Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Usg połówkowe , mniejsza główka o tydzień

Polecane posty

Gość gość

Bylam na usg połówkowym, lekarz nie zauważył nic niepokojącego , ale ja dziś zaczęłam analizować wynik i okazało się że wymiar główki HC odpowiada 20 tygodniowi i 3 d ciąży , natomiast reszta wymiarów czyli BPD, AC, FL przypada na 21 tydzień ciąży. W rozpisce mojego usg jest podany wiek ciąży wg ostatniej miesiączki GA (LMP) -20 tydzień 1 dzień (wiek ciąży z ostatniej miesiączki) oraz wiek ciąży GA (EFW) - czyli wynikające w wagi płodu 410 gram, to jest 21tydzień 1 d, zaczęłam się martwić tą głową, czy któraś z Was miałam takie rozbieżności? Którym wiekiem ciąży mam się kierować, tym z usg czy wynikającym z ostatniej miesiączki?

Gość gość
Odpowiem ogólnie: te wszystkie wymiary są orientacyjne. To normalne, że są pewne odchylenia. Problem zaczyna się dopiero, gdy są duże różnice. Ale też niekoniecznie. U mojego synka nóżki były zawsze parę tyg. do tyłu, a urodził się zdrowy - po prostu w naszej rodzinie wszyscy są raczej niscy i krępi.

Gość gość
Nic sie nie martw. Ja urodzilam pol roku temu wiec jestem na biezaco. Na kazdym usg naprawde na kazdym a mialam ich sporo byly roznice w tych tygodniach. U mnie zawsze raczki i nozki byly ze dwa tyg do tylu a glowka ze dwa tyg do przodu. Pamietam jak panikowalam. Dwa tyg przed porodem to byl 38 tc nozki wyszly na 33 tc a glowa na 41. I co? I synek zdrowy i super proporcjonalny. Wcale nie ma duzej glowki a nozki to ma dlugie ze hoho poprostu tak byl w brzuchu ulozony ze ciezko bylo wszystko zmierzyc i takie cuda wychodzily. Pozdrawiam i zdrowka dla ciebie i dzidziusia

Gość gość
dzięki bardzo, tak naprawdę to martwię się ponieważ do czasu gdy dowiedziałam się o ciąży, a był to 6 tydzień, spożywałam nieświadomie alkohol w postac***iwa, dlatego tak się obawiam tej różnicy w główce. Bobas niby przybiera na wadze, w 23 tygodniu 550 gram, także mam nadzieję że będzie dobrze.

Gość gość
Taka różnica w obwodzie głowy to nie różnica. Nie zawracaj sobie tym myśli.

Gość gość
To ja z 20:36. Naprawde nic sie nie przejmuj ciesz sie ciaza i relaksuj poki mozesz bo pozniej juz nie bedziesz miec na to czasu;) ja tez tak do okolo 6 tc troszke popijalam piwa lub wina. Ogolnie nie pije ale wtedy akurat najpierw parapetowka pozniej znow jakas okazja i tak wyszlo. Jak tylko dowiwdzialam sie o ciazy nie pilam juz nic i synusiowi nic nie jest. Ty tez juz nie pij i wszystko bedzie super. A teraz juz o tym nie mysl bo nie masz zadnego powodu do zmartwien

Gość gość
dzieki za takie slowa , naprawdę są krzepiące :)

Gość gość
Bo od piwa głowa się kiwa;)