Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcineek11

Suchy zębodół

Polecane posty

Gość Marcineek11

Witam! Mam pewien problem. Tydzień temu wyrwałem zęba. Od tego odczekałem 3 dni zanim znów zacząłem palić i też pić bo miałem dwie imprezy pod rząd. Minęło ponad 72 godzin (tak zalecał mi lekarz i wszyscy) więc myślałem że nie będzie z tym żadnego problemu. Jednak wczoraj zaczęło mi się robić znowu jakoś nieprzyjemnie w okolicy tego zęba. Dziurki już prawie nie ma i jest tylko na dole coś białego. Wcześniej też miałem białą ranę. Czy to możliwe że to suchy zębodół? Odczekałem tak długo że myślałem że nie będzie już żadnych komplikacji. Jeśli ktoś ma ochotę to może ocenić po zdjęciu to może coś więcej ktoś mi powie: postimg.org/image/4akrv7vw9/ Dodam że już tak od 24h i nic więcej mi się nie dzieje ;/ dodam że strasznie się boję bo dzisiaj piątek i potem już święta i brak dentysty bardzo długo :(

Gość gość
Witam Studiuję stomatologię więc postaram Ci się pomóc. Co wg Ciebie oznacza"zrobiło się nieprzyjemnie" czy czujesz ból w tej okolicy większy niż przedtem? Nie miałeś w tym miejscu skrzepu? Być może podczas szczotkowania lub płukania Ci wypadł? Powiem tak dziś masz ostatnią szansę by szybciutko lecieć do dentysty, który wykonywał ekstrakcję -jeśli uzna że coś się dzieje przepłucze ranę i dostaniesz antybiotyki. Suchy zębodól jest bardzo bolesny więc lepiej żebyś działał szybko i na święta miał tą sprawę załatwioną.Na twoim miejscu bym tego nie odwlekala.

Nie odczuwam bólu jest mi po prostu nieprzyjemnie w okolicach tego zęba. Na zdjęciu pokazałem jak to wygląda i sam już nie wiem czy to jest ten skrzep czy nie :/ dzisiaj już nie ma opcji żeby jakiś dentysta mnie przyjął jest popołudniu i jeszcze przed świętami :/

Gość gość
Gdybys opisał sytuację nie zostałbyś odesłany do domu.Na razie czekaj na rozwój sytuacji nie pal papierosów więcej , mozesz delikatnie plukac jame ustna preparatem z chlorcheksydyną ale delikatnie.Zobaczysz jak sytuacja będzie się rozwijać -suchy zębodól bardzo boli.

Gość gość
Ps papierosow nie powinno się palić do całkowitego zagojenia rany, przynajmniej przez tydzień, ja nie wiem czemu dostales inf ze tylko 72 godziny.

Jestem umówiony na środę do dentysty. Na razie jest okej oby tak było do środy i wszystko się wyjaśni. Znajomy powiedział mi że jeśli mam coś białego to to może być ten skrzep. Problem by był gdyby był całkiem pusty. Co do palenia to sam już nie wiem każdy mówi inaczej i pewnie też każdy reaguje inaczej.

Gość gość
Dentysci tez maja dyzury. Suchy zebodol rozpoznasz po tym, ze zaczniesz chodzic po scianach, z bolu.

Gość gość
Aha i nie pal, gojaca sie rana nie znosi byc wedzona. Juz lepiej trzymaj gume z nikotyna po drugiej stronie w jamie ustnej.

Gość gość
Ja paliłam od razu po wyrwaniu zęba i na szczęście nic mi nie jest. Nie wytrzymała bym tyle czasu bez papierosa. Jeśli nie odczuwasz bolu to nie martw się za bardzo. Też byłam przewrażliwiona,że coś źle się goi .

Dlatego mówię inni zapalą godzinę po i jest okej a inni po jakimś czasie i problemy. No nic, nie boli da się żyć więc oby tak było cały czas :)

Gość gość
Hej. Mnie bolało tak do 3-4dni po wyrwaniu a później już nie :)

Gość gość
jak boli ząb tylko Paracetamol

Gość gość
jak boli ząb tylko paracetamol