Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

list z up w sprawie stażu

Polecane posty

Gość gość

W Up wyznaczono mi termin stawiennictwa na 17 maj a przedwczoraj dostałam list,że muszę się 20 kwietnia zgłosić.Czy mają prawo mnie ściągać wcześniej,gdy man inne plany?

Gość gość
Jesli jestes zarejestrowany/na w UP, a z tego wynika ze jestes bo dostajesz pismo o zgloszenie ,wiec musisz sie stawic w danym terminie ,bo termin ktory najpierw Ci podali moze byc nieaktualnum i dlatego karza Ci zjawic sie wczesniej,a jesli sie nie zjawisz moga Cie sami wyrejestrowac z listy bezrobotnych bo maja do tego prawo.

Gość gość
Obowiazkiem bezrobotnego jest przyjsc w terminie ,ktory Ci wyznaczaja. Urzednika nie obchodza twoje plany,oni sa od tego by pomogli znalesc Ci prace ,a jesli wysylaja na staz to musisz sie zglosic.

Gość gość
13.23-no ale mam już drugą sytuację taką,że mi staż przed terminem chcą wtrynić.A ja np mogę wyjechać w tym czasie,bo świadoma jestem innego terminu.I co wtedy?

Gość gość
13.28-ale jakim prawem.Dała mi wyraźnie 17 maja termin a teraz nagle list wysyłają,że muszę 20 kwietnia być?Niepoważne.A co gdybym u rodziny była w innym mieście i co wtedy?Bo wiem,że termin 17 maj miałam.Niepoważne z ich strony

Gość gość
Ich to nie obchodzi jakie masz plany, poniewaz kiedy sie rejestrujesz dostajesz druczek na ktorym widnieja prawa bezrobotnego i kiedy daja Ci termi to musisz sie zjawic byc moze specjalnie zmieniaja Ci terminy po to by sie przekonac czy czasem nie pracujesz gdzies na czarno. Wiec lepiej idz w terminie ,a jesli nie mozesz musisz dac L-4 wtedy bedziesz usprawiedliwiony\na.

Gość gość
No widzisz to cala ich biurokracja ,moze maja balagan i sami nie wiedza co i jak

Gość gość
Lepiej zglos sie w terminie albo podaj L-4 Jesli nie chcesz stracic statusu bezrobotnego. Bo moga dac Ci kare na 3 miesiace lub na pol roku .

Gość gość
13.40-to to znam.Jeszcze nigdy mnie nie wywalili.A byłam często i to akurat znam.Tylko wkurza mnie,że z d**y nagle dostaję list i wcisną mi znowu coś g*******ego a za co mam kuźwa dojechać?Chuje no.

Rejestracja w up jest jednoznaczna z gotowością do pracy od zaraz i up może cię wzywać ilokrotnie ma dla ciebie jakiekolwiek propozycje pracy, stażu, szkolenia, uczestnictwa w targach pracy itp. Jeśli z jakichś względów nie możesz podjąć pracy od zaraz, to pozostaje L4 lub czasowe wyrejestrowanie się z up. Jest jeszcze coś takiego jak "urlop" nie wiem ile dają 2 tyg, czy m-c. Trzeba to zgłosić z wyprzedzeniem. To jest czas jaki można wykorzystać np. na wyjazd wypoczynkowy, czy dowolnie inaczej.