Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Katolicka spowiedż przez internet

Polecane posty

Gość gość

Na posiedzeniu Rady Parafialnej, zaproponowałem aby rozpocząć dyskusje na ten temat. Zdaje sobie sprawę, że brzmi to nierealne nawet ma graniczenie z fantazją, ale po przeczytaniu mojej propozycji będzie to nawet realne, bo gdy wprowadzono spowiedż, to nie było elektroniki ani internetu. Zdaje sobie sprawę że upłynie jeszcze wiele czasu zamin taką propozycje zacznie sią poważnie dyskutować, ale warto rozpocząć już teraz dyskusję na ten temat. Do tego kroku przyciniła się przerażające zeznanie znajomego księdza króry był spowiednikiem w sąsiedniej parafii. Powiedział on, że niemal wszyscy ckłopcy którzy się spowiadali, mieli seks z dziewczynami. Natomiast z dziewczyn żadna nie wyznała, że miała seks. Facit, dziewczyny po prostu ze wstydu nie przyznali się do tego grzechu przed męskim spowiednikiem. Spowiedż taka mogłaby wyglądać nastąpujące. Zaloguję sie na odpowiedni portal spowiedniczy. Podaję imię, datę urodzenia i płeć. Klikam na stwierdzenie, że spowiedż będzie szczera. Znak Krzyża Swiętego Modlitwa Ojcze Nasz..... Zdrowaś Maria.... Modlitwa do Ducha Swiętego o szczerę spowiedż. Klikam, że powyższe modlitwy odmówiłem. Potem wykaż wszystkich możliwych grzechów, klikam które mnie dotyczą i wpisuję ich ilość. Na zakończenie modlitwa żalu i o odpuszczenie grzechów. Powinna być grupa spowiedników którzy to analizują i dają w ciągu 24 godz. rozgrzeszenie, albo uzasadnią dlaczego tego nie dają. Albo będzie odpowiedni program który to analizuje i da w kilku sekundach odpowiedż. To jest temat bardzo poważny, i proszę nie wpisujcie drwiń i nie róbcie z tego pośmiewisko. Proszę o rzeczową dyskusję.

Gość gość
Jest duzo wezwanych a malo wybranych.

Gość gość
Na tym Forum nie ma takich co chodza do spowiedzi. Sami ateisci, islamisci i komunisci.

Gość gość
Duzo na tym jest wyznawcow wiary kaczorowo-rydzykowej.

Gość gość
W Polsce ksieza nigdy na to nie pozwola, chca wiedziec jak sie ludzie pieprza.

Gość gość
Dwudziestosiedmioletni Radosław R. z Chełma pracuje jako informatyk w jednej z krakowskich firm. Na swojej stronie internetowej "spowiadał" internautów. - Ta strona nie służy do zabawy. By rozgrzeszenie było prawdziwe, wszystkie pola należy wypełnić uczciwie i sumiennie -przekonywał. Potem zamieścił ikony: "Trwa łączenie z Bogiem, proszę czekać", "Trwa transfer grzechów", "Trwa odpuszczanie grzechów". Na koniec można było pobrać sobie certyfikat spowiedzi. Jako pokutę spowiadający mógł wybrać sobie m.in. modlitwę do św. Zybedeusza 1000 razy, modlitwę o spokój w kuchni trzy razy na kolanach, pomalowanie kota w worku na szaro. Na koniec proponował pobranie i wycięcie sobie ze strony internetowej hostii. "Upewnij się, czy masz w drukarce papier ryżowy, możesz użyć też ziemniaczanego" -zalecał informatyk. Ksiądz prof. Leon Dyczewski, kierownik katedry socjologii religii KUL, uważa, że szydzenie z sakramentów św. nie pozostawia wątpliwości co do obrazy uczuć religijnych. Strona internetowa spowiedź On-line cieszyła się dużym zainteresowaniem. forum.gazeta.pl/forum/w,29,64109317,64109317,wyrok_za_parodie_spowiedzi.html#p64150618

Gość gość
Gdyby ten informatyk zalozyl wlasna wiare np. "Polski Kosciol Ludowy" ktory w swoim programie przewiduje spowiedz przez Internet to bylby chroniony przez wladze, jako wolnosc religijna i nie mialby nic wspolnego z kosciolem katolickim ani z uczuciami religijnymy innych wiar.

Gość gość
gość 2017.04.11 W Polsce ksieza nigdy na to nie pozwola, chca wiedziec jak sie ludzie pieprza. bzdury wystarczy nie grzeszyc przed slubem a taka forma elektroniczna bedzie archiwizowana co jest juz grzechem gdy dostanie sie w niepowołane ręce nawet gdy sie usłyszy cudzy grzech to takz obowiazuje go tajemnica spowiedzi pod kara exskomuniki

Gość gość
To nie sprawa na dzisiaj, ale nalezy dyskutowac na ten temat. Gdy wprowadzono spowiedz, to nie bylo elektoniki ani internetu.

