Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dylemat przy wyborze szkoły ponadgimnazjalnej.

Polecane posty

Gość gość

Witam. Od kilku lat rysuję, maluję. Interesuję się sztuką, pisaniem, zaczęłam dużo czytać (głównie fantasy), kocham przyrodę. Chciałabym kiedyś spróbować jazdy konnej, może zapisać się na koło aktorskie. Chciałabym niedługo spróbować swoich sił w tańcu, czy też robienia rzeczy diy. Mam 16 lat i wiele planów, całe życie przede mną. Jednak nadszedł ten moment, w którym muszę wybrać szkołę średnią. Cały czas chciałam i nadal chcę chodzić do liceum plastycznego, trwajacego 4 lata. Po pracy dyplomowej mogę otrzymać tytuł plastyka o specjalności projektowanie graficzne. Uważam, że to dobry wybór, zgodny z moją pasją. Po powrocie z targów edukacyjnych przeglądałam otrzymane ulotki. Tam zobaczyłam ulotkę technikum leśnego w Tucholi. Na targach nie zwróciłam zbytniej uwagi, jednak po zapoznaniu się ze stroną szkoły, stwierdzam,eże mógłby być to dobry wybór dla mnie. Bardzo spodobała mi się ta szkoła, mogłabym do nie uczęszczać. Rodzi Rodzi się pytanie, gdzie pójść. Leśnik czy grafik? Po plastyku chciałam iść na studia z architektury wnętrz. Uwielbiam ciszę leśną, otoczenie drzew i zwierząt. Leśnik- piękny zawód. Ale grafik również jest dla mnie atrakcyjną opcją. Pojadę do obu szkół na drzwi otwarte, jednak chciałabym zapytać was. Co byście wybrali? Mam szerokie zainteresowania i nie wiem co jest mi droższe. Chcę robić to co lubię. A może macie propozycje innej szkoły po gimnazjum? Wolę bardziej technikum ze względu na zdobycie zawodu. Liczę na waszą pomoc i przepraszam za kategorię ale nie wiedziałam gdzie umieścić.

Gość asiutka    1999
Ja bym wybrała to czym dłużej się interesuję

Gość gość
Nie ma co gadać że cale Zycie bo w kazdej chwili można je stracić

Gość wypierdek
Serce podpowiada - Leśnik ! Rozum podpowiada - Grafik ! - 'Leśnik' to jest jednak ciężka 'praca' w terenie i wiem o czym piszę, owszem, leśnicy zarabiają przyzwoite pieniądze w Polsce ale cztery pory roku mają w nogach, zimno, wiatr, mróz, upał, praca w czasie deszczu lub burzy albo na tęgim mrozie - moim zdaniem zawód 'Grafik' będzie wyborem łagodniejszym i przyszłościowym i dobrze płatnym a do ciszy leśnej zawsze możesz zabrać laptopa i płótno do malowania i namalować lisa przy norze albo borsuka lub zające, które wszamują kilka główek kapusty i marchewkę , żubr sikający na polanie również będzie ciekawym wyzwaniem dla malarki , chyba jeszcze NIKT nie namalował żubra sikającego !