Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
vistula2

Nova Centrum Edukacyjne oszust, jak sobie z nim radzić.

Polecane posty

W 2010 roku zerwałem umowę z CE Nova i od tamtego momenty Nova skierowała swoje ale do sądu, a teraz mam jeszcze dodatkowo komornika dzięki tej właśnie szkole. Myślałem że CE Nova może domagać się roszczeń za zerwanie umowy ale tak nie jest, CE Nova nie ma takiego prawa jeśli wystąpiła zwłoka w wykonaniu zobowiązania. ZWŁOKA W WYKONANIU ZOBOWIĄZANIA ART. 491 § 1 KC W ZW. Z ART. 476 KC – PRZESŁANKA WYKONANIA USTAWOWEGO ODSTĄPIENIA OD UMOWY. Realizacja umownego prawa odstąpienia następuje poprzez złożenie jednostronnego oświadczenia woli przez stronę uprawnioną (art. 61 KC). Skorzystanie z prawa odstąpienia stanowi uprawnienie kształtujące. Umowa nie wywołuje skutków prawnych ex tunc. Umowa uważana jest za niezawartą. Strony powinny sobie zwrócić wszystko, co świadczyły na podstawie tej umowy. Strona, któreodstąpiła od umowy wzajemnej może żądać nie tylko zwrotu tego, co świadczyła, ale również naprawienia szkody. •„Artykuł 494 k.c. określa prawa i obowiązki wyłącznie tej strony umowy wzajemnej, która od umowy odstępuje. Nie jest on więc materialnoprawną podstawą do dochodzenia roszczenia odszkodowawczego przez drugą stronę umowy wzajemnej” (Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 stycznia 1998 r. I CKN 410/97). •„Żadna ze stron nie może po wygaśnięciu umowy na skutek odstąpienia od niej dochodzić roszczeń przewidzianych w umowie. Strony po odstąpieniu od umowy mogą mieć tylko roszczenia przewidziane w art. 494 k.c.” – wyrok SN z 3 grudnia 2004 r., IV CK 340/04. •Art. 494 KC znajduje zastosowanie nawet, gdy przyczyna odstąpienia wynika z przepisów szczególnych. „Artykuł 494 k.c. reguluje zasady rozliczenia stron w związku z odstąpieniem przez jedną z nich od umowy wzajemnej. Przyczyna odstąpienia może wynikać z regulacji ogólnych (art. 491 i nast. k.c.) oraz z licznych przepisów szczególnych, które wprost lub pośrednio odwołują się do tych unormowań (por. art. 560 § 2k.c.) (Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 21 października 2010 r. IV CSK 112/10). – Art. 494 KC reguluje roszczenia, jakie przysługuje jedynie stronie, która odstąpiła od umowy a nie jej kontrahentowi. Skutek odstąpienia od umowy wzajemnej (art. 494 KC): 1.zwrot świadczeń w naturze (jeśli niemożliwy, wówczas zwrot równowartości świadczenia – wykluczone wzbogacenie); 2.naprawienie szkody (art. 471 KC, art. 361 § 2 KC, wyłączenie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu); szkoda: straty + utracone korzyści. „W razie odstąpienia od umowy o dzieło na podstawie art. 640 k.c. żadna ze stron nie może dochodzić roszczeń wynikających z tej umowy – ponieważ takie roszczenia im nie przysługują; strony po odstąpieniu mogą mieć tylko roszczenia przewidziane w art. 494 k.c.” – Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 grudnia 2004 r. IV CK 340/04.

Wniosek o oddalenie nakazu zapłaty ze względu na przedawnienie Zgodnie z art. 117-125 k.c. zgłaszam zarzut przedawnienia w stosunku do roszczeń Nova Centrum Edukacyjne Sp. z o. o. w związku z odstąpieniem od umowy. Zgodnie z Art. 118. termin przedawnienia dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej wynosi 3 lata. Termin ten należy liczyć od dnia odstąpienia od umowy. Art. 119. Terminy przedawnienia nie mogą być skracane ani przedłużane przez czynność prawną. Zgodnie z art. 117 § 2 k.c., wnoszę o oddalenia powództwa. Uchwalono nowelizację ustawy PSW, która weszła w życie 1 października 2014 r. Akt uchylił dotychczasowy art. 160 ust. 3, a umowa o warunkach odpłatności za studia została uregulowana w nowym art. 160a, który w ust. 7 stanowi, że roszczenia wynikające z umowy przedawniają się z upływem 3 lat

Gość zaskarżyćNova
Można zebrać się w kilka osób, wymienić faktami i informacjami na temat oszustw i nieprawidłowości w Nova CE i wnieść oskarżenie do sądu przeciw tej szkole.

