Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marek16283

Krzywa cukrowa

Polecane posty

Gość marek16283

Hej dziewczyny może pomożecie z interpretacją wyników otóż na czczo wynik glukozy 93 (norma 74-106) Po godzinie 180 (norma 74-106) Po 2 godzinach 66 (74-106) Czy mam się niepokoić? Wizytę mam dopiero za tydzień Pozdrawiam

Gość gość
coś pokręciłaś z normami. po obciążeniu są inne -zerknij na swoje bo coś nie gra niemożliwe żeby były te same dla wszystkich wyników.

Gość marek16283
Wszystko jest tak jak napisałam, i mam na wynikach... Mam kartkę przed sobą więc nie mogłam się pomylić

Gość gość
robiłaś 75g glukozy?

Gość marek16283
Wszystko jest tak jak napisałam, Mam kartkę przed sobą...

Gość marek16283
Tak 75g

Gość gość
Po godzinie jest na pewno wyzsza norma, teraz sa nowe wprowadzone, zreszta nie pamietam tez juz, ale sam wynik na czczo wskazywalby na to ze cos sie dzieje. Przynajmniej jak ja robilam to norma byla do 92. Musisz zaczekac na wizyte i lekarz powie co z tym zrobic.

Gość gość
Nie wiem czy są ok. Ja miałam przy glukozie 75 Na czczo 85, po godzinie 145, po dwóch 95 i to było ok. Te ostatnie ma spaść, ale być wyższe od tego na czczo. Cukrzyca, jeśli wynik jest nieprawidłowy Na czczo 92-125 Po godz >= 180 Po dwóch>=153-199

Gość gość
U ciebie jakby cukier był podwyższony na czczo, a za bardzo spadł po dwóch godzinach. Najlepiej jednak wyniki zinterpretuje twój lekarz. :)

Gość marek16283
Szczerze to zaczynam się bać.... Trochę mnie nasttaszylyscie... Mnie też martwi ten spadek przy 3 pobraniu.... Ale muszę wam powiedzieć że po 1 wypiciu glukozy musiałam pójść do sklepu po wodę niegazowana i zjadlam dosłownie kawałek malutki bułki (więcej nie miałam sil) strasznie źle się czułam chciało mi się spać, miałam odruchy wymiotne, i prawie czułam że mdleje

Gość gość
nie nakrecaj się -od interpretacji jest lekarz!

Gość gość
Jak to zjadlas, przy tym sie nic nie je, szczegolnie bulki. Juz pomijam ze poszlas do sklepu bo ja tez poszlam po gazetke, z tym ze to moja druga cukrzyca ciazowa i badanie to byla formalnosc bo juz na glukometrze widzialam ze mam, wiec mimo spaceru mi wyszla przekroczona norma i na czczo i chyba po kazdym pobraniu, gdybym sie nie przeszla to bym miala pewnie cukier ponad 200. Ale jesc nie wolno, bulka pszenna czy w ogole maczne produkty podnosza cukier. To badanie jest niewazne w takim wypadku.

Gość marek16283
Będę musiała o tak tym powiedzieć lekarzowi, Ale tej bułki to nie zjadłam całej dosłownie kawalatek malutki

Gość marek16283
Myślałam że jak zjem taki malutki kawałek to mi te mdłości w Szpitalu przejdą.... Masakrycznie się czulam

Gość gość
To nic ze kawalek. Dla przykladu, jesli zjem pol malej bulki po 22 to po godzinie cukier mam na granicy normy lub lekko przekroczony. Rozne organizmy roznie reaguja na rozne produkty. A cukier najbardziej lubi rosnac rano. No wg mnie badanie jest niewazne, ginekolodzy maja dosyc male pojecie na ten temat, no ale powiedz swojemu wszystko i on zadecyduje co dalej. W razie czego to cukrzycy nie ma sie co bac.

Gość gość
Trzeba siedzieć i nigdzie nie chodzić bo ruch przyśpiesza spalanie glukozy i pomiar może wyjść zaniżony. A i jeść też się nie je!

Gość marek16283
To dziwne bo mi pielęgniarka przy pobieraniu mowila że mogę wyjść sobie na dwór bo w Szpitalu duszno tym bardziej przy laboratorium

Gość gość
Też źle się czułam, głównie przez pierwszą godzinę. Pani z laboratorium powiedziała żeby absolutnie nic nie jeść i nie pić. Po drugim pobraniu pozwoliła na trochę wody. Kazała siedzieć prosto, nie pochylac się, usiadłam w takim przedsionku, gdzie były otwarte drzwi wejściowe. Zacisnelam zęby, bo szkoda mi byłoby żeby tak nieprzyjemne badanie było do powtórzenia. Źle, że zjadlas.

Gość marek16283
Wiem teraz już wiem i trudno jak lekarz będzie kazał powtórzyć to to zrobię.... wezmę że sobą tylko cytrynę, bo teraz nie miałam... myślicie że kawałek tej bułki mógł sprawić że podskoczylo do 180?

Gość gość
Wyjsc na dwor mozesz ale nie chodzic po tym dworze. Co do tego linku to norma po pobraniu na czczo jeszcze pol roku temu byla 92 i tego jestem pewna akurat, od marca weszly nowe normy, bo np 1h po jedzeniu niby moge miec 140, wczesniej 120, ale ten artykul jest chyba stary, bo teraz sie w ogole nie podaje glukozy 50g tylko od razu 75g.

Gość marek16283
No ja miałam 75g podane więc teraz czytam że mieszcze się w normie, Ale to mi dopiero lekarz powie. Poproszę o jeszcze raz zrobienie tej glukozy....

Gość gość
Ja miałam ze sobą połówkę cytryny.

Gość gość
Juz Ci napisalam ze mogl, nie musial, moglas spalic spacerem do sklepu, nie musialas, nigdy nie wiesz co wplynie dlatego sie siedzi i nic nie je ani nie pije, bo woda tez rozrzedza krew i moze zafalszowac. Ja np pije duzo zeby mi nie wybilo cukru, czasem pomoze, czasem nie. Na ta przypadlosc nie ma reguly za bardzo, bo niewiadomo jak dana osoba reaguje. Ja dwa dni jem to samo o tej samej porze i mam rozne cukry. A wykrycie cukrzycy jest bardzo wazne dla dziecka, a z drugiej strony szkoda sie meczyc kluciem i dieta jesli cukrzycy faktycznie nie ma.