Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czechy, nas sąsiad...ale tam jest inna mentalność ludzi, dlaczego ?

Polecane posty

Gość gość

czy to wina braku katolicyzmu ? tam ogromna większość po upadku ZSRR delikatnie mowiąc nie przepada za KK...po tej całej fioletowej rewolucji Słowacja to juz taka Polska raczej, Czechy są bardziej ''zachodnie'' , dusza słowiańska ale umysł zachodni

Gość gość
Bez wątpienia jest to związane z historią, Wynika to z układów gospodarczych, politycznych i społecznych w których funkcjonowali . Dla Czechów jest to naturalne że ciążą ku zachodowi. Wiele razy miałam przyjemność bywać w Czechach prywatnie i na dłużej. Lubię Czechów, lubię klimat tego kraju . Mogłabym tam mieszkać. Natomiast nie przepadam za kuchnią i brakiem warzyw w jadłospisie.

Gość gość
Również czesto bywam w Pradze i podobnie uważam żekuchnie mają nie specjalną.

Gość gość
Lubię Czechów chociaż słyszałam nie wiem czy to prawda że nie przepadają za Polakami. Odprężam się przy ich filmach starych serialach typu np.,,Szpital na peryferiach'',pogodnych komediach ,, Pod jednym dachem'', bajkach. Lubię Czeskich pisarzy np. B. Hrabala. Wg. mnie nie mają czegoś takiego jak niepokój emocjonalny. Są mniej narwani. Nie są religijni tylko bardziej otwarci pod tym względem, mają dystans religijny co jest też na plus. Czasami mam dość tego Polskiego zaślepienia religijnego, tej sraczki i braku dyskusji na te tematy ponieważ wielu zaraz czuje się obrażana i negatywnie się nastawia. Brakuje tego spokojnego podejścia i dystansu. Czasami w związku z tym zastanawiam się nad przeprowadzką do Czech, bo na zachodzie to jeszcze gorzej obecnie - Islam.

Gość gość
W Czechach przyjęli mnie jak w domu, w pewnym pensjonacie, wlasciele wspaniała rodzina, polska goscinnosc to mit, u nas tylko psem potrafią szczuć albo herbata z biedry i paluszki

Gość gość
o jaką mentalnośc chodzi?

Gość gość
chyba chodzi o to ze oni są na codzien bardziej wyluzowani, jak twoi koledzy, znajomi z pracy, nie są tak nadęci jak my polacy, u nas to paniusowanie, panowanie, jakbysmy kij od szczotki polknęli, o wszystko sie obrazamy, wszystkim sie przejmujemy, stresujemy a polska religijnosc to cyrk na kółkach :O tam faktycznie nei ma religijnosci, malo kto rozmawia o religii, nie zauwazylam kłótni ateiści-wierzący

Gość gość
co kraj to obyczaj żrą inaczej inna szerokość geograficzna co innego chleją inne geny co innego ich śmieszy i 1000 dowodów na to że mieszać się z takim narodem nie najlepszy pomysł a co dopiero syria czy inne nacje każdy myślący człowiek to pojmie a głąb będzie experymentował aż zaliczy guzy !!!

Gość gość
lepiej sie mieszać z czechami niż pislamistami albo ukrami !!!

Gość gość
Czemu Polacy są takimi strasznymi rasistami? Wszystkich nie lubimy narodów i samych siebie też nie lubimy. Przecież człowiek względu na szerokość geograficzną to jest ten sam człowiek ten sam gatunek ludzki. Te same problemy te same potrzeby.

Gość gość
Czesi mają zupełnie inne doświadczenie historyczne, niż Polacy. Np. w czasie II w.św. sporo ludzi uważało, że służący u Niemców Czesi, byli dużo gorsi od samych Niemców. Nawet nasze odwiedziny na czołgach w 1968 my postrzegamy, jako wielką wojnę i najazd, a oni wspominają jako coś zupełnie normalnego. Wtedy też nie traktowali polskiego wojska jako strasznych wrogów, ale bardziej z przymrużeniem oka.