Gość gość
Jesli nie dadza sie wypisac bez ponoszenia kary to robimy zbiorowy pozew jest ze mna pare osob w takiej sytuacji i chcemy to zrobic na dniach

Gość gość
Wygrałam z nimi sprawę w sadzie i szczerze radzę nie placic.

Gość Antyce
ide na rozprawe z nimi, podaj "gosciu" inf jak z nimi wygrać?? jestem za - chce dolaczyc do pozwu zbiorowego przeciw tej zlodziejskiej firmie, toz to pseudoedukacyjne "Cocomo" wyludzajace kase, zastraszajace finansowymi oplatami -ja sie pytam za co te oplaty?? moj mail to haleczk-a@o2.pl

Gość antynova
również chcę się przyłączyć się do pozwu

Gość gość
Też chcę się dołączyc. Jak to zrobić??

Gość gość
http://orzeczenia.srodmiescie.warszawa.so.gov.pl/content/$N/154505300003003_VI_C_001442_2016_Uz_2016-07-22_002 Chętnie przystąpię do pozwu zbiorowego. Kto jeszcze chętny W uzasadnieniu wyroku z dnia 22.07. 2016 r. Sąd podaje: " (...)zapis umowy przewidujący obowiązek zwrotu udzielonej pozwanej ulgi (...) tj. zapłaty swoistego ryczałtu, stanowi niedozwoloną klauzulę umowną. Klauzulą niedozwoloną jest postanowienie umowy (lub wzorca umownego) zawartej z konsumentem, które spełnia łącznie wszystkie przesłanki określone w przepisie art. 385 1 k.c., tj. 1) nie jest postanowieniem uzgodnionym indywidualnie; 2) nie jest postanowieniem w sposób jednoznaczny określającym główne świadczenia stron; 3) kształtuje prawa i obowiązki konsumenta w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy.(....). (...) Zdaniem Sądu, w sprawie zachodzą wszystkie warunki pozwalające na uznanie, że postanowienia rozdziału ?Promocja wpisowe i czesne 0 zł? stanowiły klauzulę abuzywną w zakresie przewidującym obciążenie słuchaczki kwotą przyznanej ulgi (niezależnie od uznania tych zapisów jako kary umownej). Przedmiotowa umowa została zawarta pomiędzy powodem jako przedsiębiorcą zawodowo trudniącym się świadczeniem usług edukacyjnych, a pozwaną jako konsumentem (zawierającym umowę w celu niezwiązanym z działalnością gospodarczą lub zawodową). Umowa została zawarta według wzorca umownego stosowanego przez powoda, co implikuje stwierdzenie, że jej treść nie została uzgodniona indywidualnie z pozwanym. Ustawodawca, poprzez zapis art. 385 1 § 4 k.c., wprowadza ułatwienie dla konsumenta ? jest nim domniemanie, że nie są indywidualnie uzgodnione te postanowienia, które zostały przejęte z wzorca zaproponowanego przez kontrahenta (art. 385 1 § 3 zdanie drugie k.c.). Postanowienia umowy kształtowały prawa i obowiązki stron w sposób nierównomierny rażąco naruszając tym samym interesy pozwanej. Łączący strony stosunek prawny został ułożony w ten sposób, że w razie rozwiązania umowy z przyczyn leżących po stronie pozwanej, tudzież złożenia przez pozwaną oświadczenia o wypowiedzeniu lub odstąpieniu od umowy w sposób jednostronny pozwana była zobligowana do uiszczenia na rzecz powoda oznaczonej kwoty pieniężnej, lecz w sytuacji odwrotnej ? rozwiązania umowy z przyczyn obciążających powoda ? umowa nie przewidywała spełnienia na rzecz pozwanej przez powoda żadnego świadczenia. Rozwiązania takie są wprost sklasyfikowane przez przepis art. 385 3 pkt 16 i 17 k.c. jako klauzule abuzywne".

