Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ktory to tydzien ciazy?

Polecane posty

Gość gość

Juz zglupialam, wedlug roznych kalkulatorow internetowych jeden mowi ze jestem w 36 drugi ze w 37 tyg. Od czego to zalezy? Moja lekarka zawsze opoznia ten tydzien, czyli ze wedlug niej liczy sie tylko tydzien skonczony czyli ze jak jest 36+3 to nie jestem w 37 tylko w 36 tygodniu. A dla mnie to jest troche nie logiczne, bo jesli skonczylam 36 to juz jestem w 37. Dlaczego pytam.. Bo mowia ze ciaza 37 tygodniowa uwaza sie za donoszona i dziecko urodzone w 37 tyg nie jest wczesniakiem i ominie inkubator itd. Ale wlasnie ktory to bedzie tydzien, 37 skonczony? Czy 36 + 1,2,3,4.... Mam dziwne bole podobne do miesiaczkowych, nie sa regularne, nie sa tez powtarzajace sie w takich samych odstepach czasu, wczoraj w nocy wzielo mnie i tak co chwile byl bol przez jakas godzine, potem niby przeszlo i zasnelam. Czy jakby moje dziecko urodzilo sie teraz to byloby wczesniakiem? Czy jest jakies ryzyko zwiazane z jego zdrowiem jak u wczesniekow na tym etapie ? Czy moge juz spokojnie spodziewac sie porodu i ze wszystko bedzie ok jak z donoszonym noworodkiem? Moze ktoras z was sie zna... Termin ostatniej @ to 29.07.2016. Dzieki!

Gość gość
Nikt sie nie wypowie?

Gość gość
Lekarze liczą tygodnie skończone. Po przyjściu na świat i tak dziecko jest oceniane czy nie ma objawów wcześniactwa bo tak naprawdę to czas zapłodnienia wyliczony jest tylko tak mniej więcej.

Gość gość
Niektore kobiety rodza w 26 tyg, a Ty sie przejmujesz z 36. Co to za roznica 1 tyg ?

Gość gość
Autorko, to sa raczej skurcze przepowiadajace. W szpitalu liczy sie tydzien skonczony a skonczony masz 36. Poza tym np u mnie porod w terminie to taki po skonczonym 38 czyli od 38t0d, wczesniej to niby wczesniak, kolezanka urodzila takiego wczesniaka w 37t5d, waga 3800 i ma w wypisie ze to wczesniak:)

Gość gość
Aha, a ja sama dla siebie liczy logicznie czyli dla mnie jestes w 37 tygodniu bo 37 tydzien trwa. Ja dzisiaj zaczelam 30 czyli 29i1:)

Gość gość
Na kiedy masz termin? Ja na 6 maja. Mam identycznie z aplikacjami ciążowymi, mam dwie jedna liczy ze 36 i pare dni a druga ze 37 przy czym położna liczy tez jako 36 tydz.plus kilka dni i tych wyliczeń się trzymam.

Gość gość
Ja tez mam 6 maj! Poczytalam sobie na roznych stronkach i rzeczywiscie czasem sie moze urodzic w 38 i jest wczesniakiem a czasem w 37 i ciaza "dojrzala" wiec zalezy wszystko od dzieciaczka. Dzieki dziewczyny, a co do postu ze tydzien roznicy nie robi to jednak ponoc na takim etapie jest ogromna roznica jesli chodzi o rozwoj muzgu itd. I ten tydzien moze byc przelomem miedzy wczesniakiem a ciaza donoszona