Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

alimenty na szybko

Polecane posty

Gość gość

o ile alimentow moge starac sie przy zarobkach ex 2600 brutto?zostawil mnie z dnia na dzin z malym dzieckiem,bimba na wszystko,nie zostawil ani grosza i smieje mi sie w twarz ze g....mu zrobie:( wiem,wzielam sobie palanta...tylko co dalej?

Gość gość
pomoze ktos?????

Gość gość
2,600brutto to jakies 1800netto Gdxie on mieszka? Wynajmuje czy dorzuca sie rodzinie do rachunkow? Ma dzieci?

Gość gość
nie dorzucil sie za ostatni mc,nie kupil dziecku nic,ma 1 dziecko z ex

Gość gość
Liczą się możliwości finansowe exa, a nie faktyczne zarobki. Czyli jak np. zdarzy się, że dziecko będzie wymagało drogich leków a sąd uzna, ze on jest w stanie wyciągnać 4 tysiące to mogą mu i 1500 dać. I guzik ich będzie obchodziło, że teraz mu ciężko i on się musi starać by zarobić więcej niż 2800. Ale z drugiej strony też liczą się też realne koszty utrzymania + Twoja opieka (rodzic, które olewa dziecko zawsze będzie płacił więcej niż 50% realnych kosztów, 50% kosztów to tylko przy opiece na przemiennej). W sądzie może się zdarzyć, ze ex będzie żądał rachunków etc. więc radziłabym Ci je zbierać (także jedna któraś rachunków za prąd, ogrzewanie). Warto też podkreślić, że nie opiekuje się dzieckiem wcale i tym samym odbiera Tobie możliwość do dorabiania. Moim zdaniem 600zł będziesz mieć, bo z 300-400 to jest realne utrzymanie + coś za brak udziału w opiece, ale no nie jestem "na czasie". Przy okazji, jak jesteś w bardzo trudniej sytuacji możesz iść do MOPR i wnioskować o jednorazową zapomogę . Poszukaj też w okolicy darmowych porad prawnych (w biurach poradni obywatelskich, przy uniwersytetach, a także przy organizacjach kobiecych - te ostatnie bardzo dużo mogą Ci pomóc)

Gość gość
mieszkalismy w mojej kawalerce

Gość gość
Ok a gdzie on teraz mieszka? Mysle ze nie masz co liczyc na wiecej niz 400zl o ile tyle dostaniesz...

Gość gość
aaa, sory, teraz doczytałam, ze 2600 brutto (czyli 1900 netto)+inne dziecko. To może być ciężej - zalezy od jego zawodu i sytuacji na rynku pracy. Same zarobki nie są takim problemem - większym jest, ze ma 2 dzieci, które mają dokładnie takie same prawa. Myślę, że musisz zasięgnąć porady prawnej. Ale zawsze wpienia mnie to, że osoba zostająca z dzieckiem musi mieć na dziecko, a facet może powiedzieć "sory, za mało zarabiam, wali mnie to"

Gość gość
dziekuje,no myslalam zeby wpisac 800 zl,on nawet jak bylismy razem to olewal dziecko i z wielka laska cos robil jak mu "kazalam"ale sam od siebie to nie,juz 2 razy mnie tak olal ale pozniej prosil i mu wybaczalam,dodam ze jego rodzice wtracaja sie do naszego zwiazku i buntuja go,co dolewa oliwy do ognia,teraz postanowilam skonczyc to,mam dosc szarpaniny awantur a sama mam problemy zdrowotne i nawet nie mam jak isc do lekarza(moja rodzina mieszka bardzo daleko),znikad pomocy,teraz nawet na swieta zostalam sama z dzieckiem:(

Gość gość
a mieszka teraz u rodzicow,maja duzy dom,on ma swoja czesc gdzie nie bylam zapraszana:(

Gość gość
ale poprzednie dziecko ma 17 lat a nasze prawie 3 ma to jakies znaczenie???

Gość gość
Tak ma. Nie nastawiaj sie na wiecej niz 300-400zl

Gość gość
serio?tylko 300 czy 400 zl?to zenada,myslalam ze choc 600 dostane,czyli "osmiesze sie" jak wpisze 800?bo wlasnie pisze pozew:(

Gość gość
Dostaniesz ze 300zl dopoki drugi dzieciak nie skonczy 25l w przypadku studiow.

