Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Arta 22

Pytanie dotyczace spowiedzi

Polecane posty

Gość Arta 22

Mam pytanie, czy powinnam się spowiadać ze współżycia z chłopakiem, z którym planuję swoje życie i od kilku lat jesteśmy razem? Nie chodzi o antykoncepcję, bo jej nie używamy, bierzemy odpowiedzialność za to, co robimy. Mamy po 20 lat i do ślubu jeszcze nam trochę brakuje, a to jest raczej coś, co nas bardziej do siebie zbliża, nie krzywdzimy tym nikogo i nie wiem...

Gość gość
... hmy... ja powiem tak, jeśli czujesz taką potrzebę wyspowiadac się z tego, bo to ci ciaży jako grzech, to zrób to. Ale, ja już inaczej patrzę na różne sprawy, szczególnie po tym co odwalają księża i jakim są hipokrytami. Według mnie ważniejsze jest to jakim jesteś człowiekiem i czy skrzywdziłas tym kogoś.

Gość rozczarowana_
Tak, współzycie przed ślubem jest grzechem ciężkim, a także kazde działanie które doprowadza do podniecenia takie rzeczy tylko z mężem poczytaj adonai.pl/czystosc/ inaczej spowiedź jest nieważna i człowiek przyjmuje Komunię Św, Pana Jezusa świętokradzko

Gość gość
https://www.google.pl/search?q=adonai+czystosc&rlz=1C1GGGE_plPL516PL578&oq=adonai+czystosc&aqs=chrome..69i57j69i59j69i65j69i60l3.9304j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8 czystość jest piękna w tym momencie tak naprawde pozwalasz chłopakowi aby Ciebie sobie używał

Gość gość
rozczarowana_ no fajnie, tylko że ona z miłości kocha się ze swoim chłopakiem nikogo nie krzywdząc. A piszesz jej o ciężkim grzechu. A taki ksiądz jeden z drugim, latami gwałcący niewinne dzieci, którym zniszczył psychę i całe życie, to się wyspowiada i rozgrzeszony - no świetnie właśnie to jest genialne, tylko pytanie ciekawe jak na to Bóg patrzy. Bo rozgrzesza go tu ksiądz (człowiek, który moze sam jest jednym z katów pedofilów)

Nie krzywdzę tym nikogo, nikt do niczego mnie nie zmusza i nie wykorzystuje. Dzieje się to tylko z miłości.. I ja po protu nie potrafię tego żałować.. bo to jest po prostu piękne :)

Gość rozczarowana_
ale co Ty tu z ksiezmi wyjezdzasz, nie kazdy ksiadz ma patologiczne zachowania, a po drugie dlaczego nie pietnujesz pedofilów w innych "zawodach"? kazdy ksiadz jest grzeszny ale to Jezus dal mu wladze odpuszczania grzechów niezaleznie od tego jakie grzechy ten ksiadz ma (takich którzy krzywdza innych nalezy pozamykać btw) z jakiej miłości? dla mnie seks przed slubem i dla Boga tez to wykorzystywanie drugiej osoby do przyjemnosci seks tylko wtedy gdy człowiek wezmie pełną odpowiedzialnosc za drugiego człowieka przed Bogiem, czyli ozeni sie z nim poggolajcie "adonai czystosc" sprawa jest jasna: chce seksu przed ślubem - ANI TROCHĘ NIE KOCHA! a nie jakieś pitu pitu o "miłosci". dla mnie to imitacja milosci taki chłopak w kazdej chwili moze odejsc

Gość zakonnic9548
1.seks po katolicku -to tylko z męzem!!!do olatarza powinnaś kiedyś pojsc dziewicza-takie są zaasady naszej reliigi...Nie wazne ze jestes jego pewna i wiesz ze to ten.Biała suknia do czegos zobowiazuje. A wyspowiadając się....SZCZERZE żałujesz za grzechy i obiecujesz poprawę. WIEC idz do spowiedzi i POWIEDZ teraz ksiedzu co zrobiłas... ON CIE zapyta czy zalujesz i czy obiecujesz poprawę....hahaha. 2.Gratuluje głupoty w nieuzywaniu antykoncepcji... zmarujesz se mlode zycie jak ci pewnego dnia plemnik wpadnie gdzie nie powienien.To dopieero bedzie wstyd...isc do oltarza w ciazy.

