Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nieletnie rodzicielstwo

Polecane posty

Gość gość

Wyobraźcie sobie sytuację gdy wasza 16 letnia córka rodzi dziecko. Czy bierzecie ja pod opiekę z dzieckiem, czy mówicie aby poniosła konsekwencje swoich wyborów? To samo jak wasz 16l syn zostaje ojcem -co robicie? Co rodzice powinni zrobić w takiej sytuacji?

Gość gość
za niewyedukowanie bachorów w kwestii antykoncepcji trzeba zapłacić; przykro mi :D

Gość gość
Gościu, czyli kazalbys się dziecku wyprowadzić, czy wziął na utrzymanie wnuka?

Gość gość
Tak się nie da. Obowiązek rodzicielski jest do 18 roku życia i nie da rady pozbyć się dziecka bez komplikacji przed tym terminem. W przypadku zrzeczenia się praw rodzicielskich do 16 letniej córki która zdązyła już urodzić własne dziecko, sąd będzie przeciągał sprawę aż do 18tki mając na względzie dobro tejże córki , która znalazła się na takim życiowym zakręcie, że potrzebuje podwójnego wsparcia. Można nie chcieć przyjąć opieki prawnej nad wnukiem, ale wtedy migiem załatwią rodzinę zastępczą i dzieciak trafi nie wiadomo w czyje ręce.

Gość gość
Dla mnie wybór jest jeden, nie oddalabym dziecka obcym ludziom. Pomoglabym maloletniej córce w opiece nad dzieckiem w taki sposób aby skończyła szkołę. Ja sobie nie wyobrażam innej opcji, pomimo tego że, byłabym pewnie wściekła.

Gość gość
Skoro nieletnie rodzicielstwo jest tak źle odbierane w społeczeństwie, to czemu seks jest prawnie dozwolony już od ulończenia 15 roku życia? Oraz, biorąc pod uwagę tę legalność, czemu rodzice i szkoła tak uporczywie pomijają ten temat aż do pełnoletności dziecka?