowód osobisty i lekarza rodzinnego. Po prostu operując na starym trybie to nawet dowód osobisty przestaje być aktualny, nie wiem czy tak można w ogóle funkcjonowac. Poza tym utrudniłabyś sobie życie. Musiałabyś co chwila odbierać korespondecje u swoich rodziców. Myśle że komplikacje związane z twoim wymysłem sprawią że szybko ci on uleci z głowy i stwierdzisz że jednak nie warto

Gość gość
Ale piszecie głupoty. Jestem zameldowana w miejscu x a mieszkam w miejscu y. Nigdy nie miałam z tym żadnego problemu. Dowód osobisty nie ważny? A jakim to cudem? Korespondencja normalnie przychodzi tu gdzie mieszkam. Dlaczego ma przychodzić tam gdzie jestem zameldowana? Lekarz POZ tak samo. Wybierasz tam gdzie chcesz a nie tam gdzie jesteś zameldowana. Z us Rozliczam sie tam gdzie mieszkam, firmę mam zarejestrowana tam gdzie mieszkam. Nie widzę problemu z tym że mam innyeldunek niż adres zamieszkania. Autorko nic nie stoi ma przeszkodzie zameldował się tam gdzie będziesz mieszkała. Jeżeli będzie to meldunek stały to wymelduja cię od rodziców, jeżeli czasowy to normalnie będziesz zameldowania u rodziców. Możesz się wcale nie meldowac i nadal mieć meldunek u rodziców. Jakieś parę lat temu był to problem, bo jakikolwiek dokument musiałam wyrabiać tam gdzie jestem zameldowana. Teraz wszystko wyrabiasz w najbliższym urzędzie a wniosek składasz przez neta.