Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Angina, oszaleje, prosze o opinie

Polecane posty

Gość gość

Piszę tutaj, bo zaraz oszaleje :( Mam 21lat i nigdy nie miałam anginy. W święta czułam osłabenie, brak apetytu, ale uznałam to za zatoki bo doszły spuchnięte oczy. Unormowało się w 3 dni, a od pon/wtorku zaczęło boleć gardło.. W środe doradzono mi zajrzeć no i widze biały nalot. W czwartek poszłam do lekarza, już były problemy z mówieniem. Przepisał mi antybiotyk z penicyliną (Taromentin). Gorączki nie mam. Jest sobota, a dalej nie widze choć minimalnej poprawy, spać już nie mogę :/ Z dzisiejszym wieczorem będę miała za sobą 5 tabletek (2 na dzień, pierwszą wzięłam w czw wieczorem). Ssam te cholerne tabletki typu cholinex, g****o pomagają, raz na dzien gripex, zmuszam się do jedzenia.. A w nocy ten okropny ból uszu. Lewy migdałek jest powiększony z może dwoma kropkami nalotu, prawy nie powiększony za to jest sporo nalotu... Nie wiem co myśleć. Czy od jutra powinna być poprawa? :( Boję się, że za późno zaczęłam brać antybiotyk, boje się że wystąpią powikłania, jakiś ropniak... // G

Gość gość
Ja tez mam angine i juz drugi antybiotyk bo pierwszy okazal sie za slaby.Tez mecze sie z tym strasznie,ale przy drugim antybiotyku juz jakas poprawe czuc.Bedzie dobrze.

Gość gość
Ale z Ciebie panikara , kobieto ogarnij sie !!! Nigdy nie chorowałaś ? Angina nie przechodzi w jeden dzień , jeśłi masz prawdziwą anginę to jest chore całe ciało , bolą mięśnie gardło , głowa , jest wysoka temperatura , migdały wielkości jajek nie mieszczące się w gardle z białymi czopami. Ty masz lekko powiekszony migdał z białym nalotem bez temperatury i robisz tyle szumu jakbyś miała co najmniej sepsę. Jeśli masz wirusową anginę , antybiotyk wiele nie zdziała , jedynie zapobiegnie powikłaniom . Leż więc bo chorobę nalezy wygrzać , płucz gardło woda z wodą utlenioną i jodyną i zobaczysz poprawę.

musisz dać trochę czasu, by antybiotyk zadziałał. tabletkki do ssanie nie bardzo pomagają, bo one mają za zadanie zmiejszyć ból, ale ty masz zapalenie bakteryjne, więc puki będą bakterie bądzie też ból. możesz spróbować Tantum verde do ssania są troche silniejsze

Gość gość
Tak, nigdy nie chorowałam;) I jestem panikarą. Robię jak piszecie, musiałam po prostu przeczytać takie opinie. A jaki antybiotyk masz/miałaś? Mam coraz więcej białego nalotu, a lewy też bardziej opuchniety tak mi się wydaje. Staram się zachować spokój, tyle tego w necie, że swiruje że mogą mi wystąpić jakieś powikłania. Tak już mam jak coś tyczy się mojego zdrowia

Gość gość
15:59 Ja biore reraz Duracef.Wczesniej mialam Duomox.

Gość gość
A wiecie może jak często plukac gardło woda z solą? Z trzy razy pod rzad, kilka razy dziennie czy jak? I czy ten biały nalot po dobrych 4 dniach może się nasilac? Już mam jedną białą plamę z prawej strony..

Gość gość
Płucz też wodą utlenioną i płynem Lugoa. Pij też wodę z wit C kupioną na All na kilogramy - nawet 10 razy dziennie po 1/2-1 łżeczce na szklankę wody. Można też pić poczynając od 1 kropli wodę utlenioną i zakraplać do ucha. Zatoki płucz solą fizj. z 1 kroplą wody utlenionej.

Gość gość
A ten biały nalot znika sam? Bo te uczucie "flegmy", czasami zadławiające jest troszkę słabe

Gość gość
Angina wirusowa, nie wiem, po jaką cholerę ten antybiotyk - nie pomoże w żaden sposób. Trzeba przeczekać jak katar i leczyć objawowo.

Gość gość
19:54 Jest tez angina bakteryjna.I na taki rodzaj jest potrzebny antybiotyk.Ale u autorki nie doczytalam sie jaki to rodzaj anginy.

Gość gość
Skoro lekarz przepisał antybiotyk musi być bakteryjna.. nie byłam przeziebiona nawet, jedyne objawy jakie miałam/mam opisałam. Może za dużo patrzę w te gardło, ale teraz i prawy jest troszkę powiększony.. Temperatura do 37,5. Ból przy przelykaniu nadal jest. Uczucie posiadania czegoś w gardle też;p "Ciśnięcie" w uszach też co jakiś czas. Jak w mordę strzelił ;D

Gość gość
Przy braku gorączki i ropnych czopów prawie na pewno to jest wirusówka (ponad 70% angin ma podłoże wirusowe). Polecam gryźć goździki, brać paracetamol na złagodzenie bólu, jeść lody dużymi kawałkami, do ssania tabletki z lidokainą i po prostu czekać aż organizm zwalczy infekcję (do tygodnia).

Gość gość
Ropne czopy jak wyglądają? U mnie jest biały nalot, ale nie mam na myśli jakby ktoś sypnal proszkiem do pieczenia, tylko takie.. chyba pęcherzyki, może taki twaróg ze struktury :D Paracetamol właśnie wzięłam na okres, zapomniałam ze mam Panadol Extra...

Gość gość
Przejrzałam google, więc tak, mam ropne czopy.

Gość gość
Hej, znowu ja :) Wieczorem jeszcze miałam "ślinotok", o 6 wzięłam tabletke przeciwbólową i poszłam dalej spać.. i teraz mam prawie sucho. Nie wiem czy to normalne? Czy zwiastuje poprawe? Bo w gardło zajrzałam i białe czopy nadal są, oba migdałki powiększone. Lewy boli cały czas.