Gość gość
Ja również! Bedę teraz składac pozew.

Gość gość
Sprawa wygląda następująca. Zapisałam sie do szkoły w zeszłym roku aczkolwiek nie doniosłam zaswiadczenia lekarskiego które było potrzebne przy rekrutacji i mimo to ( miałam zrobić badania) zapisali mnie i wcisneli an zajecia. W klasie zero sprzetu msuiałysmy same kupowac wszystko, totalna klapa jezeli chodzi o poziom prowadzenia. Nie chodzilam i pozniej napisałam wypowiedzenie mailowo. Przyszło mi do zapłaty najpierw 360 zł za miesiace w ktorych mnie nie było a pozniej 400 za promocje. Teraz komornik na koncie 2 tys zł.... z jakiej racji skoro nie mieli prawa traktowac mnie jako ucznia nie posiadając wymaganych dokumentów...czy tak mogą?

Gość gość
Zapraszam wszystkie osoby poszkodowane do kontaktu 663161324 :)

Gość agnieszka2912
Szkoła stosuje postanowienia niedozwolone w swoich umowach. W większości przypadków mimo wezwania do zapłaty albo nakazu z Sądu nie trzeba im płacić, ale koniecznie trzeba się odwołać i zareagować od razu! w razie pytać: agnieszka2912@o2.pl

Gość gość 1 2 3
Witam. Niestety nie znając opinii na temat tej szkoły zapisałam się na jeden z rocznych platnych kierunków. Zdążyłam zapłacić dwie raty. Wstępną 189 zl i za październik 189 zl. Dzień przed rozpoczęciem zostałam powiadomiona że kierunek jednak nie zostanie utworzony pomimo wczesniejszych informacji iż jest dużo chętnych. Probowano mi zaproponować inny kierunek. W takim wypadku dostanę zwrot pieniędzy? Jak zachowac sie w tej sytuacji?

Gość miwrocław
Przede wszystkim się nie bójcie i spokojnie czekajcie aż podadzą Was do sądu. Sami spraw nie zakładajcie,bo za założenie sprawy się płaci. Oczywiście jak przegrają to oni poniosą koszty,ale związane jest to z załatwianiem kolejnych formalności. Moja sprawa trwała 13mc i wygrałam. Najważniejsze to mieć cierpliwość i upór by się nie poddać. ps. Nie miałam prawnika, wszystkie pozwy, uzasadnienia, pisma pisałam sama. Oni prawnika mieli,a i tak przegrali.

Gość gość
Witam . zapialam sie tej szkoły we wszesniu . teraz chce zrezygnować . jakie pismo napisac oby nic nie płacić tym oszusta ? Pomoście

Gość Klaudia331

Nie bójcie się ich,na kuratorium oświaty i załatwione,do mnie teraz przysłali pismo ze mam nie rozpowszechniac klamstw ze oszukuja ale ja w ogole nie chodzilam do tej szkoly a nawet nie mieli mojego swiadectwa tylko umowe z ktorej zrezygnowalam jeszcze przed jakimikolwiek zajeciami,3 semestry nie dawali o sobie znac a potem wezwanie do zaplaty 3200zl za to ze ponoc tam chodzilam i zdawalam egzaminy co bylo bzdura bo chodzilam do innej szkoly,zebralam dokumenty potrzebne do wyslalania do kuratorum oswiaty,pieniadze chcieli mi anulowac piszac ze anulowanie dlugu za ponowny zapis do szkoly 😄😄 ;D i tak zbieralam papiery,poswiadczone z orginalem,scigala ich prokuratura,wszystkie dokumenty i pisma ktore oni napisali dalam na fb skad pare osob napisalo do mnie ze maja podobny problem,ludzie nie bojcie sie i nie siedzcie z z alozonymi rekoma,teraz wlasnie im odpisalam ze to oni sa klamcami i tj oni podali na mnie paragrafy ze udostepnilam o nich na fb a ja im paragrafy na wyludzanie przez nich od ludzi pieniedzy,za wyludzenie grozi kara pozbawienia wolnosci od 6 miesiecy do 8 lat a na pewno niezla sumke ci oszusci od wielu uczniow lub naet nie uczniow ktorzy sie boja wyludzili,jesli macie jakis problem tu moj mail: klaudiaprandzioch85@gmail.com

