Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Położna

Polecane posty

Gość gość

Rok temu przeprowadzilam się do innego miasta, za ten czas nie skladalam nigdzie deklaracji w przychodni o zmianie lekarza czy właśnie poloznej. Jestem teraz w ciąży, co się stanie jak nie złożę tej deklaracji? Położna przychodzi po porodzie do domu. To czy wtedy położna z innego miasta przyjedzie gdzie wcześniej mieszkałam?

Gość gość
Położna przyjdzie z tej przychodni, gdzie zapiszesz dziecko po urodzeniu. A że zapisać musisz, to wtedy wybierzesz położną.

Gość gość
Aha dzięki no właśnie nie znałam tej kolejności. Ktoś mi mówił że muszę wcześniej iść zdeklarowac położną bo ze szpitala papiery wysyłają.

Gość gość
Po wyjściu ze szpitala musisz zadeklarować wybór pediatry i przychodni do której mają wysłać kartę szczepień, a nie wybór położnej. Nie ma obowiązku w ogóle zgłaszania się do położnej i korzystania z jej usług. Szpital ma jedynie obowiązek poinformować cię że masz taką możliwość i ewentualnie wyjaśnić jak i gdzie to załatwisz. Żadna położna nie przyjedzie do ciebie jeśli sama nie zgłosisz urodzenia dziecka i chęci korzystania z jej usług- tak przynajmniej jest u mnie w mieście, ale nie wiem jak miałoby to inaczej działać, w końcu z jakiegoś źródła musi się dowiedzieć że potrzebujesz i chcesz wizyt. Bo nie każdy sobie też życzy. Położna z innego miasta nie przyjedzie, ale to chyba oczywiste? Jeżeli chcesz korzystać z wizyt, zgłoś się w najbliższej poradni albo innej w okolicy i upewnij się czy położne stamtąd docierają w twój rejon, ewentualnie zadzwoń na infolinię medyczną. Jeśli nie chcesz wizyt, to nic się nie stanie, po prostu ich nie będziesz miała, twój wybór.

Gość gość
U mnie w miescie, trzy lata temu przed pierwszą wizytą dziecka u lekarza musiałam mieć już "zaliczona" wizytę położnej. Innej opcji nie było. Widocznie co przychodnia, to inne wytyczne.

Gość gość
Jeżeli poradnia daje takie warunki jak powyżej, to robi to bezprawnie. Wizyta patronażowa u pediatry jest bezwzględnie zalecana, i każdy rodzic ma prawo skorzystać z wizyty dla zdrowego dziecka. A wizyta położnej to opcja która ma być pomocna dla matki w połogu. Dla mnie osobiście była przydatna, i chętnie korzystałam, ale poradnia nie ma prawa powiedzieć że nie przyjmie dziecka jeśli nie zgodzisz się na wizytę położnej. Może chodzi o kasę i o to żeby położne zarabiały na wizytach? Tak czy inaczej, warto takie praktyki zgłaszać do NFZ. Albo poprosić o pisemną informację o odmowie przyjęcia dziecka przez pediatrę- ciekawe czy ktokolwiek coś takiego da.