Gość gość
Dobre rozwiązanie.

Gość gość
Pomysł dobry, gdyż internet jest jakby nieosobowy, a ksiądz już tak. Mimo to ni wierzę w uczciwość zarówno tradycyjnej spowiedzi, jak i przez internet.

Gość gość
Kretynizm.

Gość gość
Jestem za a nawet przeciw.

Gość gość
gość dziś to nie ksaidz musi byc uczciwy on zadaje pokutę i odpuszcza a j/ez/us w objawieniach faustyny muwi ze to on sam jest tym kapłanem czyli nie spowiadamy sie przed ksiedzem ale przed samym Je/zus/em tutaj nie kture słowa Je/z/usa do Faustyny http://www.misje.diecezja.kalisz.pl/Faustyna/Slowa.htm

Gość gość
Spowiedź nigdy nie będzie szczera. Człowiek to taki kłamca że nawet samego siebie potrafi oszukać. Powiedzmy sobie szczerze, do spowiedzi chodzi się tylko po to by inni widzieli, a grzechy z reguły są wymyślone.

Gość gość
Mam lepszy pomysł; Należy uklęknąć sobie gdzieś, wziąć torebke po cukrze, przyłożyć do ust i wyznać do niej swoje grzechy. Następnie torebke szczelnie zawiązać i wysłać pocztą do najbliższej parafii (można podrzucić do konfesjonału). Ksiądz rozwiąze torebke i przyłozy sobie do ucha. Następnie powie do torebki pokutę, szczelnie zawiąże i odeśle pocztą (albo przyniesie chodząc po kolędzie). Kto za?

Ta konfesjonalna spowiedz to bzdura, ludzie wypowiadaja tylko blache grzechy, ciezkich nikt nie powie.

Gość gość
Przyjdzie do mordercy po kolędzie i poprosi o pieniądze na naprawe dachu na plebanii.

Gość gość
"A co zrobi ksiąadz gdy mu sie morderca wyspowiada, a oskarżony jest kto inny?" Ksiądz nie jest od szukania winowajcy lecz od udzielania rozgrzeszenia więc po prostu spełni swój obowiązek . Spowiedż powinna byc w kościele , jestem przeciwnikiem jakiejkolwiek inne spowiedzi !!!

Gość gość
A czy mu nie zal niewinnego? Gdzie milosc blizniego?

Gość gość
proszę księdza,pięć lat u spowiedzi nie byłam,wie ksiądz,kościołów w świecie wiele ewangelickich jest a ja chrześcijanka,grzechów ciężkich nie mam bo nikogo nie zabiłam,jedynie powszechne,znaczy się życiowe, - to powiedz mi czy wspólżyłaś w tym czasie no wie ksiądz by z przyszłym mężem się dopasować, to nie powiem że nie, -co przez to mam rozumieć,odpowiada ksiądz to nie raz proszę księdza, bo to z namiętności było i wie ksiądz wcale się tego wstydzę,bo mam to co chciałam -ale wiesz że przed ślubem jest to grzechem, to chyba ksiądz tak myśli,ja jestem innego zdania chyba przed ślubem warto spróbować niż po ślubie szybko się rozstać,choć nie powiem ślub już wzięłam cywilny bo wie ksziądz, Państwo to jak kościół rozwód daje albo separację,a ja rozwodu nie biorę jedynie grzech swoje wyznaję,czy da mi ksiądz rozgrzeszenie -wiele zgrzeszyłaś kobieto,przyjdź do mnie później ale po,co ?,proszę księdza jak teraz nie dasz mi rozgrzeszenia to powiedz czy za pieniądze chcesz je dać,że mówisz bym przyszła potem,a potem to nogi śmierdzą tak że proszę księdza,już podziękuję choć się czerwienię,jakbym nie wiem jakie grzechy miała by mnie tak trzymać całą godzinę bez rozgrzeszenia to dziękuję księdzu,choć jestem chrześcijanka tak to jest moja sprawa z kim idę do łóżka a ksiądz sam,po kontach się szlaja - Bóg zapłać

Gość gość
Ja: Calowalem panne w Usta Ks. Alez chlopie to rozpusta calowac panne w Usta Ja. Prosze ksiedza troche nizej. Ks. Alez chlopie toz ty Fryc calowales panne w cyc. Ja. Prosze ksiedza troche nizej. Ks. Alez chlopie to wystepek calowales panne w pepek. Ja. Prosze ksiedza troche nizej. Ks. Az ty marny pylek, calowales panne w tylek. Ja. bijac sie w piersi, niechaj bede potepiony calowalem z drugiej strony. Ks. zadal pokute i rozgrzeszenie.

Gość gość
Ja już po spowiedzi internetowej fajna rzecz. Ksiądz mi już nie potrzebny.