Gość Klaudia331
Dnia 9.07.2018 o 20:57, Gość gość napisał:

Sprawa wygląda następująca. Zapisałam sie do szkoły w zeszłym roku aczkolwiek nie doniosłam zaswiadczenia lekarskiego które było potrzebne przy rekrutacji i mimo to ( miałam zrobić badania) zapisali mnie i wcisneli an zajecia. W klasie zero sprzetu msuiałysmy same kupowac wszystko, totalna klapa jezeli chodzi o poziom prowadzenia. Nie chodzilam i pozniej napisałam wypowiedzenie mailowo. Przyszło mi do zapłaty najpierw 360 zł za miesiace w ktorych mnie nie było a pozniej 400 za promocje. Teraz komornik na koncie 2 tys zł.... z jakiej racji skoro nie mieli prawa traktowac mnie jako ucznia nie posiadając wymaganych dokumentów...czy tak mogą?

Miałam podobnie,prawie tak samo,wezwanie do zaplaty 3200,gdzie nawet nie istnialam w dzienniku,nie pisalam ani jednego egzaminu,nie dalam nawet swiadectwa,jedynie umowa ktora i tak zerwalam przed rozpoczeciem szkoly bo szlam do innej,ale jak mi przyslali zawiadomienie bylam juz ponoc na 3 sem,zebralam wszystkie dokumenty ktore mi dali ksero za zgodnosc z orginalem,gdzie szantazowali mnie tym ze uiszcza mi dlug za ponowny zapis na bezplatny kierunek ktory okazal sie bezplatny ale czytajac dalej placilo sie za egzaminy i za nieobecnosc itp wiec ich wysmialam a najlepiej bylo jak pokazali mi dziennik w ktorym nawet nie istnialam hahahaha 😄 Do kuratorium ich!!!! Nie bac sie a bron boże nie płacić!!!!

Gość Klaudia331

Te debile mnie zablokowali na fb,bo napisalam na ich stronie prawde ze sa zlodziejami i wyludzaczami pieniedzy,na szczescie na jeden dzien haha 😄

Gość PoszkodowanyzRadomia

Mam ten sam problem. Tylko, że u mnie wygląda to tak:

Przy zapisie złożyłem świadectwo dojrzałości (teraz wiem, że była to głupota, ale wtedy jeszcze nic nie wiedziałem). Podali mi oczywiście skierowanie na badania, których nie zrobiłem do dzisiaj, dzwonili nie raz ponaglali te badania. Na zajęciach nie byłem ani razu, ale podpisywałem listę, żeby frekwencja była co najmniej te 50%. W grudniu przestałem się wpisywać na listę, ale w listopadzie zapłaciłem im 100 zł za przygotowanie sesji egzaminacyjnej. Przez cały grudzień dzień w dzień wydzwaniali żeby chodzić na zajęcia, gdakali o frekwencji itp. Jakoś w pierwszym tygodniu stycznia złożyłem im wypowiedzenie umowy dodając tam zapis, że punkt w umowie o tym że mam im zwracać ulgę ze wpisowego jest klauzulą abuzywną i nie obliguje mnie do żadnej zapłaty. Tego samego dnia w skrzynce znalazłem list od nich, z wezwaniem do zapłaty 176 zł za nieosiągnięcie frekwencji w grudniu z terminem płatności 7 dni. Jak się domyślacie nie zapłaciłem tego. Zostawiłem sprawę i czekałem na dalszy rozwój. Dzisiaj tj 21.01.2019r w skrzynce znalazłem list z wezwaniem do zapłaty 176 zł za grudzień + 400 zł za zwrot ulgi promocyjnej + 2 razy po 10 zł opłaty administracyjnej. Jeśli ktoś ogarnia temat to powiedzcie mi proszę co mam dalej zrobić?

