Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość poducha

Dlaczego rodzice chcą żeby ich dziecko studiowało?

Polecane posty

Gość gość
gość dziś 22;58Zeby pracowac w biurze panienko to trzeba miec i studia i znajomosci do pracy, bo nie kazdy po studiach moze miec obracany fotelik i robic stempelki, bo ma studia to mu sie to miejsce nalezy. Na jedno takie miejsce pracy w biurze, to jest klupa takich chetnych nawet po 2 kierunkach studiow a wybiora kogos kto ma uklady i ukladziki.Wiec studiami oczywiscie niekazdymi mozna sobie d**e utrzec. XXXXX Zależy jakie studia. Marne studia na zasadzie zdobycia papierka - to efekt taki, że aby pracować jako sekretarka trzeba mieć plecy albo wujka pana Zdzisia w Urzedzie Miasta pcimia Dolnego. Wtedy zgoda - zostaje Ci tylko praca w biurwrze i to po znajomościach :D Wielka mi kariera. W poważnych zawodach i pracach liczą się kwalifikacje i umiejętności. Jakoś nie słyszałam, aby na przykład jako programistę do dużej firmy przyjęto bratanka pana Wieśka, bo to dobry chłopak po studiach :D Co do dwóch kierukków studiow - możesz skończyć i 10 kierunków ale marnej jakości. Wystarczy jeden kierunek a poważny. Albo sama zawodówka - jeśli masz głowę do interesów. Bo tak też może być. Ale najlepiej to siedzieć i narzekać, ze inni maja lepiej. NIestety, jak mówisz, nie każdy ma plecy aby stawiać stemple w Urzędzie w Pipidówce Małej, trzeba się wziąc do roboty, innej drogi nie ma. A na takie żale, że Jolka ma szczeście bo ma wujka burmistrza, a Karol ma rodziców lekarzy i śpi na kasie - takie żale kompletnie nic nie dają.

Gość gość
gość dziś 22;58Agencje, firmy reklamowe tego jest nasrane od cholery i jest konkurencja, wiec juz tak nie piepsz ze kazde studia daja jakies tam horyzonty ,mozliwosci.Mozliwosci to daja dobre studia i znajomosci do pracy i przyda sie tez zaradnosc i pracowitosc, bo bez tego to tez ani rusz. xxx a warsztatów samochodowych nie jest nasranych od cholery? :O a poza tym nie pisze się "NIE PIEPSZ", ale "NIE PIEPRZ". Widać od razu, że wyksztalcenia to Ty nie masz żadnego, bo nawet frustracji bez błędu nie ptrafisz wylać. A praca po znajomosci w biurze u wujka Zdziśka w Urzędzie Miasta to tak jak ktoś już wyżej napisal, tylko w Pcimiu Dolnym. W poważnych zawodach, na poważnych biurowych stanowiskach jak chociażby zwykła Księgowa liczą się tylko umiejętności i wiedza, bo jak ktoś jest tępy i się nie nadaje to mu nawet koligacje rodzinne nie pomogą. za duża odpowiedzialność.

Gość gość
Prawda jest taka, że: Dziewczyna po liceum może co najwyżej być kasjerką w Biedronce, w Rossmanie, czy w sklepie odzieżowym, ewentualnie bardziej hardocorowe prace jak np. taśma produkcyjna, sprzątanie w hotelu. Dziewczyna po studiach, nawet po banalnej administracji może robić wszystko co dziewczyna tylko po liceum + prace biurowe. Rachunek jest prosty. Studia dają większe możliwości choćby nie wiem co. Tylko błagam, nie posylajcie dzieci na jakieś bezsensowne g****a w stylu ochrona środowska czy politologia. Jak dzieci są zdolne i chcą się uczyć to naciskajcie na nie, żeby wybrali studia po których jest praca. Kiedyś wam za to podziękują :) Ja chciałam iść na polonistykę, ale rodzice przekonali mnie, żebym tego nie robiła, że nie ma pracy, że ja lubię książki to mogę hobbystycznie to zacząć za jakiś czas, ale żebym najpierw poszła na studia, po ktorych jest praca. Skończylam SGH, ostatecznie polonistykę olałam i nigdy jej nie zaczęłam. Dzisiaj nie mam problemów z pracą, z dobrze płatną pracą :) czasami warto przekonać dzieci do dobrych studiów, bo to tak naprawdę decyzja na całe życie. A idea studiowania z pasją kończy się zawsze w momecie kiedy kończymy studia i musimy znaleźć pracę :D wtedy każdy żałuje, że nie wybrał studiów po których jest praca.

