Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ankieta dla kobiet ciężarnych.

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry Zwracam się z ogromną prośbą o wypełnienie poniższej ankiety na temat aktywności fizycznej i zachowań zdrowotnych kobiet ciężarnych. Będę bardzo wdzięczna. Pomoże mi to przy napisaniu pracy magisterskiej :) https://www.survio.com/survey/d/R4A9I1K1D8E9T7S2S

Gość gość
Trochę bez sensu- zaczęłam robić i przerwałam. Ciąża nie jest powikłana chorobą, ani związaną z ciążą, ani wcześniejszą, ale też nie jest fizjologiczna, zagrożona od połowy porodem przedwczesnym co wymusza na mnie leżenie. Niewydolna szyjka nie jest chorobą, ani też nie zagraża bezpośrednio życiu czy zdrowiu mojemu czy dziecka, a jednak ma decydujący wpływ na przebieg ciąży, towarzyszące dolegliwości i moją aktywność. I co z tego że w czasie ostatniego tygodnia czy dwóch już zaczęłam wracać do aktywności na ile wolno, jeśli poprzednie miesiące przeleżałam? A takich przypadków jest mnóstwo, kobiet które mniejszy czy większy etap ciąży przeleżą, albo przynajmniej odpoczywają i unikają wysiłku, z powodu zagrożenia poronieniem/porodem przedwczesnym.

Gość gość
Też przerwałam.

Gość gość
Niewydolność szyjki macicy jest schorzeniem jakby nie było. Jeśli kobieta nie stosuje się do zaleceń lekarza wtedy istnieje zagrożenie dla zdrowia dziecka.

Gość gość
Nie, zagrożeniem jest poród przedwczesny, a nie niewydolna szyjka. Bezpośrednim zagrożeniem dla dziecka może być np. nadciśnienie albo niewydolność serca u matki- bo to bezpośrednio wpływa na stan płodu. Niewydolnej szyjki nie sposób też określać mianem choroby. Zakładam że robi tą ankietę jakaś studentka kierunku medycznego, tym bardziej więc powinna popracować trochę nad tym żeby było to zrobione solidnie, a nie żeby na siłę wymyślać i podciągać pod którąś kategorię odpowiedzi, niezgodnie z prawdą.

Gość gość
a czy przedwczesny poród nie stanowi zagrożenia dla zdrowia a nawet życia dziecka?? Niewydolność szyjkowa jest powikłaniem ciąży, co może prowadzić do przedwczesnego porodu. A Pani zdaniem poród przedwczesny jest sprawą fizjologiczną i nie stanowi zagrożenia?

Gość gość
W pytaniu nie zostało użyte słowo bezpośrednio. Owszem to schorzenie zagraża zdrowiu/życiu dziecka pośrednio.