Gość gość
W Czechach na basenach ludzie kąpią się nago a w Polsce brudasy z grzybem między nogami kąpią się w ubraniach...jak muzułmanie

czy to wina braku katolicyzmu ? tam ogromna większość po upadku ZSRR delikatnie mowiąc nie przepada za KK...po tej całej fioletowej rewolucji " No to bliżej mi do Czechów:P.Ale patriotą jestem i dzikich nie znoszę:classic_cool:.

Gość gość
21;54 GOOWNO POJMUJESZ

Gość gość
polacy pracują za granicami a to powinna być wyjątkowa nobilitacja dla wyjątkowych mądrych ludzi dla wymiany myśli na wysokim poziomie tylko nielicznej grupy a nie takiego motłochu i u nas też jesteś lepszy do polaka niezastąpiony wniesiesz coś wyjątkowego choć docenimy twój wkład i tu chodzi o garstkę ludzi a nie o eksodus na skalę światową żeby rozpieprzyć glob ludzie co wy robicie powtarzacie błąd wieży babel pajace bezmyślne matoły!!!

Gość gość
czech i polak to jak woda i ogień a tych żywiołów się nie łączy ale może jakiś głupek tęskni i zrobi

Gość gość
chodzilo mi oczywiscie o prysznic po basenie a nie kąpiel na golasa w wodzie :)

Gość gość
Polak bardziej pasuje do Ruskiego, do Białorusina, do wódki ... no teraz to juz Polak woli berbeluche z Biedronki i rakotwórcze żarło, to juz nie dawny Polak tylko GMO (PS. czy wiecie ze PIS przyjąl ustawy pozwalające na GMO w Polsce ? chca nas wymordować GMO i szczepionkami :( )

Gość gość
Ale co wam przeszkadza, że Czesi są mniej religijni? Często jestem w Czechach i czuje się tam bezpieczniejniż w Polsce, bo oni są w większości bardziej przyzwoici i uczciwi od Polaków tych katolików na pokaz, co to modlą się pod figurą a diabła mają za skórą.

Gość gość
Co wy musicie ?!Czeska kuchnia jest super ! Polecam knedliki w sosie i kofole :)

Gość Zczech
G*****e wiecie o czechach czesi ze wschodniej części kraju nas nie lubią i nie dlatego że zjeżdża się tam polska patologia ze śląska i chleja aż do posrania się w gacie tylko dlatego że Niemcy wszczepili w nich ten rasizm dużo Czechów jest spuscizną niemieckiej armi są zawistni jak każdy Słowian ale oprócz tego strasznie fałszywi Polaka poklepie po plecach a za plecami będzie na niego ciumil oni nam zazdroszczą poczucia wolności i luzu w końcu w każdej fabryce to są przydupasy Niemców a niemieć gnoji poddanych aż do dziś co innego z cechami przy polskiej granicy ci są dla nas bardzo mili ale ogólnie stara data Czechów to samo zło ich zachowania są zbliżone do zwierząt nie myją się nie mają w niczym umiarkowana niszczą siebie i swoje kobiety robią wiele gorsze rzeczy bo Bóg którego nie ma nie widzi my Polacy mamy wiecej poczucia winy

Gość prawi 124
Chuuj z Czechami ..,,.

Gość gość
Mieszkam przy granicy z Czechami, niektórzy tam pracują od nas za lepszą wypłatę niż w Polsce. Taka różnica, że im nie przeszkadza, że są Czechami, nie są tacy zakompleksieni i chamscy jak Polacy. Też im się zdarza wypić, narozrabiać, a złodzieje przyjeżdżają na gościnne występy do nas, głównie Romowie, ale nie tylko. Tym się różnią od Polaków, że nie przepadają za niedzielnym zwiedzaniem galerii i marketów. Służba zdrowia lepsza niż u nas, taniej usługi medyczne prywatnie i weterynarz też taniej, więc mają pacjentów z Polski. Mnie nigdy nie spotkało jakieś chamskie zachowanie Czechów, a bywam tam często. Korzystam z ich usług turystycznych, inii lotniczych, koncertów i nie mam się do czego przyczepić. Dyskusje o polityce i historia to dobre dla ludzi, którzy na siłę prowokują konflikty, a nawet Szwejka nie przeczytali ☺