Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wasze 6 7 letnie dzieci umieją czytać?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Czy wasze dzieci które chodza do zerówki umieją czytać? Moje dziecko zna litery a czytać nie potrafi. Jak sie zabrać do nauki. Pomocy jakies rady!!?

Gość gość
No pewnie. Już od jakichś 2 lat...

Gość gość
Pamiętam, że ja w zerówce już czytałam.

Gość gość
mój chodzi do 1 klasy. czytaj od ponad 2 lat (miał jakieś 4,5roku jak SAM zaczął czytać) nie ucz na siłę. bo to bez sensu.

Gość gość
Moja ma 7,5 roku i umie czytać, nauczyła się ok rok temu,w szkole. Wcześniej nie chciała,a ja nie zmuszałam. Choć pamiętam,że ja w zerówce już płynnie czytałam,ale dzieci są różne,w konsekwencji i tak każde w końcu potrafi czytać i nie rozumiem po co te wyścigi,żeby jak najszybciej zaczęło. To samo z liczeniem.

Gość gość
moj ma 6,5 roku zaczal niedawno skladac literki i czytac Natomiast ja w w jego wieku czytalam juz płynnie.

Gość gość
Mój jeden bliźniak ładnie czyta i płynnie a drugi wcale maja po 7 lat

Gość gość
jedno z moich dzieci czytało w wieku 4 lat, drugie miało problemy w ppierwszej klasie. A niby oboje z tego samego domu.

Gość gość
Córka przez długi czas znała literki a nie potrafiła z nich złożyć słowa. Dzieliła jej na sylaby -prosiła żeby jej pomoc przeczytac- ale nic z tego nie wychodziło. A pewnego dnia, nie wiem czemu ani jak- zaczęła składać litery w sylaby, sylaby w słowa. Sama. Chyba poprostu przyszed jej czas. Miała jakieś 2 miesiące do 6 urodzin

Gość gość
Moja córka kończy zerówkę a nie potrafi czytać. Zna wszystkie litery, potrafi słowa dzielić na sylaby ale nie potrafi przeczytać. Zwykle TO sprawia jej problem. Nie słyszy jakby tego Co czyta pojedynczo. Nie wiem jak mam ja nauczyć. Jak jej pomoc

Gość gość
Moja corka swietnie czyta, ale nie po polsku, lecz angielsku, mieszkamy w Anglii i poszla do podstawowki majac 5 lat (a nawet brakowalo jej 2 miesiecy). teraz ma 6 i pol. po polsku troszke ja ucze, jest chetna. gorzej z pisaniem po polsku.

Gość gośćewa
Moj piecioletni syn z autyzmem czyta nie skladajac liter plynnie i liczy dodaje odejmuje,mnozy do stu

Gość gość
ale czemu na siłę chcesz ją uczyć? skoro nie potrafi jeszcze złożyć sylaby z dwóch liter TO NIE JEST GOTOWA. daj jej spokój bo więcej zaszkodzisz tylko

Gość gość
Spokojnie, sama jestem nauczycielem i wiem, że to kwestia indywidualna i umiejętność rozwinie się w odpowiednim momencie. Rodzicom moich uczniów zalecam spokój cierpliwość, nie zmuszać, ale zachęcać. Jak najwięcej rozmawiać, głosować, sylabowac. Sama nauka pisania i czytania to klasa 1 i czasu jest na prawdę dużo, większość dzieci po 1 klasie czyta. Wiadomo, że będą i 4 latki czytajace i 7 czytajace slabo, ale większość dzieci w zerowce sklada dopiero wyrazy, gloskuje, rzadko które czyta sylabami.

Gość gość
tak, już w wieku 5 lat uczy się córka w przedszkolu, poznaje literki. w wieku 6 lat już jest uczennicą,czyta dość płynnie proste teksty.

Gość gość
Moja corka w wieku 6l poszla do 1kl, na poczatku drugiego polrocza umiala czytac, jak to zrobila, nie wiem, sama cwiczyla.

Gość gość
Myślę, że 67 letnie dzieci powinny być już na wyższym etapie edukacji niż zerówka :-D