Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosckosc

Macierzyński jakie musze spelniac warunki?

Polecane posty

Gość gosckosc

Witam mam pytanie co do zasiłku macoszyńskiego. Jestem w 6 tyg ciąży kończę wlasnie technikum (28 kwietnia) wcześniej pracowałam na zleceniowce ale niestety od 3 tyg lekarz zakazal mi pracować i mianowicie czy jeśli po zakończeniu szkoly podpisze umowę o prace na rok i zapłacę miesiąc składek to dostane zasiłek ? Nie będzie za późno? Jak zus zazwyczaj sie ustosunkowuje do takiego zatrudnienia? Podkreślam ze wiem ze to oszustwo jednak mam tez na celu dobro moje i dziecka przeciez musze jakoś sobie poradzić. Pozdrawiam

Gość gość
A jakim cudem chcesz pracować skoro lekarz ci zabronił? Przecież aby pracowac musisz być zdolna do pracy! A poza tym i tak dostaniesz 1000zł kosiniakowego przez rok po porodzie więc po co ci macierzyński? I tak pewnie więcej nie dostaniesz!

Gość gość
A ZUS pewnie że będzie sprawdzał takie zatrudnienie -pod kątem tego czy nie jest tylko w celu wyłudzenia zasiłku.

Gość gość
Jesli masz kogoś, kto Cie zatrudni to można spróbować , tylko lepiej opłacić kosztu zatrudnienia tak np przez 3-4 miesiące, dopiero potem brać zwolnienia, bo takie od razu będzie śmierdziało i ZUS będzie ciągał i pracodawcę i Ciebie i będziecie musieli sie tłumaczyć, jesli przyjdzie im do głowy skontrolować, czy to nie fikcyjne zatrudnienie. A co do Kosiniakowego - należy sie kobiecie bezrobotnej przez rok po urodzenie, 1 tys miesięcznie.

Gość gośćkosc
Wiem ze dostane ale jak mam sie utrzymać w trakcie ciąży jeśli nie moge pracować ? Wszytko kosztuje a przecież musze sie tez przygotować na przyjście dziecka. Jeszcze pytanie do jakiego czasu ciąży( do kiedy musze podpisać umowę) zus uzna mi macierzyński i ile kosztuje składka na zus na miesiąc?

Gość gość
ZUS ci nic nie uzna, bo nikt cię nie zatrudni w ciąży.

Gość gośćkosc
Jeśli nikt by mnie nie zatrudnił nie zadawałabym takiego pytania i odpuść sobie takie odp bo to ze ktoś nie ma takich możliwości nie znaczy ze inna osoba ich nie ma

Gość gość
Autorko do macierzyńskiego wystarczy jedna składa ale w dniu porodu musisz być pracownikiem. Składa ZUS jest zależna od wysokości poborow. Dokładnie 13,71 % twojej wypłaty po stronie pracownika. Pracodawca również ponosi opłatę, nie pamiętam dokładnie ile %. Do wypłaty chorobowego wystarczy jedna składka, Ale jeżeli po miesiącu weźmiesz zwolnienie to pracodawca i ty będziecie mieli za bank kontrolę z ZUS. Jeżeli normalnie przez ten miesiąc będziesz pracowała to guzik mogą zrobić, Ale jeżeli twoje zatrudnienie będzie tyłko ba papierze to i ty i pracodawca będziecie mieli nieprzyjemności. Ty będziesz musiała zwracać kasę. Wstrzymana ci macierzyński a i z kosiniakowym będziesz miała problem. Więc zastanów się czy warto