Gość gość
10;09 Wyksztalcenie mam przejezyczyc sie niemozna juz? warsztatow jest nasranych ale jest to zawod ktory zawsze bedzie potrzebny, tak jak lekarze sa potrzebni. Jesli jestem dobrym mechanikiem ,to zawsze bede polecany innym ludziom ale zeby kims byc to do tego trzeba sie przylozyc czy ja bede sie uczyc za mechanika czy za lekarza.A ty tutaj nie jestes od zwracania komus uwag.

Gość gość
10;20 P********z, jesli ktos idzie do liceum i nie zda matury, to wtedy nie ma prawie nic, ma tylko wyksztalcenie srednie i jeszcze nie ma zawodu.Takze liceum jest dla osob ktore chca isc koniecznie na studia, zeby miec wyksztalcenie wyzsze i zawod.Po samym liceum to jedynie faktycznie mozna pracowac w sklepie na kasie lub zrobic dwuletnie studium ,zeby zdobyc zawod to faktycznie po liceum lepiej isc na konkretne dobre studia ale i tak prawie kazdy nie pracuje w swoim wyuczonym zawodzie.Wiec uwazam ze warto jeszcze uczyc sie dodatkowo jezykow obcych, obslugi komputera.

Gość gość
10;09 Czytac potrafie okularow nie potrzebuje ,chyba ze ty skoro piszesz drukowanymi literami NIE PIEPRZ, nie osraj sie.

Gość gość
Blagam, odczepcie sie od kasjerek w Biedronce. Praca kasjerki jest potrzebna ,wymaga skupienia- jaka roznica, czy ktos jest kasjerka w Biedronce czy w Almie , Zarze, czy jakimkolwiek sklepie w galerii np? No tyle,ze Biedronce kobieta ma wiekszy młyn, wiec musi byc bardziej uwazna. Zeby nie bylo, jestem po bdb studiach, w Biedronce nie pracuję, ale nie widze w tej pracy nic zlego. A!, jeszcze podwyzki - czytałam - pracownicy tam dostali.

Gość gość
12:52 Niestety w marketach będzie coraz mniej pracy, ponieważ większość z nich zaczyna wprowadzać automatyczne kasy, dlatego że pracownicy ciągle żądają podwyżek, więc dla marketów lepiej opłaca się zainwestować wautomatyczne kasy niż w pracowników....

Gość gość
Biedronka zaczyna wprowadzać automatyczne kasy i Kaufland. W Tesco to wiadomo że już od dawna są.

Gość gość
Największa kariera to wysłać dzieci ze wsi na studia i żeby jeszcze zostały w stolicy, jak pani "byleco"ze wsi na wschodzie, która dała upust chamstwa w dennym poście. Nie ma nic gorszego niż ten wysyp prymitywnych ludzi ze wsi, źle wychowanych, którym jakimś cudem udało się skończyć studia. Rodzice wysprzedają się ze wszystkiego, za chwilę na wsi nie będzie miał kto mieszkać i pracować :-(

Gość gość
Kazda praca wymaga skupienia i odpowiedzialnosci. Jakos nieznam zawodow ani prac gdzie nie ma odpowiedzialnosci, albo gdzie nie potrzeba sie skupic.Znam takie gleby po zawodowkach albo po sredniej, co sa kierownikami, przelozonymi w pracy i sa nawet bez matur ale dobrze wykonuja swoja prace. Powiem tylko tyle ze do prac fizycznych nie potrzeba wyzszego wyksztalcenia ale niektorzy sa po studiach i tez pracuja fizycznie i psychicznie. Prawie wszedzie jest tez mile widziane nie tyle co wyksztalcenie a doswiadczenie, umiejetnosci.

Gość gość
Najlepiej to jest wybrac technikum zwodowe lub zawodowke ,bo ma sie juz zawod i mozna jeszcze zdac mature po technikum a swoje kwalifikacje dalej rozwijac i wtedy pracowac i isc jeszcze na wymarzone studia.Samo liceum bez zawodu nic dzisiaj nie daje, tak samo jak jakies beznadziejne studia ,politologia.

Gość gość
jaka roznica, czy ktos jest kasjerka w Biedronce czy w Almie , Zarze, czy jakimkolwiek sklepie w galerii np? xxx Żadna. Kasjerka to dalej kasjerka. A czy pracuje w Biedrze i przerzuca ziemniaki, czy w Armanim i przerzuca kurtki po parę tysięcy to żadna różnica poza taką, że w tym drugim przypadku musi tylko ładniej wyglądać i włazić klientowi w dupę.