Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcela456987

Czy warto wziąć kredyt na szeregówkę? Mamy pomóżcie!

Polecane posty

Gość Marcela456987

Planujemy z mężem zmienić mieszkanie. Mamy 4 letnie dziecko i dwupokojowe mieszkanie. Za nowe mieszkanie ok 75 m2( w stanie deweloperskim) w naszym mieście trzeba dać ok 280000 zł. Razem z wykończeniem byłoby to pewnie ok. 350000. Mamy możliwość kupna szeregówki (ok. 120 m2) za 450000, a może jeszcze coś można byłoby utargować, gdybyśmy się zdecydowali. Martwi mnie tylko tak duży kredyt( ok 250 tys musielibyśmy wziąć, a potem oddać bankowi pewnie z 500 tys ) Co byście zrobiły na moim miejscu? Dodam tylko, że szeregówka jest w stanie dobrym do zamieszkania( szału nie ma, ale jest ok). Zbudowana była w 2007 roku.

Gość gość
Czyli w sumie szeregówka ma was kosztować 700 tys zł? A remont tego domu? 10 lat to już czas na duże remonty... Ja bym się w to nie pakowała.

wysokości oprocentowania nikt ci tutaj nie powie bo to jest sprawa konkretnej oferty ale z pewnością nie byłoby to 100 %:) na twoim mijscu przeszłabym się po prostu po bankach , poszperała w necie , złożyła zapytanie o możliwość kredytu i jego wysokości i .... i kupiłabym dom :) jesteście młodzi i zdążycie spłacić kredyt 10 razy :)

Gość Marcela456987
Nie, mieszkanie kosztuje 450 tys., a ok. 200 tys mielibyśmy swoich( po sprzedaży mieszkania). Wygląda przyzwoicie, jest to zamykane osiedle, choć może faktycznie po 10 latach może zacząć coś się sypać, a my wtedy wypłukamy się z pieniędzy i zakredytujemy. Ponadto przeraża mnie wizja tak dużej kwoty kredytu i odsetek, które przyjdzie spłacać. Nigdy nie mieliśmy tak dużych kredytów ( tylko na jakieś drobne rzeczy, kiedyś). Z drugiej strony jak myślę, że na mieszkanie pójdzie tylko ok. 100 tys mniej to zastanawiam się czy nie dołożyć i mieć domek, lokalizacja jest fajna i ogólnie mi się tam podoba. Jak myślicie? A może ktoś brał taką kwotę( ok. 250 tys) i może podzielić się jaki jest całkowity koszt takiego kredytu( w jego przypadku)

Gość gość
Co to za miasto u mnie dom z super wykonczeniem to gora 350000zl za 150m2

Gość gość
W dużych miastach niestety są inne ceny. My za mieszkanie 72m zapłaciliśmy 360tyś w stanie deweloperskim.

Gość Marcela456987
Ok 40 tys miasto na pomorzu, ale mieszkanie w nowoczesnym bloku, z pięknymi klatkami schodowymi, z wideodomofonem i takie tam. Tak jak pisałam, mieszkanie wychodzi ok. 280 tys( ok 70 liczę na wykończenie, a i to nie wiem czy nie mało). W mojej wcześniejszej wypowiedzi pomyliłam się, chodziło mi , że ta szeregówka wychodzi 450 tys., nie mieszkanie.

Gość Marcela456987
Nie jest to duże miasto, ale takie właśnie są u nas ceny.

Gość gość
To zależy czy np planujecie natepne dziecko czy wychowaloscie się w domu czy bloku. Ja wolałabym szeregowke bo nie znoszę bloku ale ma on też swoje plusy. Trzeba liczyć się z tym że koszt utrzymania domu zawsze jest większy.

Gość gość
Kredyt na 250 tys nie jest duży, sama taki wzięłam choć nie mam faceta. Rata na początku była coś z 1200 zł chyba, ale mam bardzo niską marżę bo tylko 1%. Pytanie czy wasze dochody to wytrzymają?

Gość Marcela456987
Co do następnego dziecka, to nie wiem. Może się zdecydujemy, ale może zdarzyć się, że nie. Na razie jakoś się nie śpieszy, a mamy już po 35 lat. Może uzależnione byłoby to właśnie m.in. od większego metrażu? Bo teraz już nam ciasno. Ogólnie lubię mieszkać w bloku, tam się wychowałam, moi rodzice mieszkają już jakiś czas w domu poza miastem, i jak się tam przeprowadziliśmy nie czułam się tam dobrze, ogólnie nie znoszę wsi. Ale taka szeregówka, która jest w mieście to całkiem inna bajka. Wszystkie miejskie udogodnienia, poza tym więcej miejsca i kawałek trawnika dla siebie, na tyle mało, żeby nie trzeba było wkładać tam większej pracy, ale zawsze kawkę przy stoliku można wypić:)Żebyśmy mieli więcej swoich pieniędzy , to pewnie zdecydowalibyśmy się na szeregówkę, ale tak- to sama nie wiem.

Gość Marcela456987
Teraz wytrzymają, ale ja taka jestem, że zawsze zakładam czarne scenariusze, a do tej pory żyliśmy bez kredytu jednak ;)Chociaż wiem, że wszystko w życiu może się zdarzyć i takie planowanie często nie ma sensu, jednak się obawiam. Czy zaryzykować i mieć fajne miejsce do mieszkania( mam nadzieję) czy jednak nie pakować wszystkiego w "mury", a fajnie i miarę dostatnio żyć. Dodam, że mieszkanie byłoby dopiero za jakieś 3 lata, do tej pory myślę, że mielibyśmy więcej swoich pieniędzy, więc trzeba byłoby mniej kredytu, ale bardzo chciałbym się już przeprowadzić.

Gość gość
Mieszkanie za 3 lata??? ODPADA, za duże ryzyko, do tego kredyt ur******asz w trakcie budowy nie mając mieszkania, a przecież bank za okres karencji dolicza odsetki. Poza tym kto tak długo buduje na boga? u mnie apartamentowiec stawiają w 1,5 roku, a u ciebie 3 lata czekania???

Gość Marcela456987
Nie, ono dopiero byłoby budowane, nie płacilibyśmy nic. W tym miejscu, które nas interesuje za ok. 2 lata będą budowane. Wtedy będziemy uważać, żeby nie przegapić i zapiszemy się na nie.

Gość Marcela456987
Teraz ten deweloper też buduje, ale nie podoba nam się miejsce, a im mniejsze miasto, tym wybór bardziej ograniczony, jeżeli chodzi o mieszkania.

Gość gość
Jeśli chodzi o pomoc w braniu kredytu, to warto udać się z tym do dobrego dewelopera. Ja zakupiłam mieszkanie za pośrednictwem http://samson-dom.pl/ i naprawdę pomogli mi w takich "papierkowych" kwestiach. :)