Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z siostrą

Polecane posty

Gość gość

Hej jestem Natalia i niedawno wyprowadziłam się od rodziców. Mam siostrę, od kiedy podjęłam decyzję o wyprowadzce wiedziałam że ona nie zniesie tego dobrze. Wyprowadziłam się i przez 4 miesiące wszystko było ok, ale przez ostatni miesiąc coś się zmieniło. Marta ma 15 lat, a żyje jakby miała 70. Nagle zniknęły jej wszystkie chęci do życia. Całymi dniami leży i albo słucha muzyki albo ogląda w kółko jeden serial. No i jeszcze pije herbatę, 6 kubków dziennie i butelka wody. Jej jedyne jedzenie to makaron, batoniki zbożowe i chleb z masłem. Od mamy wiem że nic innego nie chce. Zachowuje się jak człowiek w głębokiej depresji, chociaż podobno nie płacze, nie jest smutna tylko jak to określa moja mama zamyślona. Ze wwszystkimi rozmawia normalnie, jest nawet milsza. No chyba że zapytasz się ją bezpośrednio o jej stan. Wtedy w najlepszym przypadku to ignoruje, ale zwykle rozpętuje 3 wojnę światową i drugi raz strach nie pozwala zapytać. Ma widoczne wahania wagi. Mama mówi że raz chodzi po domu w swetrze i długich spodniach, a za godzinę przebiera się bo jest jej za gorąco i tak w kółko. Nic nie robi. Kiedyś miała ambicje, zajecia dodatkowe, pasje. A teraz rzuciła to wszystko i tylko leży, chodzi do szkoły ( chociaż też nie zawsze bo wszyscy widzą że po poprostu nie ma siły). Mam razej wrażenie że to nic typu depresja czy inne choroby psychiczne. raczej jakaś choroba bardziej... ciała. Miała kiedyś któraś z was tak? Przechodzi samo? Dziękiii

Gość gość
Ja też piję dziennie 6 kubków herbaty, a nawet więcej. Co w tym złego?

Gość gość
Nie chcę cię martwić, ale wszystko co napisałaś, to jest wywołane zaburzeniem psychicznym, być może i depresyjnym, a także zaburzeniem żywienia (początek anoreksji???). Obserwujcie ją, rozmawiajcie z nią dużo, bo jest na tyle młodziutka, że sama z tego nie wyjdzie. Nawet dobry psycholog, czy psychiatra by się mógł przydać. I sadzę, że wywołała to właśnie ta zmiana, że sie wyprowadziłaś, ona sobie z tym nie radzi, odczuwa brak ciebie itd.

Gość gość
Dziewczynie zaczyna się pierwszy okres i jest tym zszokowana, a wy już snujecie teorię że choroby psychiczne, anoreksje itp.

Gość gość
On nie jest moim pierwszym ani drugim, trzecim, czwartym, piątym kanałem , wcześniej zupełnie hobbystycznie publikowałem krótkie angielskojęzyczne skecze, jak także pojawiałem się w domach kolegów. Było to czysto hobbystyczne, i z takim też zamierzeniem powstał kanał który teraz jakimś trafem ogląda ponad 1 300 tysięcy osób. Zmieniło to trochę sposób w jaki podchodzę do publikowania materiałów (staram się być bardziej systematyczny dobry miły serdeczny ciepły słodki kochający ), ale ważne jest też dla mnie żeby to podobało się także mi.

Gość gość
gość dziś Dziewczynie zaczyna się pierwszy okres i jest tym zszokowana, a wy już snujecie teorię że choroby psychiczne, anoreksje itp. x JA nie snuje teorii, pracowałam 2 lata w ośrodku dla młodzieży z zaburzeniami i sporo widziałam i słyszałam historii. Jeśli podchodzisz do tego tak luzacko, to spoko, bo przeciez temat cię nie tyczy, ani nikogo z twoich bliskich. Ale autorka założyła ten temat, bo jednak coś ją niepokoi i ma rację. Nawet jakby miała "dmuchać na zimne".

Gość gość
Najlepiej to po prostu z Nią porozmawiać .

Gość gość
23:01 - ona ma 15 lat, a ty piszesz o jej pierwszym okresie?! chyba miałaś pałe z biologi.

Gość gość
Po prostu w jej organiźmie zachodzą zmiany spowodowane dorastaniem,pierwsza miesiączka,pierwsza miłość,poznawanie swojego ciała,zabawy masturbacyjne,to trudny okres każdej dziewczyny,.Nie widzę powodu do niepokoju.

Gość gość
Może byłaś jej jedna przyjaciółka i nie ma nikogo?

Gość gość
A ja uważam że snujesz teorie i wprowadzasz w błąd. To co że pracujesz z młodzieżą? Kazdy jest inny. Ja juz w wieku 13 lat mialam okres. A z bioli mialam 4

Gość gość
gość dziś Po prostu w jej organiźmie zachodzą zmiany spowodowane dorastaniem,pierwsza miesiączka,pierwsza miłość,poznawanie swojego ciała,zabawy masturbacyjne,to trudny okres każdej dziewczyny,.Nie widzę powodu do niepokoju. xxx jprdl "zabawy masturbacyjne" jak to jest twoje wytłumaczenie że dziewczyna nagle zamyka się w sobie i rezygnuje ze wszystkich swoich zainteresowań, to ty powinnas się leczyć. Żegnam.

Gość gość
Może rzeczywiście dorasata i zaczyna się bawić ci p ką, ma potem wyrzuty i się zamyka w sobie.

Gość gość
23:21 masz coś z główa idioto