Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Policealna czy studia?

Polecane posty

Gość gość

Matura tuż tuż więc pytam. Jak myślicie co lepiej wybrać i dlaczego?

Gość gość
To zależy od ciebie. Ja bym stawiała na pójście do pracy i szkołę policealną. Moja znajoma tak robi. Chodzi do Kreatoredukacji we Wrocku i tam pracuje na co dzień. Chwali sobie to bo poziom jest dobry, zajęcia praktyczne a ma mnóstwo czasu na inne rzeczy :)

Gość gość
Wybór tych policealnych jest teraz duży. Mimo wszystko ja bym stawiała na Kreatoredukację bo tam faktycznie jest dobry poziom i dobra opinia o nich. Inne przereklamowane szkoły to tylko dobre w reklamach a tak naprawdę robią ludzi w baloniki tam. W kreatorze mam znajomą, która jest mega zadowolona

Gość gość
Studia bezapelacyjnie. Robię drugi kierunek w Żaku i co z tego mam? Nędzny staż bez widoków na zatrudnienie bo wszędzie wymagają co najmniej licencjatu. Naprawdę dobrze Ci radzę, idź na studia, nawet zaoczne wtedy będziesz mogła pracować.

Gość gość
Gdybym miała wybierać policealną to na pewno nie byłby to Cosinus tylko coś innego. Już ta kreatoredukacja brzmi lepiej. Tutaj liczy się renoma szkoły bo jeśli potem chcemy znaleźć pracę to pracodawcy będą na to patrzeć.

Gość gość
Powiem wam jak to jest. Jak pójdziemy do typowej szkoły policealnej to tylko po to aby się nic nie nauczyć i dostać papier. Dlatego lepiej wybrać tą Kreatoredukację bo tutaj są praktyczne zajęcia i sporo wiedzy. Mój znajomy tam chodzi więc mi dobrze to wytłumaczył. Też mam takie plany po maturze :)

Gość gość
Idź lepiej na studia - potem będzie ci łatwiej o pracę. Chociaż, prawdę mówiąc, dziś pracodawcy patrzą głównie na umiejętności, chociaż nie wszyscy, co jest jasne. Ale przy tak dużej podaży ofert pracy http://www.gowork.pl/praca/lublin;l nie są oni zbyt wybredni i szanse ma każdy. No, prawie każdy.

Gość PaNiMgR
Studia! Jeśli za dwadzieścia lat jakaś smarkula będzie chciała Cię przestawiać po kątach w pracy, wymachując dyplomem, ty jej powiesz "spokojnie, ja też mam".

Gość iga88
Twoj wybór. ale moze lepiej zrobi najpierw jakis zawod. kolezanka chodzi do plus edukacji we wroclawiu na opiekunke dziecieca i bardzo sobie chwali. ja chyba tez sie zapisze ale mysle o techniku weterynarii lub fryzjerze zwierzecym. to swietna szkola i maja wysoka zdawalnosc egzaminow zawodowych.

Gość gość
policelana szkoła to same plusy. nauka trwa najwyżej dwa lata i jak zdasz egzamin przed OKE to masz zawód w ręku. Polecam np: technika weterynarii czy opiekuna medycznego w szkole dla Dorosłych Plus Edukacja we Wrocławiu.

Gość gość
no mają te szkoły sporo plusów, tym bardziej że zajęcia na ogół są w weekendy. a o cosinusie też coś słyszałem kiedyś

Gość gość
w rok można w takiej szkole zdobyc zawód albo 2 lata, w wiadomka, że liczy się papierek i on jest najważniejszy. ja chodze do Plus Edukacja na kierunek Asystentka stomatologiczna.

Gość gość
W Nova jest dużo ciekawych kierunków, w większości są tam zajęcia praktyczne, więc wiedza łatwiej się przyswaja. Teraz mają też ciekawe propozycje kursów wakacyjnych warto korzystać!

Gość gość
Tak! W szkole policealnej Nova jest mnóstwo fajnych kierunków i można dopasować sobie tryb w jakim chcesz się uczyć- dziennie weekendowo albo wieczorowo.

Gość gość
policealne!! studia sa przereklamowane :/ ja robie w NOVA jak poprzednicy technika administracji wiec polecam z czystym sumieniem ;)

Gość gość
nie no bez przesady xD studia wcale nie są przereklamowane, ale najważniejsze jest to żeby wybrać odpowiedni kierunek.. Bo są takie które nie wymagają studiów i w ich przypadku lepsza policealka... ja jestem akurat na florystyce w cosinusie i nie wyobrażam sobie tego studiować. Ale np lekarzem czy prawnikiem bez nich nie zostaniesz

Gość gość
Ja nie chcialam isc na studia,wiec wybralam szkole policealną w CE Nova na kierunku technik administracji,jestem mega zadowolona,po ukonczeniu tej szkoly dostalam prace!

Gość gość
Wszystko oczywiście zależy od obranej przez Ciebie ścieżki kariery. Osobiście uważam, że do wykonywania bardziej wykwalifikowanych zawodów studia są niezbędne. Wiem, że istnieją szkoły, które kształcą w takim kierunku jak np. Technik farmacji ale ja zdecydowałam, że dużo rozsądniej będzie pójść na studia farmaceutyczne. Studiuję na Śląskim Uniwersytecie Medycznym http://sum.edu.pl/ i wiem, że nie pożałuję tej decyzji.

Gość gość
Jak dla mnie studia były stratą czasu. W policealnej uczą konkretnie i kładą nacisk na praktykę. Przynajmniej ja tam w cosinusie miałam

Gość gość
Jesli zalezy CI na praktyce i nabyciu umiejetnosci w konkretnym kierunku - to radzilabym policealna i jakis kierunek ktory cie interesuje konkretnie. Ja np w NOVA CE w Bydgoszczy robie asystentke stomatologiczna bo wiem ze potem znajde sobie prace ;)