Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiepskazchemii

Sprawdziłby mi ktoś zadanie z chemii (chyba proste :) )

Polecane posty

Gość kiepskazchemii

A więc tak: mamy roztwór 10%, który znajduje się w opakowaniach po 10 ml. Chcemy uzyskać 100 ml roztworu 3%. 1. 10% to 100 mg w 1 ml, a więc 0,1g/ml. 2. 3% to 30 mg w 1 ml, a więc 0,03g/ml. Układam proporcję: 0,03 g - 1 ml x - 100 ml x = 3 g (tyle będzie gramów substancji w 100 ml). 3. Druga proporcja: 0,1 g - 1 ml 3 g - x ml x = 30 ml (tyle ml pierwszego roztworu potrzebujemy, a mamy opakowania po 10 ml, a więc potrzebujemy 3 takie opakowania). Czyli ostatecznie potrzebujemy 70 ml rozpuszczalnika (wody) i do tego dodajemy 30 ml tego pierwszego roztworu. Zgadza się? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Gość kiepskazchemii
Nikt nie wie? :(

Gość kiepskazchemii
Wiem, że to nie miejsce na takie tematy, ale na pewno ktoś z Was wie :)

Gość gość
ja roztwór sporządzam następująco: odważam 5 gramów mojej kupy i rozpuszczam to w 50 ml roztworu do iniekcji (soli fizjologicznej) Następnie zawiesinę filtruję przez kawałek bawełny, po czym napełniam gotowym roztworem 5 strzykawek po 10 ml i uzbrajam je w igły 1,2 mm. Następnie zakładam na igły kapturki ochronne i chowam swój arsenał po wewnętrznej stronie klapy kurtki. Tak zaopatrzony wyruszam na miasto i obserwuję komu wstrzyknąć swoje gó\wno:)

Gość kiepskazchemii
Ciekawy sposób na życie :D Ale ta igła 1,2mm to krótko- czy długościęta? Bo to zdecydowana różnica ;p

Gość gość
nie znam się na igłach, ważna jest dla mnie średnica żeby szybko poszło i nic się nie zapchało :P