Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość20

Alkohol i do 6 tygodnia ciąży

Polecane posty

Gość gość20

Witam , muszę to tu napisać tak mi wstyd i mam poczucie winy że piłam do 6 tygodnia ciąży liczę od ostatniego dnia. Miesiączki a miałem ją 20 listopada 2016r, byłam za granicą okres miałam dostać na swieta, pojechałam do. Polski na dwa dni i wróciłam do Holandii i czekałam na niego, objawy miałam typowe przed okresem, później wypadl sylwester, niestety piłam w święta jak i w sylwestra i. To nie mało i wódka i whisky, bardzo żałuję, brak. Okresu wzięłam jako zmianę klimatu. Czy mam szansę za drogę dziecko? Badania prenatalne wyszły ok. Ale to i tak nic nie udowadnia. Bardzo żałuję tego ehh ;((

Gość gość
Już nie zmienisz tego, co zrobiłaś. Nie martw się na zapas, nie masz wpływu na to, co już się wydarzyło. Skup się na tym, co robisz obecnie, gdy już wiesz, że jesteś w ciąży i dbaj o siebie.

Gość gość
Ja popijałam cała ciaze czerwone wino ze wzgledu na trawienie z ktorym mialam problem, no i na moje serce. Dziecko ma sie dobrze. w wielu krajach alkohol w ciazy w rozsadnych ilosciach jest dozwolony.

Gość gość20
Ja już nie pije, nawet bym się tknela niczego co ma alkohol, martwię się tym że to tak piłam nieświadomie a w tego sylwestra naprawde dużo, tak że pamiętam urywki,. Ale. Mi też dużo nie trzeba było, pare kieliszków, kilka drinków, a obudziłam się z takim kacem normalnie 2 dni mnie męczyło i już wtedy przyrzeklam sobie ze nie wypije ani grama no i też wtedy wyszło że jestem w ciąży ;(((

Gość gość
No to najważniejsze, że już nie pijesz! Nie cofniesz czasu. Nie zamartwiaj się tym tak, Twój stres dziecku na pewno teraz nie pomoże.

Gość gość
15:33 Bardzo odpowiedzialnie.

Gość gość20
Staram się nie zamartwiac, a mimo to czytam codziennie o tym FAS :(( Modlę się codziennie, żeby dzieciątko nie winilo za mój błąd :( Wiem, że stres nie pomaga, mam nadzieję że mi to przejdzie :(

Gość gość
Bądź dobrej myśli. Nie wiedziałaś, że jesteś w ciąży. Musiałabyś być całe życie abstynentką lub nie uprawiać seksu, żeby mieć sto procent pewności. Osobiście znam osoby, które w ciąży piły, zarówno w małych, jak i w dużych ilościach. Mają zdrowe dzieci. Niektóre z nich mają charakterystyczne cechy zewnętrzne, ale są naprawdę wspaniałymi (niektórzy już dorosłymi) ludźmi. Dużo też czytałam i nasłuchałam się o FAS. Wiadomo, że jak kobieta nie wie, że jest w ciąży, może jej się zdarzyć wypić kilka głębszych. Ważniejsze jest, żeby tego nie robiła, gdy już wie. Ja sama nie wyobrażam sobie i nie rozumiem niektórych, jak można wiedząc o ciąży wlewać w siebie alkohol albo wdychać substancje smoliste. Od pierwszego momentu, jak zobaczyłam na monitorze USG małego człowieczka mieszkającego w moim brzuchu zdałam sobie sprawę, że nigdy bym świadomie tak nie postąpiła. Trzymaj się, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze z maluszkiem!

Gość gość
Nic nie pilam od poczatku, nie palilam. Teraz biore antybiotyk i bardzo sie martwie. Stresuje, ze to wplynie na dziecko.

Gość gość
gość dziś 15:33 Bardzo odpowiedzialnie. X Polecam poczytac najnowsze badania. Nie mowie tu o upijaniu sie do nieprzytomnosci dzien w dzien

Gość gość
Większość kobiet nie wie, że jest w 5-6 tc i żyje normalnie. Piłaś kilka razy i już się martwisz o FAS?

Gość gość
Są antybiotyki, które można brać w ciąży. Często wirus szalejący w organizmie matki jest bardziej niebezpieczny dla dziecka, niż sam antybiotyk. Spokojnie, przecież dał Ci go lekarz, który (o ile to nie jakiś konował) raczej wie, co robi. Wyluzuj trochę kobieto, bo się wykończysz nerwowo!

Gość gość20
Chodzi o to że na necie piszą że własnie w pierwszych tygodniach żeby nie pić, bo może być deformacja twarzy itd.. Ze nie tylko te matki co chleja cały czas maja szansę na urodzenie z fas tylko, że nawet te niby co dwie lampki wina wypiły w pierwszych tygodniu, choć nie wiem ile w tym prawdy.. Wg zapłodnienia było to 4-5 tydzień ehh. Wiadome że człowiek się martwi.. :(

Gość gość
Do momentu zamknięcia cewy nerwowej płód jest narażony na deformacje pod wpływem różnych czynników np alkoholu, papierosów

Gość gość
Nie jest to do przewidzenia czy zdążyło to wpłynąć na twojego maluszka czy nie. Moja koleżanka też nie była świadoma że jest w ciąży i miała za sobą mocno zakrapianie wakacje - ale synek urodził się w pełni zdrowy. Jeśli badania wychodzą w porządku to musisz być dobrej myśli, że wszystko będzie ok.

Gość gość
A kiedy ta cewa się zamyka?

Gość gość
Cewa zamyka się około 30 dnia od zapłodnienia. Czyli piłas w okresie kiedy płód jest najbardziej narażony

Gość gość20
Moim zdaniem to loteria więc albo się uda albo się nie uda, wiec pozostało mi tyłku modlenie się, że nic się nie stało przez moją głupotę. Niektóre na innych forach piszą że też pily i dzieciątko nic nie ma, ale to albo się ma szczęście albo i nie.

Gość gość
A ja czytałam ze od zapłodnienia do czasu kiedy większość kobiet się dowiaduje o ciąży czyli ten właśnie 5/6 tydz. Płód jest bardzo dobrze chroniony i nie powinno być problemów gdy bierze się tabletki czy pije alkohol w tym okresie