Gość gość
Tamto dziecko o tyle ma znaczenie, że MOŻE za 2 lata będziesz mogła wnosić o podniesienie. Ale to tylko jeśli ono zakończy edukację. Ogólnie wpisywać możesz co chcesz - grunt byś przed sądem była w stanie się obronić. Bo jak sąd Cię zapyta "a dlaczego akurat 800" to co powiesz? I jaki ma zawód ojciec Twojego dziecka?

Gość gość
On ma zasądzone alimenty na to 17letnie?

Gość gość
Ale uwazaj bo ojciec twojego dzieciaka moze sie zrewanzowac i w przyszlosci ubiegac sie o alimenty od twojego dziecka.bo alimenty mogą działac w dwie strony.

Gość gość
jezdzi ciezarowka,ogolnie kierowca na wszystkie kategorie,a na 800to zbiore dowody,nasze dziecko ma pewna chorobe gdzie leki sa drogie,a poza tym rachunki i potrzeby dziecka

Gość gość
Jak chcesz od niego 800 jak on sam ma na reke okolo 1900 i pewnie alimenty na to 17letnie. Jemu tez musi sad cos zostawic na zycie. Wpisz 500 ale i tak dostaniesz 300 moim zdaniem. Takie sa polskie realia...trzeba bylo najperw faceta poznac dobrze a nie robic sobie z nim dziecko..

Gość gość
placi 300 zl ,nie mysle co bedzie "kiedys",liczy sie tu i teraz

Gość gość
juz i tak pluje sobie w brode,wiem ze mialam palanta,to mam sie teraz biczowac ??chce dla dziecka jak najlepiej

Gość gość
"jezdzi ciezarowka,ogolnie kierowca na wszystkie kategorie" I zarabia 1800 na rękę? Wolne żarty. Nie bierze czasem aby czegoś pod stołem dodatkowo? Dla sądu to może być istotne, oni znają już takich tatusiów w ten sposób uchylających się od płacenia należnej wysokości alimentów.

Gość gość
Skoro na tamto placi 300 to zostaje mu 1600 On tez musi rachunki oplacic i cos jesc takze nie licz na 800zl bo w zyciu tyle nie dostaniesz

Gość gość
Masz pecha bo kierowcy są zatrudnieni na najnizsza krajowa.a wszystko co dostanie wiecej to są to diety i ryczałty za nocleg i do tych pieniedzy nie masz prawa zadnego.

Gość gość
Mój ojciec biologiczny przez długi czas figurował jako bezrobotny i co? I g****o to sadu obchodziło, i owszem obniżył mu wtedy alimenty do jakichś 250zł, ale i tak miał je płacić. Sądu nie interesowały źródła pieniędzy (te są istotne tylko dla komornika przy ściąganiu długu). Więc to do czego autorka ma prawo nie ma najmniejszego znaczenia - znaczenie mają to ile jej facet jest w stanie zarobić i jakie są potrzeby jego dwojga dzieci. http://www.infor.pl/prawo/alimenty/slownik/77314,Mozliwosci-zarobkowe.html

Gość gość
od diet i ryczaltow zaden sąd nie naliczy alimentow.dostanie max 300zl.

Gość gość
Nawet jak wykarze ze zarabia 10tys to i tak dostanie max 300zl alimentow.

Gość gość
14:12 Daj mi podstawę prawną gdzie sąd nalicza alimenty wedle papierów z firmy a nie wedle możliwości finansowych. Nie Twoje wypowiedzi, a konkretna podstawę prawną

Gość gość
I pamietaj ze pozniej ojciec moze ubiegac sie o alimenty od dziecka.a emeryture bedzia miał najnizsza.wiec jak go wnerwisz on sie zrekompensuje.

Gość gość
Na temat zakresu świadczeń alimentacyjnych wielokrotnie wypowiadał się Sąd Najwyższy orzekając między innymi, że zakres obowiązku alimentacyjnego może i powinien być większy od wynikającego z faktycznych zarobków i dochodów zobowiązanego(!!!), jeśli przy pełnym i właściwym wykorzystaniu jego sił i umiejętności zarobki i dochody byłyby większe, a istniejące warunki społeczno-gospodarcze i ważne przyczyny takiemu wykorzystaniu nie stoją na przeszkodzie. (Wyrok Sądu Najwyższego z 16 maja 1975 r., sygn. akt III CRN 48/75).