Gość gość

Aby zapisać się do szkoły musiałeś złożyć komplet dokumentów - świadectwo i potem badanie o braku przeciwwskazań do nauki na danym kierunku. W umowie jedynym twoim obowiązkiem jest to, aby być na minimum 50 % zajęć w danym miesiącu ponieważ jest to kierunek dotowany. Jeżeli nie spełniasz tego jedynego wymogu nalicza się opłaca czesnego czyli dotacji, której nie otrzymała szkoła. To jest jasne. Bardzo dobrze, że szkoła się z tobą kontaktowała w sprawie frekwencji ponieważ był to twój jedyny obowiązek. 400 zł to zwrot ulgi promocyjnej, która może się naliczyć kiedy albo szkoła skreśli cię z listy, albo gdy ty zerwiesz z nią umowę. Polecam porozmawiać z Kierowniczką danej szkoły i opłacić należność na którą się zgodziłeś podpisując umowę. 

Gość Ania

Ja dziś, po półtora roku od zerwania umowy znowu dostałam wezawanie do zapłaty z działu windykacji. Rok temu odwołałam się od tego wezwania i był spokój do teraz.. ale nie zamierzam płacić 

Gość Kat

Mam bardzo podobny problem z tą szkołą. Zapisałam się na kierunek bezpłatny korzystając z promocji na brak opłaty za wpisowe w wysokości 400 zł. Nigdy nie doniosłam badań lekarskich i po zawartej umówie słownej z pracownicą szkoły chodziłam podpisywać się w dzienniku do 5. dnia każdego miesiąca, aby unikać opłat za brak frekwencji. Kiedy pojawilam się u nich na początku stycznia, aby uzupełnić nieobecności za grudzień, okazało się, ze mieli niezapowiedziana wizytację i nie mam możliwości tego zrobić. Następnie dostałam wezwanie do zapłaty w wysokości ok. 460 zł za brak frekwencji i braku opłaty za sesję, do której nie jestem nawet dopuszczona. Rozwiązując umowę zgodnie z zapisem, należy zwrócić im 400 zł ulgi. Nie zamierzam płacić takich pieniędzy za nic. Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Proszę o kontakt springandalll@gmail.com

Gość ZUZI

Razem z koleżankami jesteśmy na kierunku wizażystka od października. Ogólnie sprawa wyglada tak, że na zajęciach nie robimy prawie nic, wszystko musiałyśmy kupować z własnej kieszeni, teraz

zaczely się problemy z planem lekcji nie ma nauczycieli najpierw anulują zajęcia a nagle w ten weekend mamy przyjść i w sobotę i w niedziele od 8-19 to jest chore, kto by tyle usiedział. Nic nie można sobie zaplanować bo zmieniają plan 10 minut

przed zajęciami. Nie wiemy co robić bo absurdalnym jest płacenie za szkole w której nie uczą a potem jeszcze jakieś kary 800zł za wypisanie się ze szkoły... 

Gość Bobi

Witam. A ja mam taki problem że Nova z dnia na dzień zlikwidowała szkołę podstawową do której zaocznie chodził mój syn. Skończył się pierwszy semestr i o tym że kolejnego już nie będzie poinformowano nas w formie SMS. Na dodatek nie zaliczyli mu trzech przedmiotów. Nie chcą go przyjąć do innej szkoły z tego względu że każda szkoła miała obowiązek zgłosić konkretną liczbę uczniów do egzaminu ósmoklasisty który będzie pisany w kwietniu. Syn ma 16 lat. Może podpowiecie co robić bo szkoła umywa ręce. 

Gość Gaba
Dnia 22.02.2019 o 14:23, Gość Bobi napisał:

Witam. A ja mam taki problem że Nova z dnia na dzień zlikwidowała szkołę podstawową do której zaocznie chodził mój syn. Skończył się pierwszy semestr i o tym że kolejnego już nie będzie poinformowano nas w formie SMS. Na dodatek nie zaliczyli mu trzech przedmiotów. Nie chcą go przyjąć do innej szkoły z tego względu że każda szkoła miała obowiązek zgłosić konkretną liczbę uczniów do egzaminu ósmoklasisty który będzie pisany w kwietniu. Syn ma 16 lat. Może podpowiecie co robić bo szkoła umywa ręce. 

Bobi bardzo proszę skontaktuj się ze mną jak najszybciej pod tym adresem email gabi140255@interia.pl gdyż mam podobny problem a szkoła umywa ręce. W kupie siła! 

