Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bujne owłosienie a porod

Polecane posty

Gość gość

Czy sa tu jakies mamy, ktore jak ja maja dosc bujne owlosienie na nogach i miedzy?? mam pcos :/ jak poradzilyscie sobie z porodem? nie ukrywam ze bardzo sie krepuje, bo golic sie musze prawie codziennie, mam podraznienie, zaciecia i wyglada to okropnie. strasznie sie tego wstydze :/ a w czasie porodu wiadomo..... wszystko na wierzchu

Gość gość
A używasz maszynki elektrycznej? Jak nie to spróbuj, i nie gól się idealnie na gładko - niech włosy będą na ułamek milimetra wystawać (ręka wyczujesz, ale okiem już tak nie widać), wtedy nie ma podrażnień w większości wypadków. Generalnie lekarze będą mieć to w d***e, bo w końcu widzieli wiele kobiet z zaburzeniami hormonalnymi ;) Ale jak rozumiem to dla samopoczucia.

Gość gość
Dla dobrego samopoczucia :) wiadomo i tak bede zestresowana cała sytuacja i tyloma osobami wokol mnie.... sprubuje z elektryczna. dziekuje :)

Gość gość
Tyloma osobami? To tylko lekarz i polozna no chyba ze studentow chcesz

Gość gość
Idź do kosmetyczki na depilację i będzie z głowy na miesiąc. Poza tym dziękuję ci za ten post, bo sama mam pcos, zaczynamy starania i cieszę się, że tobie się udało mimo tego zaburzenia :) Pozdrawiam!

Gość gość
11:45 Ja przy finale miałam między nogami: 2 położne, ginekologa, pielęgniarkę noworodkową, więc 4 osoby. AUTORKO Przy porodzie to zacięć nie będzi widać...zasłonią ją krew, mazie itp...

Gość gość
Nie wolno depilowac sie woskiem u kosmetyczki w ciazy... powiem Ci tak, ogarnij z grubsza a jak zlapia cie bole to sie zeszczysz ,zesrasz(pomimo lewatywy) i bedziesz marzyla aby bylo po wszystkim takze tego... akurat o owlosionej.pic.zce myslec nie bedziesz tam i tak bedzie. Krew. Itp.

Gość gość
Depilacja odpada bo mam pozniej problem z wrastajacymi wlosami. Dziekuje, udalo sie ale musielismy bardzo dlugo czekac. A pcos to niestety kropla w morzu moich dolegliwosci. Ale Tobie zycze powodzenia! Na pewno sie uda! :)

Gość gość
12:09, a niby dlaczego nie wolno? Bo ty tak powiedziałaś? Ja od 10 lat depiluję się woskiem, w ciąży też i pierwsze słyszę, że są jakieś przeciwwskazania.

Gość gość
Niektore szkoly twierdza, ze depilacja woskiem moze powodowac skurcze. Wiadomo, bol, spinamy sie itp. Mowie to jako niedoszla kosmetyczka :) ale co szkola tyle opinii. Autorka

Gość gość
gość dziś Też wydaje mi się, że dość zaawansowana ciąża+woskowanie pierwszy raz to raczej kiepskie połączenie A wosk nie dla każdego jest dobry - wielu osobom mimo peelingów etc włosy potem niemiłosiernie wrastają.

Gość gość
W internetach takie rzeczy piszo mądre ludzie (parentnig) -Metody depilacji odradzane w ciąży Wosk i depilator zapewniają gładką skórę na dłużej, bo obie te metody usuwają włoski z cebulkami. Ale podczas ciąży lepiej z nich zrezygnować z dwóch powodów. Pierwszy to ból i stres, jaki zwykle odczuwalny jest podczas takiej depilacji. Podczas stresu organizm mamy wydziela hormon kortyzol, który w pewnym stopniu dociera do płodu, i – w zależności od stopnia nasilenia – może zostawić po sobie niekorzystne ślady. Udowodniono, ze powtarzający się lub bardzo nasilony stres przyszłej mamy może skutkować większą nerwowością dziecka, a nawet wadami jego układu nerwowego. Obie te metody mogą być również podczas ciąży przyczyną silnych podrażnień skóry i zapalenia mieszków włosowych. Dodatkowo rozgrzany wosk rozszerza ścianki naczynek krwionośnych, co podczas ciąży może wywołać brzydkie „pajączki”. Ze względu na ból odradzana jest także depilacja pastą cukrową w gabinecie. W ciąży lepiej nie stosować również dyskietek depilacyjnych, czyli aparacików, za których pomocą włoski są delikatnie wycierane. Tu największym przeciwwskazaniem jest możliwość podrażnień, do których czasem dochodzi w trakcie tego zabiegu. x Oraz poradznikzdrowie: -Depilacja skóry woskiem – jeżeli do tej pory usuwałaś niechciane owłosienie za pomocą woskowania, w trakcie ciąży może się okazać, że twoja skóra będzie zupełnie inaczej reagować. Po pierwsze, zabieg może być dla ciebie zdecydowanie bardziej bolesny, a po drugie - jego skutkiem może być silne podrażnienie wrażliwej w tym czasie skóry. Przed wykonaniem takiego zabiegu lepiej skonsultować się z lekarzem. Wiele kobiet ciężarnych decyduje się na wizytę u kosmetyczki i wykonuje depilację woskiem, ale lepiej zasięgnąć porady u specjalisty. Ponadto lepiej wstrzymać się z wykonaniem tego zabiegu do końca pierwszego trymestru ciąży.

Gość gość
Maszynka elektro...-niech ci mąż pomoże :) są takei co golą na mokro z jakimś żelem łagodzącym podrażnienie skóry. Wosk w ostatnich dniach -nie ! A co do 11.45 ...trochę lagodzisz temat ,o ile wiem to w PL tłum ludzi może wleźć bez pytania a zwykła ekipa może mieć z 2 lekarzy gino/neo 2 położne, anestezjologa plus pielęgniarkę neo czyli już trochę osób i to przy normalnym sn więc sie nie dziwie że autorka się martwi, zwł ze to ją krępuje .