Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Czy matki, które karmiły wyłącznie piersią byłyby w stanie podać mi ile przybierały ich dzieci mniej więcej od 3 miesiąca? U nas te przybory spadły, a ostatnio przez 7 tygodni dziecko przybrało tylko 550g (ma 5 miesięcy i tydzień). Nie wiem co robić, bo lekarz twierdzi, że prowadzę dziecko do niedożywienia, a wg. nowych norm i siatek WHO wydaje się, że jednak taka waga jest w normie.

Gość gość
Nie pamiętam dokladnie przyrostów, ale od 4mies waga nie idzie już tak szybko jak na początku. Tempo tycia dla dzieci 4-6mies jest inne, wolniejsze niż 0-3. Niestety u nas lekarze gadają bzdury...

Spojrzałam do książeczki. Po 2 mscach od narodzin ważyła 1, 4 kg więcej, po 5 mscach od narodzin 3 kg więcej (czyli średnio 0, 5 kg przez miesiąc) a po 7 msach od narodzin 3, 7 kg więcej (czyli w okolicach półroczku przybierała średnio 350 g miesięcznie). Waga w normie była zawsze.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź. Tak, tyle wiem, że gadają bzdury i że przybierają mniej, ale czy aż tak mało? U nas wyszło 78,5/tydz. Czy możliwe, że drobna infekcja też wpłynęła na wagę?

Gość gość
Super, dzięki. A w jakim wieku rozszerzałyście dietę?

Infekcja jak najbardziej mogla wplynac na wage.Moze dziecko mniej ssalo?Ja nadal karmie piersia (7,5 miesiaca) a diete zaczelam rozszerzac jak mala miala 4,5 miesiaca,chociaz wiem ze teraz zalecenia zeby do 6 miesiaca tylko piers

Pierwsze dziecko 5 i pół miesiąca. Drugie dziecko 6 i pół. (To pierwsze przybierało bardzo podobnie).

Gość gość
oj nie pamietam dokladnie, ile przybierala corka, bo ona ma teraz 7 lat ;) ale jak karmilm tlyko piersia do chwili gdy miaal 6 i pol miesiaca. czasem - raz na kilka dni - dostawal wode lub herbatke od kiedy miala 3 miesiace, po to zeby sie nauczyc butelki. jak skonczyla te 6 i pol miesiac,a to najpierw dostala kaszke ryzowa na wodzie, kilka dni. potem dalam jej mus jablkowy. po tygodniu marchewke. po kolejnych 5 dniach czy jakos tak marchew z ziemniakiem itd szlo to jakos.

Gość bubbba
Kochana, jeśli Twoje dziecko je normalnie to ja nie wiem czym się przejmować? Ci lekarza to czasem zachowują się jakby nie mieli uczuć. A może to jakiś starszy specjalista? Tacy to są dopiero. Od kiedy skończyli szkołę to wiele się pozmieniało. Radzę Ci, żebyś uspokoiła sumienie napisać do któregoś lekarza z tego portalu http://portalzdrowiadziecka.pl/, pracują tam sami najlepsi specjaliści i znają się na rzeczy. Na pewno chętnie Ci doradzą.

Gość gość
Dzięki wielkie :-) Tak, to starszy gość, ma wiedzę, ale na pewno nie w sprawach laktacyjnych. Przejmuję się dlatego, że nagadał mi, że prowadzę dziecko do niedożywienia z powodu jakiejś swojej filozofii (?). Córka wygląda na tłuściutkiego bobasa, jak na swój wiek jest bardzo silna i sprawna, aktywna... ale kiedy się człowiek nasłucha jaką to jest złą matką to wątpi we własne siły :-(

Gość gość
W ksiazeczce masz dane ile dziecko powinno ważyć. Jeśli dziecko urodziło się np na 50 centylu wzrostu i wagi i lekarze zwracają uwagę na to jak wzrost i waga ze sobą współgrają. Mój syn zawsze był między 75 a 90 centylem wzrostu i od 50 do 75 wagi. Raz pamiętam jak miał 3 miesiące chyba to nagle wskoczył na 90 cenryl wagi i lekarz Ryłko spytał czy niczym jest niedokarmiany jak powiedziałam ze to tylko na piersi to powiedział że tak ma być.

Gość gość
Ile mialo dziecko jak sie urodzilo, ile teraz wazy i w jakim jest wieku?

Gość gość
Dziecko ważyło 3kg kiedy się urodziło, teraz ma 5 miesięcy i tydzień i waży 6kg bez kilku gramów.

Gość gość
Wpisz sobie siatki centylowe dzieci karmionych piersia a potem wybierz obrazy. Dziecko idealnie rosnie wg swojego centyla.

Gość gość
Moja córka po 5 miesiącu też słabo przybierała ale zauważyłam, że pierś to już dla niej za mało. Zaczęłam rozszerzać dietę kiedy miała 5,5 miesiąca. Teraz ma 8 miesięcy pięknie zjada dodatkowe posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja) i całkiem sporo z piersi (ok. 6 razy) a nadal jest bardzo szczupła więc chyba też taka jej uroda