Gość rozczarowana_
Bóg powiedział jasno - 6. nie cudzołóż. Bóg stworzył seks i wie co mówi seks bez małżenstwa jest jakąś karykaturą wspaniałego małżeńskiego współzycia

Gość rozczarowana_
Powiem Ci jedno: wg mnie ani Ty go nie kochasz ani on Cie nie kocha tak naprawde wykorzystujecie tylko siebie nawzajem

Wyśmiewasz się z seksu przedmałżeńskiego i z nie stosowania antykoncepcji? A nie wiesz, że to też podobno grzech? Robimy to tylko wtedy, gdy wiem, że możemy (kalendarzyk itd), a jeśli zajdę w ciążę to my będziemy się tym martwić ;)

Gość gość
Ale katobeton :D

Gość rozczarowana_
Krzywdzisz chłopaka, a on krzywdzi Ciebie, pewno nieświadomie pooglądaj sobie na youtube "Demony seksu" z RSC TV

Gość gość
rozczarowana_ z nimi wyjechałam żeby dać przykład zakłamaniu i hipokryzji, tam gdzie wymagają spowiedzi, a za czarnym habitem siedzą nie raz zboczeńcy. I nie napisałam, że każdy ale wielu ich takich jest. Więc sorry, ale to zakrawa, zeby taki zbok i gwałciciel, rozgrzeszał w imię Boga. I to dziewczynę, która z miłości kocha sie ze swoim chłopakiem. Piętnuje wszystkich pedofilów, ale chyba nie ma drugiego takiego środowiska "zawodowego" gdzie na taką skale dochodziło do molestowań i gwałtów na dzieciach. No i najważniejsze, skad wiesz jakie prawa Bóg dał księżom? Bo kościół tak uczy ? :) Proponuję poczytać z różnych źródeł i wtedy nagle przewija sie często wątek, że pismo święte zostało tak przerobione (sfałszowane w tłumaczeniach), żeby właśnie dawać władzę księżom i kościołowi. ps. A po ślubie też wielu mężów odchodzi albo zdradza, wiec argument że chłopak ją zostawi przed ślubem, jest nic nie warty.

Ale tutaj nikt nikogo nie wykorzystuje... Bardzo dużo ze sobą rozmawiamy, i potrafimy wiele rzeczy robić razem. Po kłótni potrafimy się pogodzić i wysunąć odpowiednie wnioski. To dlaczego twierdzisz, że to nie miłość?

Gość rozczarowana_
Bóg powiedział "nie cudzołóż", a seks przedmałżeński jest cudzołóstwem, to grzech ciężki, wybór jest Wasz, tylko pozniej się nie zdziwcie że będzie piekło bo swiadomie wybraliście droge grzechu

Gość gość
Ja już powyżej wszystko napisałam i z fanatyczkami broniących księży nie dojdę do porozumienia. A ty autorko Arta 22, postąp zgodnie ze swoim sumieniem.

Gość gość
A posuwanie dzieci to cudzołożenie, czy nie?

Gość rozczarowana_
Nie chce mi sie tłumaczyc, jeżeli chcesz się dogłębnie czegoś o tym wszystkim dowiedziec i znaleźć odpowiedzi na Twoje pytania, polecam gazete "Miłujcie się", RCS TV na youtube, grupe RCS na facebooku, adonai.pl (artykuły o czystosci) i zeby nie było zdziwienia jak będzie kiedys piekło bo to będzie Waszym świadomym wyborem i będzie za pozno. Boga najbardziej bolą grzechy przeciwko miłosci a cudzołóstwo takie wlasnie jest. Bóg nie pozwoli kalać seksu i milosci

Gość gośćewa
Jezeli mowa o grzechach,to bedac w malzenstwie sakramentalnym,grzechem jest zaniechanie tzn,brak stosunkow sexualnych

