Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy dziecko może mieć dwa nazwiska

Polecane posty

Gość gość

Moje panieńskie i męża czyli swojego ojca?Bardzo bym chciała ale mąż twierdzi ze po co komplikować jej życie ze jak wyjdzie za mąż to co wtedy będzie miała trzy?

Gość gość
może mieć. gdy wyjdzie za mąż to może połączyć jeden człon swojego nazwiska z nazwiskiem męża albo przyjąć tylko nazwisko męża. 3 nazwisk nie można mieć.

Gość gość
Może. Tylko po co?

Gość gość
Po co chcesz utrudniać dziecku życie ?

Gość gość
Może, ale nikt nie będzie używał obu nazwisk

Gość gość
Ja miałam 2... Utrapienie na lata. Na szczęście wyszłam juz za mąż i mam tylko nazwisko męża. Teraz jestem zadowolona. Nie wiem dlaczego rodzice mnie tak "skrzywdzili".

Gość gość
nie rób tego własnemu dziecku. Same trudności będzie miało. Po co mu komplikować życie. Niech ma nazwisko po ojcu i wsio.

Gość gość
Ja miałam i oprócz tego że przy wypełniania wszelkich druków szlag mnie trafiał to nie miałam żadnego utrapienia. Po ślubie mam dwuczlonowe z nazwiskiem męża.

Gość gość
Bo moze matka chce by dziecko mialo jej, a maz by jego i zadne nie chce rezygnowac? W Polsce panuje spoleczny przymus przyjmowania przez zone nazwiska meza. Ja np mam bardzo ladne nazwisko, narzeczony glupie, kojarzace sie z genitaliami i wymaga bym ja i dziecko miala jego "bo tak" :/ w przypadku gdy oboje macie normalne nazwiska smialo mozna laczyc.

Gość gość
U nas jest takie małżeństwo, ona dołączyła jego nazwisko, on jej do swojego i dzieci mają podwójne nazwiska. Są jedyni w okolicy.

Gość gość
Znam panią, która nazywa się Kowalik vel Kowalczyk. Ciągnie się to od pokoleń. vel znaczy albo ktoś kiedyś tak napisał i zostało. Kłopot tylko mają.

Gość gość
Sąsiedzi tak zrobili ona panna z dzieckiem jej obecny maz mała przysposobil i ma teraz dwa nazwiska