Gość Bobi

Gaba napisałam do ciebie e-mail

Gość Aneta

Witam na również byłam zapinana do szkoły NOVA CE W LUBLINIE ale zrezygnowałam i napisałam wypowiedzenie przy pani w sekretariacie że rezygnuję przed rozpoczęciem nauki. A za pół roku roku dostałam pismo od nich że mam zapłacić karę za rezygnację. Napisałam pismo z odwołaniem ale oni wysłali wszystko do komornika a odpowiedzi nie dostałam żadnej kara wyniosła mnie1250zl no i zapłaciłam. Teraz jak czytam ten post to się zastanawiam czy jest szansa odzyskać pieniądze. Jak by grupowo założyć im sprawę to bym była za mój emeil anetkaaa111@wp.pl 

Gość GoSC22

WItam,

U mnie sprawa wygląda tak, że po rozwiązaniu umowy z miesięcznym okresem wypowiedzenia (wszystko podpisane przez pracownika i zapewnieniu, że wszystko jest załatwione) otrzymałem sądowne wezwanie do zapłaty ponad 1200 zł. Nie jestem prawnikiem więc przez jakieś błędy w piśmie został odrzucony mój sprzeciw. Jakieś opłaty za sesje na ktorych nie byłem oraz zwrot za promocje "zapis za 0 zł". Dostałem nakaz zapłaty i to wszystko, zero odezwu, zero odpisywanie na @ od tej marnej instytucji jaką jest nova. Tydzień temu otrzymałem kolejne pismo o zapłatę 348 zł za brak frekwencji. Brak frekwencji z mojej strony był oczywiście, ALE... wcześniej miałem zaplanowaną operację więc powiadomiłem o tym i przy podpisaniu umowy pani była wręcz natarczywa we wmawianiu, że przecież to żaden problem. Problem jednak się pojawił gdy było rozliczenie semestru. Dostałem informacje, że zostanie to umorzone jak podpisze jeszcze raz umowę co też zrobiłem ponieważ nie byłem świadom praktyk jakie są tam stosowanych. Widać to nic nie dało bo oni nie chcą uczyć, nie chcą rozwijać ludzi. Ta instytucja chce jedynie WYŁUDZAĆ! pieniądze od wszystkich.

Moje pytanie jest takie jeżeli ktoś się na tym zna:

-czy możliwe jest aby założyć im sprawę o wyłudzenie pieniędzy a tym samym zatrzymać przyszłe działanie komornika?
-czy ktoś chce się dołączyć do pozwu ponieważ w przyszłym tyg mam spotkanie z prawnikiem i muszę wszystko omówić

Kontakt do mnie to: 

arrab09@wp.pl

PS. Jeżeli komuś przyjdzie do głowy zapisywać się tam z byle powodu np. ubezpieczenie bądź legitymacja nie wspominając już zdobycia wiedzy to ODRADZAM! bo później zostanie tylko stres i problemy z komornikami.

Gość 400zł

Witam, dołożę swoje 5 groszy.

Dzisiaj wypisałem się z placówki Nova CE.
Dostałem oryginał swojego świadectwa i informacje, że mam zapłacić 400zł w ramach promocji wpisowe 0zł.

Wypowiedziałem umowę, ponieważ szkoła reklamowała się zupełnie inaczej, i zapewniano mnie, że jest ona przyjazna dla osób które borykają się z nerwicą i stanami lękowymi.
Uczęszczałem do szkoły przez 3 semestry, teraz, gdy dostałem promocje do 4 postanowiłem przerwać naukę, z powodu zupełnej zmiany zasad jakie obowiązują w szkole i zapisać się do innej szkoły. Dostałem informację w sekretariacie, że gdy dostarczę zaświadczenie od lekarza, że nie mogę uczestniczyć w zajęciach(30-40 osób w malutkiej klasie, połowa z nich stoi gdyż nie ma miejsca) zostanę zwolniony z 3-miesięcznego okresu wypowiedzenia z powodów zdrowotnych. Jestem już umówiony do lekarza.

Jestem tylko ciekawy, czy ta "promocja" zobowiązuje mnie do wpłaty tej kwoty 400pln, czy się ugiąć i zapłacić, czy walczyć o swoje?

Powiem jeszcze, że teraz kazali podpisać nową umowę, lecz nie różni się od poprzedniej.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się