Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chrześcijanin, nie katolik Wiara w Boga, a nauka KK

Polecane posty

Gość gość

Od razu mówię, że ten temat nie służy wyzwaniu się nawzajem. Zapraszam do rozmowy osoby, które wyrosły w KK, a później zaczęło do nich docierać, że KK nie jest tak wspaniały jak wbijano im do głowy. Mam prawie 30 lat. Sprawy wiary nurtowały mnie od zawsze, ale do niedawna nie zagłębiać się zbytnio w rozważania o słuszności nauk KK. Zawsze natomiast drażnilo mnie nazywanie papieza "Ojcem Swietym" (w Piśmie Swietym jasno jest napisane, ze nie bedziemy tak nazywać nikogo na ziemi bo Ojcem jest jedynie Bóg), nie podoba mi się także koncepcja spowiedzi przed ksiedzem. W Piśmie Świętym nie doczytałam nigdzie, że aby przyjąć Ciało Chrystusa trzeba wcześniej wyspowiadać się przed kapłanem. Gdy zaczęłam dyskutować o tym z moja mama i babcia omal nie pokropily mnie woda świecona. A kiedy przytoczylam im fragmenty PŚ stwierdziły, że samo pismo jest trudne do zrozumienia i tylko księża je rozumieją. Ręce mi opadły. Wierzę w Boga, a nie w prawa kościelne. Uważam, że Chrześcijanie powinni czerpać jedynie z Dekalogu i Pisma Świętego, a tymczasem ludzie wierzą jedynie w to co powiedzą im księża, a to już z Chrześcijaństwem nie ma za wiele wspólnego. Jak myślicie?

Gość gość
I dlaczego roztrzasasz to przed swietami, wtedy gdy katolicy nie maja czasu na dyskusje na kafeterii

Gość gość
Hipokryzja istotną rzeczą w chorym kraju. Profesora nazywają tego, który nim nie jest ponieważ ludzie fałszywe lubią wchodzić w tylek bez mydła. Podobnie jest z tym Ojcem. Wszędzie gdzie ktoś próbuje korumpowac lub rozwiewa korupcję stosuje metody niezgodne naśladowania. Przykładem jest tworzenie układów na zasadach : Pomadają sobie w trudnych sytuacjach. Np Ktoś zgłosił na policję , że ktoś stoi na parkingu dla niepełnosprawnych. Zapytali o numer rejestracyjny. Powiedzieli, że nie mają czasu teraz przyjechać. Oczywiście po jakimś czasie ta odpowiedź padła. Okazuje się, że to bliski ktoś z policji i go dobrze znają. Jego też nazywają tak bo rozwozi wszystkim co trzeba od dilera. Potrzeba matką wynalazku. Nazywają tak bo lubią sobie dodawać żeby wejść w te strefę, poczym gdy sobie zrobią drogę to kombinują w świetle lub pod plaszczykiem na zasadach :To mój znajomy, ja z nim piję wódkę. Itd. Życie

Gość gość
Trufność zerwać z KK jeśli jest się wierzącym i chce się mieć dostęp do sakramentów takich jak chrzest czy komunia itd.