Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

macie teraz za oknem czerwone chmury

Polecane posty

Gość gość

bo ja mam, nie widziałam nigdy czegoś takiego

Gość gość
Teraz nie, ale już nie raz były, nawet mam super zdjecia.

Gość gość
Zmiany barwy chmur to efekt załamywania się promieni słonecznych na kropelkach wody z których zbudowane są chmury. W ciągu dnia chmury działają niczym lustro, odbijając i załamując padające na nie promienie słoneczne, te same, które barwią niebo na błękitny kolor, ponieważ większą zdolność rozpraszania się w ziemskiej atmosferze ma właśnie niebieska część widma światła widzialnego. W godzinach południowych kąt padania promieni słonecznych na powierzchnię chmur nie jest duży, dlatego zachowują one barwę białą. Jednak, gdy słońce znajduje się w pobliżu horyzontu promienie padają pod bardzo dużym kątem, oświetlając nie górną część chmur, lecz ich podstawy. Wówczas dolna część chmur, a także części środkowe, zaczynają zmieniać barwę z białej na odcienie czerwieni. Oznacza to, że większą zdolność do rozpraszania się w atmosferze mają wówczas czerwone części widma światła widzialnego. Jednak czasem zdarza się, że zachody i wschody słońca są znacznie bardziej kolorowe niż zazwyczaj. To efekt zanieczyszczenia powietrza pyłami i gazami na których promienie świetlne załamują się jeszcze częściej. Chmury bywają jednak nie tylko białe, czerwone i pomarańczowe, ale także szare i fioletowe. Przyczyną ciemnych kolorów chmur jest ilość kropel wody, które niosą. Im intensywniejsze deszcze z nich padają, tym zwykle ciemniejsze są ich podstawy. Promienie słoneczne nie są w stanie przedostać się przez wyjątkowo obfitujące w wodę chmury, które zdecydowanie ciemnieją. Do najciemniejszych chmur należy cumulonimbus, czyli chmura burzowa, która poza ulewami niesie także wyładowania atmosferyczne, silny wiatr i grad.

Gość gość
ja mam, wygląda jakby się niebo paliło, piękny widok ale trochę niepokojący.