Gość rozczarowana_
Ksiadz który krzywdzi innych powinien byc zamkniety w wiezieniu i pozbawiony praw do posługi co to w ogóle ma tu do rzeczy? jest wiele wspanialych dobrych ksiezy wszyscy jeżdzą po ksiezach , popatrzcie na siebie bo belki w swoim oku nie raczycie zauważyć ale drzazgę w oku brata /siostry to juz zauwazycie. hipokryzja jak nie wiem co

Gość rozczarowana_
"Jezeli mowa o grzechach,to bedac w malzenstwie sakramentalnym,grzechem jest zaniechanie tzn,brak stosunkow sexualnych" tak to prawda, bo nie daje się małzonkowi milosci wtedy

Gość gość
Autorko. To nie jest tak, że sami sobie wybieramy co jest grzechem, a co nie. Gdyby tak było, spowiedź traciłaby swój sens. Na marginesie podpowiem, że przy wszelkich wątpliwościach, np. co jest grzechem, a co nie, zdecydowanie najlepiej jest się spowiadać u zakonników, a nie księży.

Gość gość
Seks przed ślubem to grzech. A mam pytanie do tych co jadą po ksieżach. Czy jeśli nauczyciel z matematyki to sadysta to znaczy że matma jest zła i dzieci mają nie uczyć się tabliczki mnożenia?

Gość gość
daj spokoj to bardzo intymne ja bym nie mowila

Właśnie mam zamiar iść do zakonnika ;) a jeśli chodzi o cudzołożenie to wg mnie głównie chodzi o zdrady i współżycie z inną osobą niż partner, małżonek, co tutaj się nie zdarzyło nigdy

Gość gość
rozczarowana_ dziś Ksiadz który krzywdzi innych powinien byc zamkniety w wiezieniu i pozbawiony praw do posługi -- NO POWINIEN BYĆ, A CZY TYCH KILKA TYSIĘCY KTÓRYM UDOWODNIONO MOLESTOWANIA, ZAMKNIĘTO? NIE, W RAMACH NAGRODY PRZENOSZENI SA DO INNYCH PARAFI co to w ogóle ma tu do rzeczy?-- ANO TO, ŻE TO JEST NAJWIĘKSZA KOŚCIELNA HIPOKRYZJA jest wiele wspanialych dobrych ksiezy -- ZGADA SIĘ SĄ I DOBRZY wszyscy jeżdzą po ksiezach , popatrzcie na siebie bo belki w swoim oku nie raczycie zauważyć ale drzazgę w oku brata /siostry to juz zauwazycie. -- PATRZE NA SIEBIE, NIC O SWOJEJ ŚWIĘTOŚCI NIE PISAŁAM hipokryzja jak nie wiem co -- TO NIEKTÓRZY KSIEZA, KTÓRZY MAJĄ WIĘCEJ NA SUMIENIU NIŻ NIE JEDEN Z NAS, A W IMIĘ BOGA ROZGRZESZAJĄ. ???!!!

Gość rozczarowana_
Z Bogiem nie wygrasz, od Niego zalezy Twoje szczescie i zbawienie, jezeli nie podążysz za tym co mówi sama chcesz się odłączyc od Niego, żeby pozniej nie było płaczu zasady dane przez Boga są pełne miłości i wcale nieuciążliwe przykazania to drogowskazy do szczęśliwego życia i do szacunku do drugiego człowieka

Gość gość
Służysz chłopakowi jako materac. Poużywa sobie ciebie i znajdzie inną. Ślubu nie macie, więc nic go przy tobie nie trzyma.

Gość rozczarowana_
Droga Autorko, Jezus powiedział, że nawet gdy się pożadliwie popatrzy na kobietę/mężczyznę (w celu użycia go/jej jako narzędzia do przyjemnosci seksualnej) to już jest cudzołóstwo I tak, każdy seks pozamałżeński jest cudzołóstwem, włączając to seks [przedmałżeński, mówię dla scisłości z Bogiem nie wygrasz. bo Jego zasady to zasady miłosci. twarde czasami to zasady ale najwyzsza w nich wartosc