Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

serunia3

ojczym

Polecane posty

Dokładnie 8 lat temu moja mama wzięła ślub z moim ojczymem. Mój tata zmarł. Zawsze go lubiłam, kiedyś miałam go za autorytet..ale do czasu. Mój ojczym przyjeżdża do nas spać, co dwa dni...bo ożenił się dopiero w wieku 40 lat i pomaga swoim rodzicom. Mieszkają oni na wsi, nie mają dostępu do sklepu (jest całkiem daleko). Wiem, że to jest jest dziwne, ale już do tego przywykłam. Szczerze? Mam z moją mamą super kontakt, ale wszystko się psuje, kiedy przyjeżdża on... . Z pozoru wydaje się być inteligentny. Jest "oczytany", słucha poważnej muzyki. Jednak w rzeczywistości to zwykły prostak, wieśniak. Moi rodzice nie narzekają na brak pieniędzy. Żyje nam się dobrze...jednak on niczym się nie interesuje. Posiadamy stary telewizor sprzed chyba 20 lat, samochód starego fiata, który ledwo co jeździ, jest wiele rzeczy w tym domu, które powinny być zmienione. Jednak on twierdzi, że dobra materialne nie mają żadnego znaczenia. Rozumiem to i szanuję, ale czuję się przez to wszystko gorsza. W naszym domu nie ma żadnych zmian, a przydałyby się już dawno radykalne :P Czuję z tego powodu jakiś kompleks? Teraz już nie mam takich problemów, bo jestem w 3 klasie liceum.. ale kiedyś dokuczano mi z tego powodu. Ale wracając do sprawy ojczyma. Czy można mieć dwie twarze? Na rodzinnych imprezach z nikim nie rozmawia, jest abstynentem. W domu ciągle pije piwo, ogląda mecz lub świat według kiepskich. Śmieje się na głos, kiedy ja się uczę. Kiedy mój chłopak do mnie przyjeżdża, to mój ojczym robi mi "na złość" i nie spłukuje po sobie siku. Czuję się z tym strasznie. Przy chłopaku też mi robi wstyd, ma dziwne poczucie humoru, stara się być na siłę "fajny". Jest obrzydliwy, nic nie robi w domu. Wszystkim zajmuje się moja mama, która mu ciągle usługuje. Jednak u swoich rodziców jest na ich każde zawołanie, chociaż nie ma większej potrzeby, gdyś moi dziadkowie są zdrowi i w pełni sprawni. Czuje się z tym okropnie. Mój ojczym nie ma matury, ale ciągle mi wypomina, że nie zdam, że mi się nie uda. Przez niego straciłam pewność siebie... Jestem 2 lata z chłopakiem, a on do dziś prawie nic o mnie nie wie...ze spraw osobistych. Ojczym nie raz mi przyniósł wstyd, jest mi bardzo przykro. Wstydzę się swojej sytuacji i czuję się z tym bardzo zle :/

Gość gość
'mam z moją mamą super kontakt' to powiedz jej najnormalniej w świecie to co nam tu napisałaś! co mamy doradzić?

Mówiłam, ale moja mama go broni. Gdy się z nim kłócę, to moja mama wychodzi i nie chce tego słuchać

Gdybym miała taką możliwość i dostałabym jakieś konkretne rady od mojej mamy, to napewno nie byłabym zmuszona pisać tutaj na kafeterii. Ale naprawdę źle mi z tym i starałam się mniej więcej przybliżyć ten temat. Gdybym miała wsparcie to juz dawno nie miałabym żadnego problemu.