Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do kobiet o cebulki tulipanów

Polecane posty

Gość gość

Wykopałem w tamtym roku cebuli tulipanów u matki na działce i dałem do papierowego woreczka. Dziś byłem zauważyłem, że te cebulki w tej torebce kiełkują muszę je w związku z tym szybko wkopać w ziemię, czy mogę np na lato ??

Gość gość
wkop teraz to ladnie ci zakwitna.

Gość gość
Teraz je musisz wkopać.

Gość gość
Dobra wkopie, ale miałem w planach najpierw zrobić nową rabatkę i dopiero je wkopać, nie chce jednak żeby się zmarnowały, bo jest tam kilka gatunków przywiezionych prze mnie z Hollandii szkoda by ich było. A jeśli np je poleje wodą i np posypie ziemią to tydzień jeszcze wytrzymają ?

Gość gość
To zrób inaczej. Wsadź każdą cebulkę do doniczek (tych plastikowych tzn "jednorazówek", albo kubeczków po serkach, jogurtach itd. Wsadź, zasyp ziemią i podlej, tak mogą nawet trochę porosnąć i się powoli ukorzenić, a potem przesadzisz na rabatkę. Ale te w doniczkach niech już teraz stoją na dworze, zeby sie zaaklimatyzowały.

Gość gość
gość dziś Dzięki, właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło. Powsadzam je do mniejszych doniczek i zasypie ziemią, żeby nie powysychały. Może to głupie, ale jako facet nie znam się na takich rzeczach :)

Gość gość
Spoko, ja od dziecka się w to bawię :) Jak wsadzisz, to podlej. Niech cały czas stoją na dworze i jak ziemia będzie przysychać, to podlewaj znowu.

Gość gość
ok, tak zrobię:🖐️